Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Ο νέος Γραμματέας της ΝΔ θα σηματοδοτήσει την επανασύνδεση της παράταξης με την κοινωνία



Από τον Μυστήριο
Έχουμε πολλάκις αναφέρει από τούτο δω τον ιστοτόπο, ότι η μεγαλύτερη αδυναμία που αντιμετωπίζει διαχρονικά η ΝΔ είναι ότι έχει επί της ουσίας κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την κοινωνία με την παράταξη.
Αποτέλεσμα της αδυναμίας αυτής είναι η πλειοψηφία των στελεχών της να μην προέρχονται από τα σπλάχνα της κοινωνίας, άρα και να μην αποτελούν άξιους εκπροσώπους της. Έτσι παρατηρείται το εκφυλιστικό για την πρόοδο της χώρας φαινόμενο, να έχουν κυριαρχήσει εν πολλοίς στο κόμμα οι γόνοι, οι τηλεαστέρες, τα δημιουργήματα του κομματικού σωλήνα, χωρίς να διαθέτουν ούτε ένα ένσημο από την εργασία τους, και φυσικά πλήρως αποκομμένοι από την κοινωνική πραγματικότητα…
Σπανίζουν και μάλιστα εκκωφαντικά οι αυτοδημιούργητοι και οι νοικοκυραίοι, οι πραγματικοί δηλαδή εκπρόσωποι της κοινωνίας, οι οποίοι όντας σπλάχνα αυτής, είναι σε θέση να μεταφέρουν τα προβλήματά της, τις αγωνίες της, τις προτάσεις της.  
Η επανασύνδεση όμως του κόμματος της ΝΔ, αλλά και κάθε κόμματος, αποτελεί μείζον θέμα Δημοκρατίας. Η κοινωνία πρέπει να εκφράζεται και κυρίως να ακούγεται θεσμικά. Πόσω μάλλον σε συνθήκες πολέμου, όπως οι σημερινές. Πρέπει να αντιληφθούν και οι τελευταίοι εναπομείναντες μανδαρίνοι, ότι η ρευστότητα του πολιτικού συστήματος, θα μετατραπεί σε τσουνάμι, όταν η κοινωνία των πολιτών αισθανθεί ότι και τούτη δω την κρίσιμη στιγμή λίγο πριν το τέλος, αγνοείται.
Αποτελεί εθνική ανάγκη, υπό τους όρους που αναφέρθησαν ανωτέρω, η ΝΔ, αλλά και κάθε κόμμα τελικά, να ανοιχθεί στην κοινωνία. Να ανοίξει επιτέλους τις πόρτες της στους νέους ανθρώπους – όχι κατ’ ανάγκην ηλικιακά – να εκφραστούν και κυρίως να αναλάβουν δράση και ευθύνες.
Φυσικά το άνοιγμα του κόμματος πρέπει να γίνει σε κατ’ αρχήν κεντρικό επίπεδο, οργανωμένα, καταστατικά και κυρίως όχι για το θεαθήναι. Έτσι η νομενκλατούρα του κόμματος, αυτοί δηλαδή που έχουν δημιουργήσει τα στεγανά στην είσοδο νέων και άξιων, θα πρέπει a priori να αποκλειστούν από την ανάληψη της ευθύνης για την ανανέωση της ΝΔ.
Ο γραμματέας του κόμματος εκ του αξιώματός του, αφενός μεν είναι σε θέση να αναλάβει να φέρει εις πέρας τις διαδικασίες ανανέωσης, αφετέρου δε το πρόσωπο αυτού θα σηματοδοτήσει την επανασύνδεση της παράταξης με την κοινωνία.
Ακούγοντας λοιπόν τα ονόματα των πιθανών υποψηφίων για τη θέση, κανένα δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που τέθηκαν τουλάχιστον ανωτέρω. Εκπρόσωποι της νοοτροπίας του χθες και της αποτυχίας του σήμερα κάποιοι εξ αυτών, με ξύλινο και ανούσιο λόγο υπερήλικα κάποιοι άλλοι, και μερικοί που απλώς θέλουν να ακουστεί το όνομά τους.
Σε αυτό όμως το χρονικό σημείο, έχω την άποψη ότι θα πρέπει επιτέλους να δοθεί η ευκαιρία στη νεολαία να πάρει θέση, να πρωταγωνιστήσει. Να δοθεί δηλαδή η ευκαιρία στην γενιά εκείνη των ανθρώπων που πλήττεται περισσότερο ίσως από την κρίση, να αναλάβει δράση και να προτείνει λύσεις. Η επιλογή ως νέου γραμματέα, ενός νέου ανθρώπου θα δώσει το στίγμα της ουσιαστικής αλλαγής.
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ