Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την «οδύσσεια» των ενεργειακών αγωγών της περιοχής


Η «οδύσσεια» των αγωγών
Tου Σταύρου Τζίμα
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_30/12/2011_467691)
«Τα σέβη μου στον κ. Σματκό. Του εύχομαι καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο νέο έτος. Δεν πρόκειται όμως να πάρουν ούτε ένα λέβα». 
Παραλήπτης των ευχών, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Σεργκέι Σματκό και αποστολέας ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Αφορμή; Οχι τα Χριστούγεννα ή η Πρωτοχρονιά όπως θα περιμενε κανείς, καθότι μάλιστα ορθόδοξοι χριστιανοί και οι δύο, αλλά ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Η Μόσχα, μετά την απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να αποσυρθεί από το έργο και ουσιαστικά να το ενταφιάσει, ετοιμάζεται τώρα να στείλει στη Σόφια τον λογαριασμό. Ο Ρώσος υπουργός ήταν σαφής: «Το θέμα θα εκτιμηθεί νομικά και θα γίνει υπολογισμός των εξόδων που έχουν κάνει έως τώρα οι ενδιαφερόμενοι φορείς. Ασφαλώς, στο πλαίσιο των ισχυουσών διαδικασιών θα παρουσιαστούν στη βουλγαρική πλευρά προς εξόφληση».
Όλα δείχνουν ότι η υπόθεση «πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης» κλείνει οριστικά και για τους Ρώσους, που αξιώνουν από τους Βουλγάρους να πληρώσουν τα έξοδα που απορρέουν από τις σχετικές ρήτρες και συμφωνίες, αφού με δική τους υπαιτιότητα ματαιώνεται το έργο. Την ίδια ώρα, αντιφατικά, αλλά και συνάμα ανησυχητικά για μας, μηνύματα καταφθάνουν από τη Ρωσία και για ένα άλλο μεγάλο έργο, που θα μας βάλει, εφόσον γίνει, στο ενεργειακό παιγνίδι της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αυτό του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.
Τα δεδομένα εδώ αλλάζουν διαρκώς και κάθε πρόβλεψη για την εξέλιξη του έργου μάλλον πρέπει να θεωρείται παρακινδυνευμένη. Ενώ, για παράδειγμα, ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία έδωσε το «πράσινο φως» στη ρωσική πλευρά για τη διέλευση του αγωγού από τα χωρικά της ύδατα, η Μόσχα διαπραγματεύεται με το Κίεβο νέα συμφωνία για τη χρήση του δικτύου αγωγών της Ουκρανίας στη μεταφορά του αερίου προς τη Δύση. Ο πρόεδρος του κολοσσού Gazprom Αντρέι Μίλερ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις επ’ αυτού θα έχουν καταλήξει έως τα μέσα Ιανουαρίου και χαρακτήρισε τον South Strem εναλλακτική λύση της διαδρομής μέσω Ουκρανίας. Αν ευοδωθούν, γεγονός που θεωρείται πολύ πιθανό, καθώς στο Κίεβο κυριαρχούν με την εκλογή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς οι φιλορωσικές δυνάμεις, τότε, όπως σημειώνεται στον ρωσικό αλλά και τον βουλγαρικό Τύπο, δεν αποκλείεται το έργο να παραπεμφθεί στο μέλλον ή και να παγώσει οριστικά, αφού θα φαντάζει πλέον ως μια δαπανηρή και ασύμφορη επένδυση.
Με την ανακάλυψη τεράστιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επίκεινται μεγάλες ανακατατάξεις στην ενεργειακή σκακιέρα και οι μέχρι τώρα σχεδιασμοί για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Κασπίας ξαναμπαίνουν στο τραπέζι. Εμείς μάλλον πρέπει να ξεχάσουμε την πρόσδεσή μας στα δίκτυα της ΝΑ Ευρώπης και να ελπίζουμε σε αυτά της ΝΑ Μεσογείου.