Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για την δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας




Η οικονομία βουλιάζει στο 6,9% με ανεργία στο 23,6% το 2012...
Της Ζέζας Ζήκου
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_10/07/2012_451346)
Ασφαλώς και θα πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Και πολλές επενδύσεις θα γίνουν, και θέσεις εργασίας θα υπάρξουν, και θα αλλάξει ολόκληρη η Αττική, και θα ενισχυθεί ο τουρισμός. 

Απλώς υπομονή για να απολαύσουμε την… «Ελληνική Ριβιέρα» που εξήγγειλε η κυβέρνηση Σαμαρά με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, αν στο μεταξύ δεν έχουμε πεθάνει από την κρίση. Οπωσδήποτε θα χρειαστούν απαλλοτριώσεις. Εχουν λεφτά να τις κάνουν; Το μόνο σίγουρο έργο στην παραλιακή είναι το πολιτιστικό πάρκο που φτιάχνει το Ιδρυμα Νιάρχου με δικά του λεφτά!
Τα ταμειακά αποθέματα της χώρας επαρκούν μόνο για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ η εκταμίευση της επόμενης δόσης από το δάνειο των 173 δισ. ευρώ δεν αναμένεται πριν από τα τέλη Αυγούστου, καθώς η τρόικα πρέπει να ολοκληρώσει τις συνομιλίες της με την κυβέρνηση. Χωρίς την ενίσχυση αυτή, η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα και ενδέχεται να αναγκαστεί να αναστείλει βασικές υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία και σχολεία, αν και η κυβέρνηση ελπίζει ότι η ένεση από τα φορολογικά έσοδα θα βοηθήσει να ξεπεραστεί ο σκόπελος.
Η νέα κυβέρνηση θέλει να δείξει πρώτον, ότι κάνει βήματα, πριν ζητήσει επισήμως από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ τη χαλάρωση των όρων του Μνημονίου. Αλλά κάποιοι προειδοποιούν ότι αν η τρόικα διατηρήσει μία σκληρή γραμμή, μπορεί να αποσταθεροποιήσει την εύθραυστη κυβέρνηση συνεργασίας του Αντώνη Σαμαρά.
Η δεινή κατάσταση της οικονομίας που ενταφιάζει κάθε ελπίδα, περιγράφεται στην τελευταία έκθεση που ΙΟΒΕ που μας κληροδότησε ο Γιάννης Στουρνάρας από τη θέση του διευθυντή πριν γίνει υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά. Σύμφωνα με αυτήν, η ύφεση θα επιδεινωθεί στο 6,9% έναντι 5%, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 23,6%, από 20% που είχε προβλεφθεί τον Απρίλιο. Παράλληλα, σε δυσμενή αναθεώρηση των προβλέψεών του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για εφέτος, προχώρησε και το ΙΟΒΕ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Δύο έρευνες σοκ για την Ελλάδα που επιβεβαιώνουν δυστυχώς τη βαθιά κρίση.
Οπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ «συνισταμένη των τάσεων στις βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ αποτελεί η επιδείνωση της πρόβλεψης για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2012 σε σχέση με την προηγούμενη έκθεσή του, που πλέον αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 6,9%». «Οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών προβλέπεται να δεχθούν πρόσθετες πιέσεις προερχόμενες κυρίως από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, τη συνεχή άνοδο της ανεργίας, την πτώση αμοιβών μετά τις ρυθμίσεις για το μισθολογικό κόστος στο δεύτερο μνημόνιο», συμπληρώνεται.
Η δεύτερη έκθεση έγινε από την ICAP και δείχνει ραγδαία επιδείνωση της αγοράς εργασίας.
Οι στόχοι τους οποίους καλείται να επιτύχει η κυβέρνηση, εκτιμά το ΙΟΒΕ, μπορούν να καταταγούν σε 4 κατηγορίες και συγκεκριμένα:
– Ενα πρόγραμμα βραχυχρόνιων παρεμβάσεων, ένα «πρόγραμμα 100 ημερών» για την ταχεία άμβλυνση των πολύ αρνητικών συνθηκών που έχουν μακροχρόνια παγιωθεί στον πυρήνα της πραγματικής οικονομίας.
– Η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για αναθεώρηση του μείγματος οικονομικής πολιτικής.
– Η κατάρτιση της νέας εθνικής στρατηγικής για το νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας.
– Η σύμπραξη με άλλα πρόθυμα κράτη-μέλη στη βελτίωση της οικονομικής πολιτικής στο σύνολο της Ευρωζώνης.
Επίσης, σε ειδική μελέτη του ΙΟΒΕ για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου αναφέρεται ότι η αξιοποίησή της μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο άμεσης απόδοσης, που επιπλέον θα συμβάλει ουσιαστικά, ώστε να περιοριστούν τα υψηλά βραχυχρόνια κόστη σε όρους απασχόλησης και προϊόντος που συνεπάγεται η εφαρμογή της τρέχουσας δημοσιονομικής πολιτικής. Εκτιμάται ότι με την εφαρμογή του προγράμματος, το ΑΕΠ μπορεί να είναι κατά 3% υψηλότερο και να προστεθούν 140 χιλ. νέες θέσεις εργασίας. Αν η ισοδυνάμου αποτελέσματος δημοσιονομική πολιτική που θα απαιτηθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους γίνει με δημοσιονομικά μέσα και όχι με τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, τότε κατά μέσο όρο οι απώλειες σε θέσεις εργασίας μπορεί να φθάσουν τις 85 χιλιάδες βραχυπρόθεσμα και τις 90 μεσοπρόθεσμα. Το δε ΑΕΠ θα είναι, κατά μέσο όρο, 1,7% χαμηλότερο βραχυχρόνια και κατά 2% μακροπρόθεσμα.