Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Η ωρολογιακή βόμβα των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων είναι έτοιμη να σκάσει



Από το Μυστήριο
Σύμφωνα με τον κυριακάτικο τύπο ένα στα τέσσερα στεγαστικά δάνεια μπήκε σε οριστική καθυστέρηση. Έτσι, στις 300.000 ανήλθαν το 2012 τα νοικοκυριά που καθυστέρησαν τη δόση του στεγαστικού τους δανείου, ενώ τα 200.000 από αυτά απειλούνται να χάσουν το σπίτι τους, καθώς εμφανίζουν αδυναμία πληρωμής για πάνω από τρεις μήνες, ενώ η καθυστέρηση για τα υπόλοιπα 100.000 νοικοκυριά φθάνει έως τους τρεις μήνες.
Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια έως 1 εκατ. ευρώ, εκείνα που δεν αποπληρώνονται για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών είναι 120.000, ενώ, εάν προστεθούν άλλα 30.000 που εμφανίζουν έως τρίμηνη καθυστέρηση, ο συνολικός αριθμός αυτών που εμφανίζουν μερική ή ολική αδυναμία αποπληρωμής προσεγγίζει τις 150.000, έναντι μόλις 170.000 περίπου μικρών επιχειρηματικών δανείων που συνεχίζουν να αποπληρώνονται ομαλά.
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Η βαθιά ύφεση της τάξεως του 25% συνολικά από το 2009 οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην έκρηξη της ωρολογιακής βόμβας των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με πραγματικά απρόβλεπτες συνέπειες.
Ένα στα τέσσερα στεγαστικά δάνεια και το 50% σχεδόν των επιχειρηματικών δανείων έως 1 εκατ. Ευρώ είναι στο κόκκινο. Ο πραγματικός όμως κίνδυνος είναι τα εναπομείναντα δάνεια, στεγαστικά και επιχειρηματικά, που ακόμη εξυπηρετούνται κανονικά, έστω και με δυσκολία.
Βρισκόμαστε λοιπόν λίγο πριν από την έκρηξη. Η ύφεση θα βαθαίνει και το 2013, αλλά το πιθανότερο και το 2014. Η ανεργία θα ξεπεράσει το 30% και η υποαπασχόληση το 20-25%. Οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και οι συντάξεις, ακόμη και αν δεν μειωθούν όπως ορκίζονται τα κυβερνητικά στελέχη, θα χάσουν έτι περισσότερο την αγοραστική τους δύναμη. Οι επαγγελματικοί τομείς που παρέχουν υπηρεσίες είναι σε ελεύθερη πτώση. Τα χαράτσια και οι φόροι θα απομυζήσουν τα τελευταία διαθέσιμα χρήματά μας.
Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον είναι πλέον βέβαιο ότι η τεράστια πλειοψηφία των δανειοληπτών δεν θα αντέξει για πολύ να παραμείνει ενήμερη στις υποχρεώσεις της. Δεν θα βγαίνει πια, και θα σηκώσει τα χέρια ψηλά.
Όταν λοιπόν η πλειοψηφία των δανειοληπτών θα δηλώσει αδυναμία να εξυπηρετήσει τα δάνειά της, οι τράπεζες θα βρεθούν προ αδιεξόδου, καθώς αφενός μεν θα χάσουν τις περιοδικές ενέσεις ρευστότητας από την καταβολή των δόσεων, αφετέρου δε, θα περιέλθουν στην κατοχή τους εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα και χαρτοφυλάκια επιχειρήσεων μηδενικής πια εμπορικής αξίας, επί της ουσίας δηλαδή άχρηστα. Ούτε σε κατασχέσεις δεν θα τους συμφέρει να προβούν.
Βρισκόμαστε λοιπόν προ των πυλών μιας πλήρους κατάρρευσης των ιδιωτικών δανείων, ανάλογης εκείνης που έπληξε τις ΗΠΑ το 2008 και οδήγησε δεκάδες τράπεζες σε χρεοκοπία, μεταξύ των οποίων και ιστορικές.
Την ίδια στιγμή, τα μέτρα που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση και τις τράπεζες είναι ασπιρίνες σε ασθενή που βρίσκεται ένα βήμα πριν πέσει σε κώμα…
Αντί να ληφθούν δραστικά μέτρα για να μην επέλθει η καταστροφή, επιλέγεται ο στρουθοκαμηλισμός. Έτσι, για ακόμη μία φορά, επιλέγεται η άρνηση της πραγματικότητας και τα ημίμετρα, αντί της πρόληψης.
Επειδή πιο σημαντική από την «φιλία» και την επιβίωση των τραπεζιτών, είναι η επιβίωση των Ελλήνων, θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις. Πρέπει να κουρευτεί το κεφάλαιο του δανείου κατά 15-20%, ή έστω το μεγαλύτερο ποσοστό των τόκων. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι μηνιαίες δόσεις, τα δε χρήματα που θα εξοικονομήσει το κάθε νοικοκυριό ή επιχείρηση, μπορεί να κάλλιστα πια να τα διαθέσει στην πραγματική οικονομία και όχι στο θησαυροφυλάκιο των τραπεζών.
Απαιτείται να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας και το κούρεμα ΟΛΩΝ των ιδιωτικών δανείων είναι πλέον βέβαιο ότι θα συνδράμει σε ικανοποιητικό βαθμό.
Άλλωστε μετά την ολοκλήρωση της επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και της εισροής ζεστού  - κρατικού – χρήματος δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, ουδεμία δικαιολογία υπάρχει πια για τη μη κρατική παρέμβαση υπέρ των πολιτών.
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ