Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ανταγωνισμός και εισφορο-φορο-διαφυγή‏


Από τον πρώτο τυχόντα
Η πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής μου θυμίζει τη φράση της Βρετανής πρωθυπουργού, της Margaret Thatcher, που είπε "Power is like being a lady; if you have to say you are, you aren't."
Κάθε νέα κυβέρνηση, κάθε νέα πολιτική ηγεσία στα υπουργεία οικονομικών και εργασίας έχει να πει κάτι γι' αυτό, να το "προγραμματίσει", να το "εφαρμόσει" και κυρίως να το επικοινωνήσει ως τη μεγάλη και επιτέλους τελική μεταρρύθμιση που θα φέρει την κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα!!
Κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν απαιτείται να διαφημίσεις ότι "έπιασες" τους μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου ή απέκτησες μέσω νόμιμης - παράνομης οδού cd με  ονόματα φοροφυγάδων με υπέρογκες καταθέσεις σε χώρες του εξωτερικού. Κάνε το αθόρυβα και όταν τελειώσεις με τη διαδικασία είσπραξης ή κατάσχεσης ή ό,τι άλλο προβλέπεται, μην έχεις την παραμικρή αμφιβολία ότι δεν θα το μάθει η "αγορά". Βούληση χρειάζεται πολιτική και κυρίως να μπορεί να δοθεί ελευθερία κινήσεων και εκτέλεσης αποφάσεων των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών... Ο νοών νοείτω!
Στο θέμα της εισφοροδιαφυγής, η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, εκτός της μείωσης των εσόδων στα Ταμεία, δημιουργεί και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Στο Ταμείο Αυτασφαλίσεως Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) πριν από λίγα χρόνια, είχε ακουστεί ότι αυτοί που δεν πλήρωναν τις εισφορές ήταν τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και οι μεγάλες κλινικές. Δεν τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού με κάποιους άλλους ελευθεροεπαγγελματίες υγειονομικούς ή άλλα τυπικά διαγνωστικά κέντρα;
Πολύ εύστοχα φίλη μου οπτικός μου ανέφερε ότι συνάδελφός της κάθε μήνα αντί να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές της υπαλλήλου του, έκανε προσφορές προς τους πελάτες...."Τι καλός επαγγελματίας αυτός" έλεγε ο  κόσμος! Ευτυχώς εκεί λειτούργησε ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΙΚΑ (μετά από καταγγελία...) και ξαφνικά...., ναι καλά μαντέψατε, οι προσφορές σταμάτησαν. Αλλά δεν πρέπει όλα να λειτουργούν με καταγγελίες. Υπάρχουν και πιο αντικειμενικοί τρόποι μείωσης ή εξάλειψης του φαινομένου.
Μεγάλη εξαγωγική εταιρεία με εκατομμύρια ευρώ τζίρο το χρόνο, είναι δυνατόν να εμφανίζει μόνο 5-6 ασφαλισμένους εργαζόμενους; Και ρομπότ να ήταν, τόση δουλειά δεν μπορούσε να βγει με τόσα λίγα άτομα. Δεν χρειάζεται καταγγελία, κοινή λογική απαιτείται.
Για να μπορεί να δουλέψει σωστά και ο ανταγωνισμός.
Μετά τιμής
Ο πρώτος τυχόν