Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το πως ο κ. Παπανδρέου "έπαιξε" με την επιστροφή στην δραχμή


Ο «κατήφορος» του πρωθυπουργού προς τη δραχμή (;)
ZEZA ZHKOY
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_03/11/2011_461248)
Πολιτικοί και οικονομολόγοι κύριων άρθρων εφημερίδων και συζητήσεων σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς επισημαίνουν πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος περικλείει αρκετούς κινδύνους για την Ελλάδα και γενικότερα για την Ευρωζώνη, επειδή η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία είναι ρευστή σε σημείο που να επέρχεται νέα βαθιά ύφεση.
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις και οι αντιδράσεις κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες συγκλίνουν στον κίνδυνο που υποκρύπτει η απόφαση Παπανδρέου για έξοδο από το ευρώ.
Η επιρροή των Αμερικανών οικονομολόγων για επιστροφή στη δραχμή είναι αισθητή στη σκέψη του Ελληνα πρωθυπουργού. Επίσης, όλο και περισσότεροι Ελληνες ειδικοί επιστήμονες προτείνουν η Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή, γιατί μια τέτοια εξέλιξη εκτιμούν πως θα ενισχύσει σημαντικά τη διεθνή ανταγωνιστικότητά της, σύμφωνα με άρθρο στην εφημερίδα New York Times. Οπως σημειώνει ο αρθρογράφος, «πολλοί Ελληνες οικονομολόγοι αρχίζουν πλέον να συντάσσονται με ξένους συναδέλφους τους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατον για την Ελλάδα να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της παραμένοντας προσκολλημένη στο ευρώ, σε αντίθεση με άλλους που θεωρούν καταστροφική μια ενδεχόμενη έξοδο από το κοινό νόμισμα, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με άτακτη χρεοκοπία και το ελληνικό χρέος θα διπλασιαζόταν». Σε ανταπόκριση από τις Κάννες, που δημοσιεύεται στη Washington Post, γίνεται αναφορά στην ανησυχία που επικρατεί στην Ευρώπη για το νέο σχέδιο διάσωσης του ευρώ, μετά την ανακοίνωση του Ελληνα πρωθυπουργού να το θέσει σε δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό. Η κίνηση του κ. Παπανδρέου, όπως υποστηρίζεται, προκάλεσε αμέσως έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και από ξένους ηγέτες, οι οποίοι επισήμαναν ότι «παίρνει ρίσκο που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία». «Η ευφορία», σημειώνεται χαρακτηριστικά, «που επικράτησε μετά τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της Ε. Ε. εξανεμίσθηκε μετά τη δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος».
Στο ίδιο κείμενο καταγράφεται το αποτέλεσμα της μαραθώνιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου για στήριξη της απόφασης του κ. Παπανδρέου να διενεργηθεί δημοψήφισμα.
Αρκετοί αναλυτές εκφράζουν τη γνώμη ότι η απόφαση του κ. Παπανδρέου είναι «υψηλού ρίσκου». «Ενα θετικό αποτέλεσμα θα ένωνε την Ελλάδα και θα επέτρεπε τη συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά μία αποτυχία θα οδηγούσε στην πτώχευση της χώρας και στην έξοδό της από την Ευρωζώνη», τονίζεται.
Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν μπορεί να αποκλεισθεί, αν και θα ήταν σκόπιμο η χώρα να εξαντλήσει όλα τα μέσα ώστε να επιλύσει τα προβλήματά της εντός αυτής, αποφαίνεται ο διακεκριμένος οικονομικός σχολιαστής των Financial Times, Μάρτιν Γουλφ. Ο διακεκριμένος αρθρογράφος υπογραμμίζει πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη, με το τεράστιο δημόσιο χρέος, τα πολύ μεγάλα ελλείμματα, την ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησης, η οποία δεν δίδεται εθελοντικά, και την οικονομία να βυθίζεται στην ύφεση. «Απαιτούνται βαθιές αλλαγές», όπως τονίζει ο Μάρτιν Γουλφ, «και ένα πρόγραμμα αποκατάστασης της χώρας, το οποίο δεν είναι το τρέχον, εφόσον αυτό δεν ασχολείται με το να καταστήσει το χρέος βιώσιμο και να αντιμετωπίσει το ακόμα σοβαρότερο θέμα της ανταγωνιστικότητας». Ειδικά το τελευταίο μπορεί να επιλυθεί με δύο μόνον τρόπους, είτε με την έξοδο από την Ευρωζώνη και την υποτίμηση, με όλα τα συνεπαγόμενα προβλήματα, είτε με εσωτερική υποτίμηση.
Τέλος, αναρωτιούνται σχεδόν οι πάντες αν συνειδητοποιεί ο κ. Παπανδρέου με τη βόμβα του δημοψηφίσματος πως τώρα εκβιάζει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει επί της ουσίας την παραμονή ή μη της χώρας στο ευρωπαϊκό νόμισμα. Κι αυτό, όχι ξεκάθαρα και ελεύθερα, μα με ένα δόλιο ερώτημα και υπό το βάρος της φοβερής πίεσης την οποία ο λαός υφίσταται και, κυρίως, υπό τα τετελεσμένα των όσων η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει ερήμην του ελληνικού λαού δημιουργήσει.
Αλλά αρκετοί υποστηρίζουν πως ο κ. Παπανδρέου αντιγράφει τις απειλές του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, που έριξε μπηχτές για τον άξονα Γαλλίας - Γερμανίας που δεν μπορεί να κάνει το παιχνίδι στην Ευρωζώνη. Ανεπίσημες πληροφορίες επιμένουν ότι η Ρώμη έχει δώσει μηνύματα ότι δεν θα τη χαλούσε η επιστροφή στη λιρέτα, αν αντίτιμο της συμμετοχής στο ευρώ είναι η λιτότητα χωρίς τέλος με χλιαρή υποστήριξη από την ΕΚΤ και, κυρίως, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για τα ομόλογα και το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας.