Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο του Στ. Θεοδωράκη για τον Αλέξη Τσίπρα και τον πλούτο




Ο Αλέξης και ο πλούτος
Του Σταύρου Θεοδωράκη
(Πηγή : http://www.protagon.gr)
Ένα από τα αγαπημένα θέματα του Αλέξη Τσίπρα είναι η φορολογία του πλούτου. Σε κάθε μας συνάντηση θα βρει τρόπο να το θέσει – μπορώ να θυμηθώ τουλάχιστον τρεις συνεντεύξεις μας που κάνει αναφορά στους πλούσιους και πόσο λίγο συνεισφέρουν στην χώρα.
Την πιο διεξοδική συζήτηση επί του θέματος την κάναμε λίγο πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Ανάμεσα στα πολλά λοιπόν, συζητήσαμε και για τον πλούτο. Για το πώς η κυβέρνηση της Αριστεράς θα σταθεί απέναντι στους ισχυρούς του χρήματος. Και για να το προβάλλω στο παρόν, απέναντι σε μικροκαταθέτες και μεγαλοκαταθέτες. Σε ισχυρούς και ανίσχυρους. Ο πλούτος θα φορολογηθεί. Ναι αλλά πως; Δεν ξέρω κατά πόσο αυτά που μου είπε τότε ήταν προοίμιο ή θα μπορούσαν να σταθούν δίπλα σε αυτά που είπε χθες. Εσείς, τι πιστεύετε;
- Λέτε φορολογία του πλούτου. Ποιου πλούτου; Ποιον θεωρείτε πλούτο; Μπορείτε να μου τον ορίσετε;
- Βεβαίως. Του συσσωρευμένου πλούτου. Κοιτάξτε να δείτε, είναι πολύ καίριο το ερώτημά σας. Μπορώ να σας απαντήσω με παραδείγματα;
- Ναι...
- Με συγκεκριμένα παραδείγματα; Εμείς λέμε ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει στη χώρα είναι περουσιολόγιο. Τι σημαίνει περουσιολόγιο; Να είναι υποχρεωμένος ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα να δηλώνει πόσα έχει και πού τα βρήκε. Πόθεν έσχες. Όχι μόνο για τους πολιτικούς, για τον καθένα, για την καθεμιά.
- Ναι. Σπίτια, καταθέσεις...
- Καταθέσεις, που σημαίνει ομόλογα.
- Μετοχές...
- Μετοχές. Σπίτια στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Διότι την περίοδο της κρίσης μείνανε ψηλά οι τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο, διότι πήγαιναν Έλληνες, γιατί φοβόντουσαν και τα έβγαζαν από τις τράπεζες και αγόραζαν ακίνητα στο Λονδίνο. Και αυτά δεν φορολογούνται. Και άμα εσείς έχετε ένα διαμερισματάκι στα Σεπόλια, πληρώνετε χαράτσι, αλλά αν εγώ έχω μια διαμερισματάρα στο City, δεν πληρώνω τίποτα. Λοιπόν, να είναι υποχρεωμένος -και εδώ, χρειάζονται και διακρατικές συμφωνίες έτσι;- για να μπορέσουν να δηλωθούν αυτά. Και αν κάνει κάποιος ψευδείς δηλώσεις, να υπάρχει αυστηρή νομοθεσία. Να απειλείται με δήμευση της περιουσίας του. Αλλιώς, δεν μπορούμε...
- Σε πόσα χρόνια το ελληνικό Δημόσιο πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει αυτό το πράγμα;
- Α, πολύ γρήγορα μπορούμε. Πιστεύω, είναι θέμα πολιτικής βούλησης.
- Ναι...
- Δεν θέλουν να το κάνουμε. Διότι αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα, βρίσκεται εκεί διότι το ένα χέρι νίβει το άλλο. Είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες και το κεφάλαιο που τους χρηματοδοτούν και τους γνωμοδοτούν.
- Ποιος είναι πλούσιος; Πείτε μου. Δηλαδή, εννοώ, είναι αυτός που έχει εισόδημα 10.000 ευρώ το μήνα; Είναι αυτός που έχει μια περιουσία ακίνητη που ξεπερνάει το 1 εκ.;
- Ο συσσωρευμένος πλούτος. Αλλά, όλα αυτά…
- Το λέω για να έχουμε μία τάξη μεγέθους. Δηλαδή, στη Γερμανία, το πενήντα τόσο είπαν ότι πλούσιος είναι αυτός που έχει πάνω από 150 χιλιάδες μάρκα εισόδημα το έτος.
-120 χιλιάδες μάρκα και μου θυμίζεις ένα νόμο τον οποίο αποφάσισε τότε η συντηρητική κυβέρνηση της Γερμανίας. Για να βγουν από την κρίση, φορολόγησαν και τους ανάγκασαν να δώσουν το ήμισυ της ονομαστικής αξίας της περιουσίας, σε βάθος 20 χρόνων.
- Αυτούς που παίρνουν πάνω από 130…
- 120, 130 χιλιάδες μάρκα, το χρόνο. Προσέξτε τώρα. Ο Ολάντ στη Γαλλία, όχι κανένας εξτρεμιστής, σοσιαλδημοκράτης, ξέρετε τι έχει βγει και έχει δηλώσει; Σε πάνω από 1 εκ. εισόδημα, να έχεις 75% φορολογία. Αν αυτό το έλεγα εγώ στην Ελλάδα, θα βγαίνανε στα κάγκελα. Η κυρία Μπακογιάννη, ο κύριος Καρατζαφέρης, ο κύριος Βενιζέλος - πρώτος από όλους. Θα έλεγε, «θα διώξεις τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, θα μας στεγνώσεις». Δεν ξέρω αν έχουμε τόσο μεγάλες κοσμογονικές αλλαγές, που ακόμα κι ο Ολάντ φαίνεται ΣΥΡΙΖΑ. Επανέρχομαι, όμως, στο θέμα της φορολογίας του πλούτου, γιατί νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο. Το ξέρετε αυτό; Και όχι μονάχα δεν πληρώνουνε δεκάρα τσακιστή, έχουν 58 διαφορετικές φοροαπαλλαγές, θέλουνε -σώνει και καλά- ακόμα και τη φύλαξη των πλοίων τους να την πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο, ο Έλληνας φορολογούμενος. Είναι φοβερό αυτό το πράγμα.
- Άρα, μου λέτε, εφοπλιστές να χτυπήσουμε...
- Δεν θέλω να τους χτυπήσουμε…
- Όχι, εννοώ να τους φορολογήσουμε…
- …να τους πούμε, "είστε ευεργέτες; Είστε Έλληνες; Θέλετε να σωθεί αυτή η χώρα; Ή θέλετε να έχετε τα πλοία σας με την ελληνική σημαία, αλλά η Ελλάδα είναι μια κατεστραμμένη χώρα; Θα φορολογηθείτε. Όπως φορολογούνται και οι εφοπλιστές και στη Νορβηγία και σε άλλα κράτη, τα οποία είναι ευνομούμενα. Μας απειλείτε, κύριε, ότι θα κατεβάσετε την ελληνική σημαία όταν η χώρα είναι σε πόλεμο και γονατίζει και θα ανεβάσετε τη σημαία της Λιβερίας; Με γεια σας, με χαρά σας. Πάρτε όμως και τις βίλες σας, πάρτε την περιουσία σας, πάρτε τα Καγιέν σας, πάρτε τα πολιτικά σας δικαιώματα και πάτε να ζήσετε στη Λιβερία".
- Αυτό, πώς θα το κάνετε, δηλαδή;
- Πάρα πολύ απλά. Όποιος δεν φορολογείται ή όποιος δεν τηρεί τους νόμους του κράτους για τη φορολογία, δεν θα έχει πολιτικά δικαιώματα στην Ελλάδα.

*Απόσπασμα της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στον Σταύρο Θεοδωράκη, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαϊου.