Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την αθώωση Κροατών στρατηγών από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τις σφαγές Σέρβων


Εγκλήματα πολέμου
Tου Σταύρου Τζίμα
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), με την απόφασή του να απαλλάξει τους κατηγορούμενους για σφαγές Σέρβων αμάχων Κροάτες στρατηγούς Αντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς διέλυσε τις αυταπάτες ότι συγκροτήθηκε από τη διεθνή κοινότητα για να τιμωρήσει παραδειγματικά όσους, απ’ όλες τις εμπόλεμες πλευρές, διέπραξαν φρικαλεότητες.
Μέχρι και η τέως εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, εξανέστη. Μεταφέρω τις δηλώσεις της, γιατί η Ελβετή εισαγγελέας γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον τα στοιχεία των ερευνών –των οποίων ηγήθηκε– που συγκέντρωσε και μέσω των οποίων στήριξε τις κατηγορίες: «Είμαι σοκαρισμένη, εξεπλάγην και απογοητεύθηκα. Δεν μπορώ να το αποδεχθώ. Αισθάνομαι αλληλέγγυα προς τα θύματα των Σέρβων. Οι αποδείξεις που είχαμε συγκεντρώσει ήταν επαρκείς ώστε οι Γκοτόβινα και Μάρκατς να βρίσκονται στη φυλακή. Σίγουρα αυτο δεν είναι δικαιοσύνη», είπε, προσθέτοντας: «Με την αθωωτική απόφαση τέθηκε υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία του ICTY».
Κάπως αργά εξεγέρθηκε η «σιδηρά κυρία» της Χάγης, αλλά έστω και τώρα, λίγο προτού το δικαστήριο ολοκληρώσει το έργο του στις αρχές του 2013, με τη δημόσια καταγγελία της έρχεται να δικαιώσει όσους από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του φώναζαν για «δικαιοσύνη των νικητών». Επέδειξε πράγματι έργο το ICTY αλλά (και) με την τελευταία ετυμηγορία του δεν έπεισε ότι υπήρξε αμερόληπτο. Κάθισε στο εδώλιο Σέρβους πρωταγωνιστές της τραγωδίας και επέβαλε βαριές ποινές σχεδόν σε όλους. Ορθώς έπραξε. Ξέχασε (;) όμως πως δεν συγκροτήθηκε για να τιμωρήσει μόνο τους Σέρβους.
Σφαγές και αποτρόπαια εγκλήματα διέπραξαν και οι Βόσνιοι μουσουλμάνοι, οι Κροάτες και οι Αλβανοί. Ισως όχι στην έκταση που το έκαναν οι Σέρβοι, αλλά έσφαξαν, βίασαν, επιδόθηκαν σε πλιάτσικο πολλοί από τους «εθνικούς ήρωές» τους, οι οποίοι όμως αθωώθηκαν πανηγυρικά, μολονότι η Ντελ Πόντε τους έχει «δέσει» με αδιάσειστα στοιχεία.
Ο αποκαλούμενος «Αρκάν των μουσουλμάνων», Νάσερ Οριτς, κατηγορούμενος για σφαγές δεκάδων Σέρβων αμάχων, απαλλάχθηκε. Ο διαβόητος Αλβανός «κομαντάντε» του UCK, Ραμούς Χαραντινάι, το ίδιο, πρωτοδίκως. Διορίστηκε μάλιστα αμέσως μετά, από τη διεθνή κοινότητα, για ένα διάστημα και πρωθυπουργός μέχρις ότου επιστρέψει στη Χάγη! Τώρα εκδικάζεται η έφεση που μετά τη διεθνή κατακραυγή άσκησε κατά της αθώωσής του ο εισαγγελέας του δικαστηρίου, αλλά η Ντελ Πόντε προειδοποιεί πως «υπάρχει κίνδυνος να συμβεί το ίδιο» με τους Κροάτες στρατηγούς.
Ο Γκοτόβινα έχει ήδη ανακηρυχθεί ήρωας του κροατικού έθνους και οι συμπατριώτες του τού ετοιμάζουν αποθεωτική υποδοχή. Το ίδιο και οι Αλβανοί για τον Χαραντινάι. Είναι πολύ πιθανό και οι δυο τους σύντομα να κυβερνήσουν έχοντας ξεπλυθεί για τα εγκλήματά τους στην κολυμβήθρα του Διεθνούς Δικαστηρίου.