Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το πως οι Σκωτσέζοι αντιμετώπισαν την χρεοκοπία των Ρέιντζερς



Οι Κέλτες ξέρουν καλύτερα...
Tου Ηλια Μαγκλινη
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_07/07/2012_488166
Η είδηση πέρασε περίπου «στα ψιλά»: οι σχεδόν μόνιμοι πρωταθλητές Γκλάσγκοου Ρέιντζερς εκδιώχθηκαν από τους άλλους συλλόγους-μέλη της Πρέμιερ Λιγκ Σκωτίας. Αιτία; Οι Ρέιντζερς έχουν χρεοκοπήσει.
Με τα έως τώρα δεδομένα, από του χρόνου θα παίζουν στην Δ΄ Κατηγορία. Για όσους δεν γνωρίζουν, είναι σαν οι άλλοι σύλλογοι της ελληνικής Σούπερ Λίγκας να ψήφιζαν τον εξοστρακισμό του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού εξαιτίας χρεών.
Οχι ότι στην απόφαση αυτή των Σκωτσέζων δεν υπάρχει παρασκήνιο. Σε ένα μη ανταγωνιστικό και φτωχότατο πρωτάθλημα δέκα ομάδων, με τη Σέλτικ και τη Ρέιντζερς να κυριαρχούν κατά κράτος (πριν από πολλά χρόνια, είχε μπει σφήνα η Αμπερντίν του Αλεξ Φέργκιουσον), η φημολογούμενη «έξοδος» των δύο μεγάλων συλλόγων της Γλασκώβης στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, θα εξόντωνε το φτωχό σκωτσέζικο πρωτάθλημα. Οι χορηγοί του πρωταθλήματος, καθώς και τα τηλεοπτικά δίκτυα στα συμβόλαιά τους με τη σκωτσέζικη Πρέμιερ Λιγκ, είχαν θέσει ως ρήτρα να μην «αυτομολήσουν» οι Σέλτικ και Ρέιντζερς. Αν το σκωτσέζικο πρωτάθλημα έχει μια χάρη αυτή είναι το ντέρμπι ανάμεσα στη Σέλτικ και τη Ρέιντζερς. Χωρίς αυτό, γιατί κάποιος να πληρώσει τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες κ.τ.λ.;
Για όποιον έχει ζήσει στη Γλασκώβη, το περίφημο Old Firm Derby ανάμεσα στη Σέλτικ και τη Ρέιντζερς είναι το απόλυτο γεγονός της πόλης. Δεν πρόκειται απλώς για τους δύο «αιώνιους αντίπαλους» της ίδιας πόλης, αλλά για μια σύγκρουση με θρησκευτικές καταβολές: παραδοσιακά, αλλά ακόμα και σήμερα λίγο-πολύ, η Σέλτικ είναι η ομάδα των Καθολικών, ενώ η Ρέιντζερς των Διαμαρτυρόμενων.
Σε κάθε περίπτωση, παρά το παρασκήνιο, δεν υπάρχει τίποτα παράτυπο στην απόφαση της σκωτσέζικης Λίγκας. Για την ακρίβεια, εφαρμόστηκε ο κανονισμός. Ούτε άρθρα 44 (που διέσωσε πριν από λίγα χρόνια τη χρεοκοπημένη ΑΕΚ, για να τη δούμε σήμερα να βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη οικονομική κατάσταση...) ούτε άλλα «παραθυράκια», όπως συμβαίνει στο δικό μας ποδόσφαιρο. Οπως συμβαίνει στον τόπο μας γενικά, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο.
Είναι εντυπωσιακό το ότι παρά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Πρέμιερ Λιγκ της Σκωτίας, δεν κάηκαν κάδοι σκουπιδιών ή καταστήματα ούτε ξέσπασε μια ασυνάρτητη συνωμοσιολογία για «παράγκες» και όλα αυτά τα αφόρητα κουραστικά και προβλέψιμα. Και μην σπεύσει κάποιος να μιλήσει για ψυχρότητα των Βορείων, διότι απλούστατα δεν θα έχει ιδέα τι σημαίνει να είσαι Κέλτης, όπως οι Σκωτσέζοι...