Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Οι διακοπές ενός άντρα ανύπαντρου - με σχέση - παντρεμένου - πατέρα (ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ)


Τι αλλάζει (τα πάντα), τι μένει ίδιο (τίποτα), τι είναι καλύτερο. Ένας συντάκτης του ONEMAN αναλύει την αβάσταχτη διαφορά των διακοπών του σόλο, του δεσμευμένου, του παντρεμένου και του πατέρα.
Πριν η ανάμνηση των σόλο διακοπών μου ξεθωριάσει εντελώς, μου ζήτησαν να γράψω την πραγματικότητα που περιμένει όσους αυτή την στιγμή διανύουν τις τελευταίες ανέμελες (βλέπε χωρίς παιδί ή σύζυγο) καλοκαιρινές εξορμήσεις τους σε θάλασσες και ακτές. Γιατί ποτέ δεν εκτιμάς πλήρως κάτι πριν αναγκαστείς να του κουνήσεις το -μουσκεμένο από τα δάκρυά σου- μαντίλι.

Πριν πατήσεις το πόδι σου στο πλοίο/αεροπλάνο/εθνική οδό
Σόλο: Πετάς μέσα σε μια τσάντα δυο μαγιό, πέντε t-shirt και ένα βαζάκι προφυλακτικά και είσαι έτοιμος για αναχώρηση. Το μόνο που χρειάζεται να προβλέψεις να βγάλεις είναι το εισιτήριο.
Με σχέση: Η διαβούλευση για το που θα πάτε, πως θα είναι το ξενοδοχείο και τι θέα θα βλέπεις από το μπαλκόνι κρατάει από την άνοιξη. Και αυτό γιατί διατηρείς ακόμη την ψευδαίσθηση ότι έχεις το κουμάντο της (καλοκαιρινής) μοίρας σου.
Παντρεμένος: Εκείνη θα σου σιδερώσει τα t-shirt, θα σου φτιάξει τις βαλίτσες και θα σου ανακοινώσει τον προορισμό και εσύ θα κανονίσεις όλα τα υπόλοιπα διαδικαστικά. Εννοείται πως θα παίξει de facto γκρίνια για το ξενοδοχείο, την θέα από το μπαλκόνι και ότι άλλο κανόνισες χωρίς να έχεις πάρει έγγραφη έγκριση από το ‘αφεντικό’.
Με παιδί: Η ζωή σου είναι πολύ πιο εύκολη αφού αυτομάτως αποκλείονται όλα τα νησιά που χρειάζεται πάνω από 4 ώρες για να τα φτάσεις ή περιοχές που δεν έχουν κοντά μεγάλο νοσοκομείο. Ενώ, αν δεν παίζει εξοχικό (δικό σας ή φίλων) θα πέσει στο τραπέζι και η πρόταση για all inclusive ξενοδοχείο. Ένα τεράστιο χαστούκι στην μούρη για σένα που μέχρι πρότινος περηφανευόσουν για τα "ψαγμένα" ταξίδια σου στο εξωτερικό. Επίσης, δεν χρειάζεται να έχεις γυμναστεί όλο το χρόνο. Το πακετάρισμα για την αναχώρηση θα σε κάνει να ιδρώσεις και να γυμναστείς περίπου το ίδιο.

Το πρωινό ξύπνημα
Σόλο: Ξυπνάς ότι ώρα το μεσημέρι γουστάρεις (ιδανικά με κάποια άγνωστη στο πλευρό σου) και μεταφέρεις το σαραβαλιασμένο από τα σφηνάκια κουφάρι σου σε κάποιο μπιτσόμπαρο. Εκεί που μπορείς να πιεις καφέ γουλιά γουλιά και αχόρταγα, να ξεκοκαλίσεις την αθλητική εφημερίδα της αρεσκείας σου και, αργότερα, να παίξεις από τάβλι και ρακέτες μέχρι beach volley.
Με σχέση: Ξυπνάς αργά (πάντως πριν το μεσημέρι), κάνεις σεξ γρήγορα (πάντως κάνεις) και μετά απολαμβάνεις ένα χαλαρό πρωινό. Αν μάλιστα τα πάτε καλά μεταξύ σας το συγκεκριμένο φεγγάρι, δεν χρειάζεται κανείς από τους δυο να μιλήσει πριν κλείσει μισάωρο. Με άλλα λόγια, η απόλυτη νιρβάνα.
Παντρεμένος: Το μόνο που αλλάζει είναι το σεξ (που συνήθως δεν κάνεις). Καθώς και ο πρόσθετος μπελάς να προσπαθείς να συντονιστείς (που θα φάτε πρωινό, πότε θα ξεκινήσετε για μπάνιο) με το φιλικό ζευγάρι μαζί με το οποίο έχετε κανονίσει να πάτε διακοπές, κυρίως για να έχετε δυο ανθρώπους να ανταλλάξετε καμία φρέσκια κουβέντα.
Με παιδί: Το παιδί είναι το Tag Heuer σου. Εκείνο αποφασίζει πότε θα ξυπνήσεις, θα φας, θα πας για μπάνιο ή θα κοιμηθείς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα κάνεις τίποτα από τα παραπάνω με χαλαρότητα και χωρίς άγχος. Ειδικά το πρωί το ξύπνημα θυμίζει το φανταρικό. Ξυπνάς ετοιμοπόλεμος και -αν έχεις καλή γυναίκα- με ένα παγωμένο καφέ στο χέρι.

Μια μέρα στην παραλία
Σόλο: Απολαμβάνεις ήρεμος αυτό για το οποίο δούλευες όλο το χρόνο, τον δωρεάν ελληνικό ήλιο. Το πιο σημαντικό είναι το μάτι σου, που έχει το δικαίωμα να αγναντεύει περήφανο τα γειτονικά βουναλάκια από σιλικόνη. Ανενόχλητο και για όση ώρα θέλει.
Με σχέση: Εκείνη διαλέγει το πιο κυριλέ beach bar του νησιού, με την πιο ακριβή ξαπλώστρα και τα πιο ψαγμένα cocktail. Εσύ απολαμβάνεις τον δωρεάν ελληνικό ήλιο και τα λοιπά comfort, αλλά προσέχεις πολύ ποια θα κοιτάξεις, που και για πόσα δευτερόλεπτα. Μοναδική σου υποχρέωση να σηκώνεσαι όποτε θέλει και να της φέρνεις νερό, ποτό, σκιά, τον Θεό τον ίδιο.
Παντρεμένος: Ως νόμιμη διαχειρίστρια των οικονομικών σου πλέον, της την σπάει να πληρώνει ηλίθια έξοδα, όπως ξαπλώστρες. Οπότε την βγάζετε κάπου πιο λογικά (και με λιγότερους πειρασμούς για το περιπλανώμενο μάτι σου). Extra bonus ότι πλέον –ως παντρεμένος- της ζητάς εσύ να σηκωθεί και να σου φέρει νερό, ποτό, σκιά ή τον Θεό τον ίδιο.
Με παιδί: Η κούραση η ίδια. Αφού ξεκουβαλήσεις το μίνιμουμ πέντε τσάντες με παιχνίδια, περνάς την επόμενη ώρα κυνηγώντας το πιτσιρίκι να φορέσει το καπέλο του, το αντηλιακό του και τα μπρατσάκια του. Βασικός στόχος σου είναι να μην καεί και να μην πνιγεί. Επόμενος να καταφέρεις να πιεις μια γουλιά καφέ. Εννοείται πως είσαι κάτω από την ομπρέλα ήδη από τις 10 και στις 12.30 έχεις φύγει.

Απογευματινο-βραδινή τσάρκα
Σόλο: Ο ήλιος πέφτει, η ώρα του 'κυνηγιού" ξεκινά. Φοράς τα καλύτερά σου και κατευθύνεσαι προς το πλησιέστερο τζέρτζελο. Ακόμη και αν, ώρες μετά, καταλήξεις μόνος και μεθυσμένος, τουλάχιστον δεν άφησες την βραδιά να περάσει χωρίς να προσπαθήσεις να της πετάξεις τα μάτια έξω.
Με σχέση: Ο ήλιος πέφτει, το ρομάντζο ξεκινά. Την παίρνεις από το χέρι και περπατάτε νωχελικά στα καλντερίμια του νησιού, πριν καταλήξετε κάπου με θέα για ένα χαλαρό ποτό. Δεν έχετε τίποτα να χωρίσετε, καμία αφορμή για να μαλώσετε. Όλα είναι καλά, όλα ανθηρά.
Παντρεμένος: Ο ήλιος πέφτει, το ίδιο και η μπαταρία σας. Βαριέστε να βγείτε οι δυο σας μόνοι έξω. Οπότε ανοίγετε το laptop (που εννοείται πως έχετε φέρει μαζί) και αρχίζετε και βλέπετε τα 50 GB επεισόδια που γράφατε όλο το χειμώνα.
Με παιδί: Ο ήλιος πέφτει, το παιδί όμως συνεχίζει να είναι φουλ στην ενέργεια. Οπότε περιμένετε να αδειάσει η μπαταρία του και να πέσει για ύπνο. Λίγο μετά το ακολουθείτε και εσείς, εξουθενωμένοι από άλλη μια γεμάτη μέρα "διακοπών".