Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το δάνειο της Ρωσίας στην Κύπρο


Η «ρωσική ανακούφιση»
Tου Παναγη Γαλιατσατου
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Λευκωσία ήλπιζε στη «ρωσική ανακούφιση». Ενα δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία που θα κάλυπτε τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες ώς τις εκλογές του Φεβρουαρίου και θα βελτίωνε τη διαπραγματευτική θέση της Κύπρου απέναντι στην τρόικα.
Αυτή η προοπτική απομακρύνεται. Ενα δημοσίευμα της Wall Street journal φαίνεται να επιβεβαιώνει πληροφορίες που κυκλοφορούν εδώ και εβδομάδες στη Λευκωσία. Οι δισταγμοί των Ρώσων γίνονται ολοένα και μεγαλύτεροι.
Η Ρωσία έχει ήδη παραχωρήσει στην Κύπρο ένα διακρατικό δάνειο 2,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η προοπτική ενός επιπλέον δανείου 5 δισ. σε μια χώρα με πληθυσμό λιγότερο του εκατομμυρίου και με ένα ΑΕΠ που αγγίζει μόλις τα 18 δισ. τρομάζει τους Ρώσους. Η εναλλακτική για τη Μόσχα, που θα ήθελε να έρθει αρωγός στη Λευκωσία (άλλωστε έχει μεγάλα συμφέροντα στο νησί), θα ήταν να παραχωρήσουν το δάνειο οι ρωσικές τράπεζες. Ομως, εκείνες φοβούνται ότι το δάνειο αυτό θα γινόταν πρώτος υποψήφιος για «κούρεμα» μετά από μια προσφυγή της Κύπρου στον μηχανισμό και τη διακρίβωση των ακριβών αναγκών για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Γιατί αν οι φόβοι ότι οι ανάγκες αυτές μπορεί να μην περιορίζονται στα 6 δισ. ευρώ, όπως τις εκτιμά η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά να φτάνουν σε διψήφιο μέγεθος, όπως πιστεύει το ΔΝΤ, τότε το δημόσιο χρέος της Κύπρου μπορεί να εκτιναχθεί από το 75% του ΑΕΠ σήμερα ώς και στο 150%, κάτι που από πικρή πείρα στην Αθήνα ξέρουμε ότι δεν είναι βιώσιμο και το κούρεμα μονόδρομος. Αυτός είναι ένας εφιάλτης και για τους Κυπρίους. Ενας από τους λόγους που η Λευκωσία ήθελε να καθυστερήσει την προσφυγή στον μηχανισμό για το επόμενο έτος ήταν η ελπίδα ότι θα είχε αρχίσει να λειτουργεί ο ESM και ότι θα μπορούσε να αναλάβει εκείνος την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να μην επωμιστούν το βάρος ο κρατικός προϋπολογισμός και το δημόσιο χρέος. Από την άποψη αυτή, οι τελευταίες εξελίξεις ήταν διπλά αρνητικές για τη Λευκωσία και ειδικά η πρωτοβουλία της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας, να θέσουν υπό αίρεση τη δυνατότητα να επανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες απευθείας από τον ESM. Κατά την άποψη των τριών –δημοσιονομικά ισχυρών– χωρών, οι επανακεφαλαιοποιήσεις αυτές δεν θα αφορούν προβλήματα που προέκυψαν στις τράπεζες στο παρελθόν, αλλά μελλοντικά τραπεζικά προβλήματα, εξαιρώντας έτσι όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Αν αυτή η άποψη περάσει, το μέλλον προδιαγράφεται μαύρο για την Κύπρο. Αυτή η απελπιστική κατάσταση κάνει σε κάποιο βαθμό κατανοητή την πρόσφατη «έκρηξη» του γραμματέα του ΑΚΕΛ, Αντρου Κυπριανού, για αποχώρηση από το ευρώ. Η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε σε μια κρίση δανεισμού λόγω της υπερέκθεσης των τραπεζών της σε ελληνικά δάνεια. Σε αντίθεση με μας μπήκε στο ευρώ για πολιτικούς λόγους. Η λίρα ήταν πανίσχυρη, δεν ήταν δραχμή, και η οικονομία της ανθηρή. Δεν το είχε πραγματικά ανάγκη.