Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο των New York Times για τις επιθέσεις χάκερς του κινέζικου στρατού εναντίον των ΗΠΑ



Ο στρατός, βάση Kινέζων χάκερ κατά ΗΠΑ
Ειδικοί τους εντόπισαν σε κτίριο μονάδας στα περίχωρα της Σαγκάης
The New York Times
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Η Ουάσιγκτον δεν έπεισε το Πεκίνο να συγκρατήσει τους χάκερ, παρότι Αμερικανοί αξιωματούχοι και ειδικοί σε θέματα ασφάλειας γνώριζαν από καιρό ότι oι κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ εξαπολύονταν από την Κίνα.
Οι τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο, πιθανώς να κάνουν τους Κινέζους να αλλάξουν ρότα, αφού το πολιτικό κόστος που έχουν τα παιχνίδια στον κυβερνοχώρο έχει αυξηθεί και η άρνησή τους να συμμορφωθούν θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον.
Την Τρίτη δόθηκε στη δημοσιότητα νέα έκθεση της Mandiant, μιας αμερικανικής εταιρείας ασφάλειας ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία αποκαλύπτει τη σαφή σχέση ανάμεσα στους Κινέζους χάκερ και τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Η έκθεση περιέχει πλήθος ψηφιακών αποδείξεων σχετικά με την προέλευση αυτών των επιθέσεων. Οι περισσότερες εξαπολύονται από ένα δωδεκαώροφο κτίριο γραφείων στα περίχωρα της Σαγκάης όπου στεγάζεται και η διοίκηση της μονάδας 61398 του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Η Mandiant διαπίστωσε ότι ομάδες Κινέζων χάκερ, όπως το Comment Crew και η Ομάδα της Σαγκάης, στεγάζονταν στο αρχηγείο της στρατιωτικής μονάδας, η οποία διαδραματίζει κομβικό ρόλο στις επιχειρήσεις ηλεκτρονικής κατασκοπείας των Κινέζων. Επί έξι χρόνια, οι ειδικοί της Μandiant παρακολούθησαν τη δραστηριότητα της ομάδας Comment Crew και κατέγραψαν 141 επιθέσεις.
Παρότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση επαληθεύθηκαν από αξιωματούχους που έχουν γνώση της κατάστασης, Κινέζοι, αντιθέτως, καταγγέλλουν συμπεράσματά της, χωρίς ωστόσο να τα διαψεύδουν.
Η Ουάσιγκτον, αντιμέτωπη με αυτή την κατάσταση, αποφάσισε να διανείμει σε παρόχους υπηρεσιών Ιντερνετ και κατασκευαστές προγραμμάτων προστασίας κομπιούτερ τις πληροφορίες που διαθέτουν για τις ψηφιακές υπογραφές των μεγαλύτερων κινεζικών ομάδων χάκερ. Βέβαια, οι αμερικανικές δυνάμεις δεν συνδέουν τους χάκερ με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης κίνησης θα διαπιστωθεί όταν οι χάκερ δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα αμερικανικά δίκτυα.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις κυβερνοεπιθέσεις, που δεν στοχεύουν μόνο στην κλοπή επιχειρηματικών μυστικών, αλλά -όπως το έθεσε ο πρόεδρος Ομπάμα- στις δολιοφθορές στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, στα χρηματοπιστωτικά συστήματα καθώς και στα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα την προεδρική απόφαση περί διανομής πληροφοριών για τις απειλές στον κυβερνοχώρο, ώστε να θωρακιστεί η υποδομή των ΗΠΑ. Το Κογκρέσο δεν έχει ψηφίσει νομοθεσία για το πώς θα προστατεύονται αυτές οι υποδομές, καθώς ο νόμος που προτάθηκε θεωρήθηκε υπερβολικά παρεμβατικός από πολλούς γερουσιαστές. Ακόμα και ο Μπαράκ Ομπάμα απέφυγε τη μετωπική σύγκρουση με την Κίνα και αρκείται στο να διατυπώνει τις ανησυχίες του κατ’ ιδίαν. Είναι, ωστόσο, σαφές ότι η υπομονή τελειώνει και η κυβέρνηση αναζητεί δραστικότερα μέτρα.
Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια σωρεία διεθνών θεμάτων ασφαλείας. Αυτό, φυσικά, δεν πρόκειται να συμβεί εάν εμπλακούν σε κυβερνοπόλεμο. Η δημοσιοποίηση των κινεζικών επιθέσεων και η παρεμπόδιση πρόσβασης στους χάκερ θα πρέπει να αποτελέσουν προειδοποίηση για το Πεκίνο. Η Ουάσιγκτον έχει κάθε δικαίωμα να υπεραμύνεται των συμφερόντων της. Τα δύο κράτη, ωστόσο, θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης σχετικά με το τι αποτελεί κυβερνοεπίθεση και με ποιο τρόπο πρέπει να αντιδρούν οι κυβερνήσεις.