Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το πως ένα διαζύγιο διατάραξε τις σχέσεις Βουλγαρίας - Σκοπίων



Διαζύγιο α λα... βουλγαρικά
Tου Σταύρου Τζίμα
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_22/06/2012_486449)
Μπορεί η περιπέτεια μιας διαζευγμένης γυναίκας να διαταράξει τις σχέσεις δύο κρατών και να ανασύρει εθνοτικές διαφορές που αιματοκύλισαν τον περασμένο αιώνα την περιοχή μας; Στα Βαλκάνια όλα μπορεί να συμβούν, όπως δείχνει και η περίπτωση της Σπάσκα Μίτρεβα από τη Γευγελή της FYROM, κάτοχο.
Η Μίτρεβα πολιτογραφήθηκε το 2009 υπήκοος Βουλγαρίας και μετά το διαζύγιο από τον Σλαβομακεδόνα σύζυγό της μετακόμισε στη Σόφια. Πίσω στα Σκόπια, το δικαστήριο την καταδίκασε σε φυλάκιση τριών μηνών γιατί παρά την απόφαση του δικαστηρίου δεν επέτρεπε στον τέως σύζυγό της να βλέπει το παιδί τους. Στη Βουλγαρία, η ετυμηγορία πυροδότησε οξύτατες εθνοτικές αντιδράσεις, καθώς ερμηνεύτηκε ως δίωξη σχετιζόμενη με την επιλογή της Μίτρεβα να αποκτήσει τη βουλγάρικη υπηκοότητα.
Στις αρχές της εβδομάδας το ανώτατο δικαστήριο της FYROM αποφάσισε να αφαιρέσει την επιμέλεια του παιδιού από τη Μίτρεβα εξοργίζοντας τη Σόφια η οποία, διά στόματος πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, απείλησε τα Σκόπια ότι «η Βουλγαρία θα είναι πολύ αυστηρή κατά την έγκριση των κριτηρίων ένταξης της Μακεδονίας στην Ε.Ε. Ηλπιζα ότι τα Σκόπια θα εργάζονταν για τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων, αλλά δεν περνάει μια μέρα χωρίς να λαμβάνουμε δείγματα μιας στάσης που δεν αξίζει στον βουλγαρικό λαό», κάρφωσε την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, ο Μπορίσοφ.
Τόση φασαρία για ένα διαζύγιο, θα αναρωτηθεί κάποιος. Εκ πρώτης όψεως η υπόθεση φαντάζει έως αστεία, όμως πίσω από την ενδοοικογενειακή διένεξη προβάλλουν φαντάσματα του παρελθόντος. Η Σόφια βλέπει στο πρόσωπο της Μίτρεβα μια γενικότερη συμπεριφορά εκ μέρους της σλαβομακεδονικής ηγεσίας απέναντι στις δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της FYROM που απέκτησαν διαβατήρια Βουλγαρίας. Θεωρεί ότι οι πολίτες αυτοί, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκέφσκι, έχουν βουλγαρική συνείδηση και ως τέτοιοι αντιμετωπίζονται από τις αρχές της FYROM με καχυποψία. Τα Σκόπια, από την πλευρά τους, μεταδίδουν πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι δέχθηκαν βουλγαρικά διαβατήρια για να μετακινούνται εύκολα στις χώρες της Ε.Ε. Στην πραγματικότητα, δεν παύουν να ανησυχούν ότι η Σόφια εργάζεται μεθοδικά για τη διαμόρφωση βουλγαρικής μειονότητας στην επικράτειά τους, ως εθνικό και διπλωματικό αντιστάθμισμα στους «αλύτρωτους Μακεδόνες του Πιρίν», της βουλγαρικής, δηλαδή, Μακεδονίας.
Οι ανησυχίες τους απορρέουν από τη γενικότερη αμφισβήτηση του «μακεδονικού έθνους» εκ μέρους των Βούλγαρων που θεωρούν τους Σλαβομακεδόνες «χαμένα αδέρφια», τα οποία άρπαξε από την αγκαλιά της μητέρας πατρίδας ο Τίτο. Η διαμάχη υποβόσκει από τις αρχές του περασμένου αιώνα και εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία, με τους Βούλγαρους να διαμαρτύρονται -και αυτοί- ότι ο Γκρούεφσκι επιχειρεί να τους κλέψει την Ιστορία. Κατηγορούν τα Σκόπια ότι «βάφτισαν Μακεδόνα» ακόμα και τον τσάρο Σαμουήλ…