Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Πολύτιμα συμπεράσματα για τις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα


Από τον SA
Πρόκειται για την πιο σοβαρή συνέντευξη του Τσίπρα μέχρι τώρα.
Είπε λοιπόν: "Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να αντέξει πολύ" (σωστό).
"Ο διαρκής εκβιασμός με τις δόσεις πρέπει να σταματήσει" (σωστό).
"Πρέπει να επανεξετάσουμε τους όρους του δανεισμού" (πρώτο κρατούμενο)
"Βλέπω μια κυβέρνηση «κοινωνικής σωτηρίας» με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, με συμμετοχή αριστερών και αντιμνημονιακών δυνάμεων" (δεύτερο κρατούμενο).
"Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, κανείς δεν περιμένει ότι ο Τσίπρας έχει ένα μαγικό ραβδί και, με το που θα έρθει, θα τα κάνει όλα διαφορετικά από ό,τι είναι. Περιμένει, όμως, πρώτον να σταματήσει η καταστροφή, να δει μια κυβέρνηση που θα υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα στην Ευρώπη, με ρίσκο, αλλά να τα υπερασπιστεί. Περιμένει δικαιοσύνη" (τρίτο κρατούμενο).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1ον. Οι εκτιμήσεις του Τσίπρα ότι το πράγμα δεν βγαίνει είναι σωστές (μέχρι εδώ καλά).
2ον. Αυταπατώνται όσοι νομίζουν ότι με ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχουν μνημόνιο. Το λέει πεντακάθαρα ότι θα έχουν, αλλά θα επανεξεταστούν οι όροι. Δεν λέει όμως ποιοι θα είναι αυτοί οι όροι και, το κυριότερο, τι θα γίνει αν οι όροι αυτοί δεν γίνουν δεκτοί. Τι θα πει υπεράσπιση εθνικών συμφερόντων με ρίσκο; Κάτι πάει να πει προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά τελικά δεν το λέει. Αν όμως δεν το πει και δεν υπερψηφιστεί από τους πολίτες με σαφές, αναλυτικό πρόγραμμα αλλά και εναλλακτικό σε περίπτωση που το πρώτο αποτύχει, τότε η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα είναι μια σύντομη παρένθεση με τρομακτικές επιπτώσεις τόσο στην οικονομία, όσο και (κυρίως) στην κοινωνική συνοχή και στην γενικότερη ομαλότητα.
3ον. Ας ηρεμήσουν λίγο οι Συριζαίοι με την Δημ.Αρ. γιατί με αυτή θα κυβερνήσουν, αν κυβερνήσουν. Εκτός αν ως "αριστερές δυνάμεις" θεωρούν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους Τροτσκιστές.
SA