Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τη διοργάνωση από τη Βραζιλία του Μουντιάλ 2014 και των Ολυμπιακών 2016



«Πόλεμος» Βραζιλίας με τον... εαυτό της
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Οι φαβέλες, τα ναρκωτικά, η διαφθορά και η αναμονή Μουντιάλ και Ολυμπιακών
Για τη Βραζιλία, η ανάθεση δύο διαδοχικών μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων (Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου και Ολυμπιακών Αγώνων) αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, τόσο για τη χώρα όσο και για την πόλη του Ρίο.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας παρουσίασε επιβράδυνση το 2010, αφενός λόγω του αντικτύπου της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και αφετέρου λόγω της προσπάθειας της κυβέρνησης Ρούσεφ να περιορίσει το χρόνιο πρόβλημα της χώρας, δηλαδή τον υψηλό πληθωρισμό.
Η οικονομία επανήλθε γρήγορα σε τροχιά ανάπτυξης, με τις εξαγωγές να αυξάνονται και την προοπτική διοργάνωσης δύο μεγάλων αθλητικών γεγονότων να καλλιεργεί ένα κλίμα ευημερίας και έντονης επιχειρηματικής κινητικότητας, λόγω των αναμενόμενων υποδομών που θα κατασκευαστούν. Η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με τον πληθυσμό της να προσεγγίζει τα 300 εκατομμύρια ανθρώπους και ως κύριο χαρακτηριστικό της καθημερινότητας παρουσιάζονται οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.
Στη χώρα υπάρχουν πολλοί πλούσιοι άνθρωποι και πολλοί φτωχοί. Οι φαβέλες (δύσβατες πυκνοκατοικημένες παραγκουπόλεις) αποτελούν άβατο για την αστυνομία και τις Αρχές και μέσα σε αυτές γίνεται διακίνηση ναρκωτικών και όπλων. Τα δαιδαλώδη μονοπάτια δυσκολεύουν πολύ την προσπάθεια των Αρχών και οι επιχειρήσεις που γίνονται ανά τακτά –πλέον– χρονικά διαστήματα απαιτούν άρτια οργάνωση και πολύμηνη προετοιμασία.
Πριν από λίγες ημέρες, η βραζιλιάνικη αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε δύο φαβέλες του Ρίο (Ζακαρεζίνιο και Μανγκίνιο) με μακροπρόθεσμο πλάνο επιχειρήσεων. Στόχος ήταν η σύλληψη ατόμων με συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες, αλλά και η μετέπειτα μόνιμη παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή, διασφαλίζοντας την κοινωνική ηρεμία και την ασφάλεια. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 800 αστυνομικοί φέροντας βαρύ οπλισμό αλλά και 13 οπλισμένα οχήματα. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της αστυνομίας, Φεντερίκο Κάλντας, «οι δύο φαβέλες είναι υπό τον έλεγχό μας και τα πράγματα είναι πλέον ήρεμα». Τέτοιες δραστηριότητες και σε άλλες αντίστοιχες περιοχές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα, καθώς η επιρροή της παρανομίας στην κοινωνική ζωή της χώρας είναι πρωτοφανής για «ολυμπιακή πόλη». Μόλις πριν από λίγους μήνες είχε δημοσιευτεί στα ΜΜΕ πως εταιρείες πλήρωναν μεγάλα ποσά σε συμμορίες προκειμένου αυτές να μην παρεμποδίζουν τις εργασίες κατασκευής μιας γέφυρας στο Ρίο. Η «Κ» είχε αναφερθεί στο γεγονός τον περασμένο Ιούνιο. Για πρώτη φορά, όμως, η κυβέρνηση της χώρας μοιάζει να προχωρεί σε εκ βάθρων αλλαγές προκειμένου να βελτιώσει το επίπεδο ζωής των ατόμων που ζουν στις εν λόγω περιοχές. Συγκεκριμένα, δημιούργησε το πρόγραμμα PAC, που επί της ουσίας είναι μια σειρά πρωτοβουλιών εκπαιδευτικού, στεγαστικού, ιατρικού και κοινωνικού χαρακτήρα, με την κρατική χρηματοδότηση να φθάνει τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Λόγω της δυσκολίας επιβολής της έννομης τάξης, στο πρόγραμμα συμμετέχει η αστυνομία με βοήθεια από τον στρατό και το ναυτικό (κυρίως με οχήματα και όπλα), αλλά και των μυστικών υπηρεσιών. Εκτιμάται, πως περίπου 7.000 ειδικοί πράκτορες «οργώνουν» τις φαβέλες βοηθώντας το εγχείρημα, συλλέγοντας πληροφορίες και κατευθύνοντας το αστυνομικό έργο με στόχο την «ανάκτηση» των επικίνδυνων περιοχών υψώνοντας μία σημαία!
Αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη όχι μόνον της Βραζιλίας, αλλά και γενικότερα του νότιου ημισφαιρίου, με τον πληθυσμό της να φθάνει τα 12 εκατομμύρια κατοίκους – αν όμως συνυπολογιστούν και οι παρακείμενες μητροπολιτικές πόλεις, ο πληθυσμός του Σάο Πάολο φθάνει τα 35 εκατομμύρια. Για τα δεδομένα της χώρας, είναι ασφαλής πόλη και αποτελεί την οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας. Εχει το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από όσες θα διοργανώσουν αγώνες για το Μουντιάλ και παράλληλα τα περισσότερα ελικοδρόμια, τονίζοντας τις μεγάλες της αντιθέσεις. Πάνω από το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στους δρόμους, ταξιδεύουν ελικόπτερα μεταφέροντας πάμπλουτους επιχειρηματίες. Πολυπολιτισμικό, με ευρωπαϊκές επιρροές, πολλούς Ιάπωνες, Ινδιάνους, Αφρικανούς, θα φιλοξενήσει το εναρκτήριο παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Από πολιτικής άποψης στη χώρα γενικότερα τα πράγματα είναι ρευστά λόγω πολλών κρουσμάτων διαφθοράς που παρατηρούνται σε πολιτικά πρόσωπα. Είναι χαρακτηριστικό πως από τη στιγμή ανάληψης της προεδρίας από την Ντίλμα Ρούσεφ, τον Οκτώβριο του 2010, επτά υπουργοί έχουν παραιτηθεί λόγω σκανδάλων διαφθοράς. Ως προς το νομοθετικό έργο της Βουλής, συναντά πολλές φορές εμπόδια, μιας και ο συνασπισμός 10 κομμάτων έχει αποτέλεσμα τη δημιουργία αντίθετων απόψεων. Αυτό συμβαίνει λόγω των ετερόκλητων καταβολών κάθε κόμματος, που προέρχονται τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά.