Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Σαν σήμερα αρχίσανε όλα...


Από το Μυστήριο
Σαν σήμερα, 18.10.1981, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές και αναλαμβάνει την εξουσία.
Το λαϊκίστικο σύνθημα "Ο λαός στην εξουσία" βέβαια ποτέ δεν υλοποιήθηκε, αντ' αυτού (του λαού) όμως χιλιάδες απίθανοι τύποι άσκησαν εξουσία και πλούτισαν εις βάρος αυτού (του λαού φυσικά).

Φυσικά, κανείς δεν πρόκειται να γιορτάσει τα τριάντα ένα χρόνια από εκείνη τη νίκη, εκτός φυσικά από εκείνους που έδραξαν την ευκαιρία, τα οικονόμησαν και έζησαν εκατό "ζωές"...
Χωρίς να σημαίνει ότι πριν τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το '81 ήταν όλα ρόδινα, αντιθέτως μάλιστα καθώς είχε ήδη ξεκινήσει η σοσιαλιστικοποίηση της οικονομίας μέσω των εθνικοποιήσεων από τις κυβερνήσεις Καραμανλή, η ημέρα αυτή αποτελεί το ορόσημο για τη μετάλλαξη της νοοτροπίας του μέσου Έλληνα με την οποία καθαγιάστηκε και νομιμοποιήθηκε η ρεμούλα, η αρπακτή, η λαμογιά, το "δωράκι στον εαυτό μας"...
Ο Έλληνας έχει πια αλλάξει προς το χειρότερο και η νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981 αποτέλεσε τον καταλύτη.
Η αναμφισβήτητη άνοδος του βιοτικού επιπέδου του μέσου Έλληνα είχε όμως γίνει με στρεβλό τρόπο, που αποδείχθηκε εν τέλει επικίνδυνος. Με δανεικά και εύκολο χρήμα, με επιτρεπόμενη φοροδιαφυγή, και με ποταμούς χρημάτων από την ΕΟΚ παλιότερα και την ΕΕ κατόπιν, χτίστηκε το ελληνικό "θαύμα" των δεκαετιών '80, '90 και 2000.
Μείζονος σημασίας όμως συνέπεια ήταν ότι η νίκη αυτή του ΠΑΣΟΚ οδήγησε άνευ άλλου στην εκπασοκοποίηση του μοναδικού αστικού κόμματος, της ΝΔ, η οποία έκτοτε συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με "όρους και λογική ΠΑΣΟΚ".
Οι ιστορικοί του μέλλοντος, φρονώ, ότι θα σταθούν ιδιαιτέρως σε εκείνη την ημέρα - καμπή για την Ελλάδα.
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ