Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ανοίξτε τα κόμματα στους νέους ανθρώπους



Από τον B-Rok-er
Νομίζω ότι οι κάλπες μαζί με τα «θεσμοθετημένα» (;) συνακόλουθα δημοσκοπικά τους ευρήματα βγάζουν κάποια συμπεράσματα στα οποία αξίζει να σταθούμε.
Καταρχήν διαπιστώνεται μια τιμωρητική διάθεση στον παραγοντισμό, όπως επίσης και στον κακώς εννοούμενο εκβιασμό της λαϊκής βούλησης.
Δεν θα σταθώ τόσο στο τι είναι σωστό ή που πρέπει να κατευθυνθεί η εκλογική δύναμη των κομμάτων και αυτό γιατί ήδη γίνεται προσπάθεια πανταχόθεν να αναδειχθεί ο ένας ή ο άλλος δρόμος. (Εγώ, ας το πω, είμαι υπέρ του κράτους –πείτε το αστικό- και υπέρ της Ευρώπης, του ευρώ κλπ).
Αυτό που θέλω να τονίσω, με βάση και τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων (ότι δηλαδή τα ποσοστά των δύο κομμάτων στους νέους ήταν απογοητευτικά) είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη θωράκιση της δημοκρατίας αλλά και σε ειλικρινή εφαρμογή της σε όλες τις εκφάνσεις του δημοσίου βίου.Είναι αδιανόητο να γίνονται συνταγματικές συζητήσεις για τις κυβερνήσεις αλλά να μην προβλέπονται συνταγματικές ρυθμίσεις για την κατοχύρωση της δημοκρατίας εντός των ρυθμιστών-όπως έχουν αυτοπροσδιοριστεί-  του πολιτεύματος ήτοι των κομμάτων.
Χρειάζεται ιδιαίτερη συζήτηση για την δημοκρατία στα κόμματα και για την θεσμοθέτηση των διαδικασιών τους, Μέλη, ευθύνες, υποχρεώσεις, δικαιώματα....Όταν τα κόμματα γίνουν πιο υπεύθυνα και πιο αυστηρά, τότε οι οι νέοι δεν θα τα αντιμετωπίζουν σαν λέσχες οπαδών. Γιατί μια ερμηνεία που μπορώ να δώσω είναι ότι οι απολιτίκ αισθάνθηκαν ότι δεν χωρούν σε κλαμπ εξηντάρηδων αλλά σε λέσχες πιο τρελιάρηδων επαναστατικών και μπροστάρηδων (το τρελιάρηδων δεν το χρησιμοποιώ αρνητικά αλλά με την εύθυμη ερμηνεία διάθεσης χαιρετισμού σε κάποιον μεταξύ νέων).
Έτσι δεν θα είναι παιχνίδι η ευκαιριακή σύμπραξη κομμάτων και κυρίως προσώπων. Δεν θα διαγράφεται και θα διαπομπεύεται τη μια μέρα ο ένας και την άλλη μέρα θα επιστρέφει με δάφνες σπίτι του επειδή το λένε οι αριθμοί. Τα κόμματα πρέπει να αναδομηθούν σε ορθολογική βάση με αρχές ξεκάθαρες και ορισμένες και όχι καιροσκοπικές και ανάλογες του τι αρχηγού έχουμε σήμερα. Προφανώς οι ιδέες εξελίσσονται, προσαρμόζονται, εκσυγχρονίζονται αλλά πάνω από όλα πρέπει να αποτυπώνονται.
Προφανώς όλοι μιλάνε για μέλη..., αλλά στην πράξη οι συμμέτοχοι στην διοίκηση είναι κάθε μέρα οι εκάστοτε του αρχηγού.
Προφανώς μάθαμε να μιλάμε για κομματικούς σωλήνες..., αλλά στην πράξη μακάρι να είχαμε υγιείς κομματικούς σωλήνες, αφού εν τέλει έχουμε αρχηγικούς σωλήνες....
Προφανώς σε όλους αρέσει η δημοκρατία, αλλά παλαμάκια ηχούν όταν αποδεικνύεται το «παρόντος αρχηγού πάσα αρχή παυσάτω». Και για να μην παρεξηγηθώ. Πιστεύω στην πειθαρχία και στο σεβασμό σε όργανα και διαδικασίες, αλλά όταν αυτές είναι πραγματικές και όχι κατ’επίφαση...
Υ.Γ. Ειλικρινή Συγχαρητήρια στους νέους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης..., αλλά και στους υπολοίπους.
B-Rok-er