Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Ένα αξιόλογο άρθρο για το "υπαρξιακά" προβλήματα του ΠΑΣΟΚ


Το υπαρξιακό σοκ του... ΠΑΣΟΚ
Του Κωνσταντίνου Ζούλα
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_03/12/2011_1296981)
Αλήθεια, όσοι πολίτες δηλώνουν σήμερα ότι στις εκλογές θα ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ τι ακριβώς επιθυμούν και τι πρεσβεύουν;
Καθώς η απάντηση δεν είναι προφανής, έθεσα το ερώτημα σε δύο «πράσινους» υπουργούς και έχει ενδιαφέρον, νομίζω, να σας μεταφέρω τις απόψεις τους.
Ο πρώτος είπε ότι όσοι επιμένουν να δηλώνουν «ΠΑΣΟΚ» πιστεύουν ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της 2ετίας πρέπει να συνεχιστεί. Υποστήριξε επιπλέον ότι λόγω των τολμηρών επιλογών του Γ. Παπανδρέου το κόμμα απηλλάγη επιτέλους από το λαϊκίστικο και αναχρονιστικό τμήμα της βάσης του που είχε καλομάθει στις ρουσφετολογικές προσλήψεις. Και ότι οι σημερινοί «πράσινοι» ψηφοφόροι στηρίζουν αναφανδόν π. χ. τους κ. Ανδ. Λοβέρδο, Αννα Διαμαντοπούλου και Γ. Ραγκούση, οι οποίοι δεν διστάζουν να έρθουν σε ρήξεις ακόμη και με τις συντεχνίες που το κόμμα τους δημιούργησε.
«Οι πολίτες που θα μας ξαναψηφίσουν είναι ο σκληρός πυρήνας, το DNA του κόμματός μας» ισχυρίστηκε αντιθέτως ο δεύτερος υπουργός. Και υπογράμμισε ότι οι συγκριμένοι ψηφοφόροι είναι έξαλλοι με τον κ. Παπανδρέου, καθώς θεωρούν ότι τους κορόιδεψε επιβάλλοντας μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασέλγησε πάνω στις παραδοσιακές αξίες του Ανδρέα Παπανδρέου. Υπονόησε δηλαδή ότι όσοι έχουν απομείνει να δηλώνουν «ΠΑΣΟΚ» θα το ξαναψηφίσουν ακριβώς για να απαλλαγεί από τα μεταρρυθμιστικά του βαρίδια που το έκαναν να μην έχει καμία διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.
Ο λόγος που κατέγραψα τις διαμετρικά αυτές αντίθετες απόψεις είναι προφανής: Καταδεικνύει το ιδεολογικό χάος που χωρίζει πια τα «πράσινα» στελέχη. Και ότι είναι θέμα χρόνου όχι μόνον η σύγκρουση για το ποιος θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες, αλλά κυρίως για το τι εντέλει πρεσβεύει σήμερα το πάλαι ποτέ Σοσιαλιστικό Κίνημα.
Αν οι επιτελείς της Συγγρού διαβάσουν αυτές τις διαπιστώσεις πιθανότατα θα χαρούν. Είναι γιατί δεν έχουν αντιληφθεί ότι ανάλογη υπαρξιακή διχοστασία θα εκδηλωθεί πολύ σύντομα και στη Ν. Δ. όσο αμφιρρέπει μεταξύ λαϊκισμού, ασάφειας και τόλμης να περιγράψει στους πολίτες ποια πολιτική θα κληθεί εκ των πραγμάτων να εφαρμόσει όταν έλθει στην εξουσία...