Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ένα ιδιαιτέρως διαφωτιστικό άρθρο για τις εξελίξεις στον ΠΑΟ


Κι αν βρήκε ο Τζίγκερ τον Τσάκα;
Αντώνης Καρπετόπουλος
(Πηγή : http://sday.gr/Articles/Antonis-Karpetopoulos/Κι-αν-βρηκε-ο-Τζιγκερ-τον-Τσακα;.aspx)
Στα mail που εξακολουθώ να δέχομαι καιρό τώρα για την ιστορία του πρίγκιπα, πολλοί αναγνώστες αναρωτιούνται μήπως ο κ. Βλάσης Τσάκας κοροϊδεύει τον Γιάννη Βαρδινογιάννη μιλώντας χωρίς να έχει τη συγκατάθεση κανενός.
Οσο περνάνε οι μέρες, ολοένα και πιο πολύ πιστεύω ότι η ελπίδα του ΠΑΟ είναι ο Τσάκας να κοροϊδεύει τον πρίγκιπα, έχοντας και τις πλάτες του Βαρδινογιάννη που θέλει να ξεφορτωθεί την ομάδα. Το λέω, γιατί δεν το έχετε καταλάβει, αλλά μόνο ένας τρελός πρίγκιπας μπορεί να πάει ν' αναλάβει αυτό το 54% του ΠΑΟ, με βάση τις δεσμεύσεις που υπάρχουν στο περίφημο προσύμφωνο.
Χαράματα Τρίτης ο... θεός Βλάσης Τσάκας ανακοίνωσε ότι ο πρίγκιπας θα αγοράσει το Γουδί και θα φτιάξει εκεί το γήπεδο του ΠΑΟ. Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορεί ο πρίγκιπας να αποκτήσει τον ΠΑΟ, δείχνοντας ένα λογαριασμό στον οποίον υπάρχουν χρήματα. Θα το δούμε κι αυτό; Τίποτα δεν αποκλείεται.
Ευκαιρία
Το ότι η απόκτηση των μετοχών του κ. Βαρδινογιάννη δεν αποτελεί κάποιου τύπου επιχειρηματική ευκαιρία, είναι νομίζω κατανοητό από το γεγονός ότι κανείς γνωστός επιχειρηματίας δεν έχει εμφανιστεί να τις ζητήσει: ακόμα κι ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο μόνος που ενδιαφέρθηκε, δεν ήθελε το συγκεκριμένο πακέτο, αρνούμενος να δεχτεί όρους όπως η υπενοικίαση του προπονητήριου της Παιανίας, η ΓΗΠΕΛ, το σχέδιο του Βοτανικού κτλ. Το τι ακριβώς υποχρεώσεις δημιουργεί το συγκεκριμένο («τοξικό» κατά τη γνώμη μου) πακέτο, το μάθαμε όταν ήρθε στην Αθήνα ο άνθρωπος της AXIOM Capital, ο κ. Ντέιβιντ Σινκλέρ, αν τον θυμόσαστε.
 Τρελός
Εγραφα τότε ότι ο Σινκλέρ νόμιζε ότι στο Βοτανικό θα γίνει η πράσινη πολιτεία που κάποτε παρουσιάστηκε με μακέτες. Οταν του εξήγησαν ότι το αρχικό σχέδιο τροποποιήθηκε από το ΣτΕ και ότι, με βάση τους νέους συντελεστές δόμησης, θα πρέπει να επενδυθούν 95 εκατ. ευρώ με αντάλλαγμα εμπορικές χρήσεις μόλις 3.000 τετραγωνικών μέτρων, ο Λονδρέζος παραλίγο να λιποθυμήσει. Σε αυτά τα ελάχιστα τετραγωνικά που απομένουν για εμπορικές χρήσεις, μπορεί να κατασκευαστούν μία μπουτίκ, ένα καφέ, ένα φαστ φουντ κι ένα εστιατόριο. Είχα επισημάνει τότε ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο επιχειρηματίας που θα αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου, θα πληρώσει για αυτές τις λιγοστές εμπορικές χρήσεις γύρω στα 30.000 ευρώ το τετραγωνικό -ποσό που θα του επέτρεπε ν' αγοράσει τα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι! Εκανα όμως λάθος. Με βάση το MoU (του Τσάκα και του Βαρδινογιάννη, καθώς πρίγκιπα ακόμα δεν είδαμε), η επένδυση στον Βοτανικό αγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ -είναι, δηλαδή, ακόμα μεγαλύτερη και από αυτό που η ΓΗΠΕΛ προϋπολόγιζε! Επίσης, ο πρίγκιπας πρέπει να πληρώνει ενοίκιο στην Παιανία (περίπου 1 εκατ. ευρώ!) και να πληρώσει και για το εφετινό άνοιγμα της ΠΑΕ περίπου 15 εκατ. ευρώ -μιλάμε για απίστευτα πράγματα. Τα γνωρίζει όλα αυτά ο πρίγκιπας; Ειλικρινά, δεν ξέρω.
Αυξήσεις
Για να καταλάβετε πόσο τρελή είναι αυτή η ιστορία, σκεφτείτε το εξής απλό: αν ο πρίγκιπας κι ο Τσάκας είχαν 15 εκατ. ευρώ να επενδύσουν, θα μπορούσαν να το κάνουν χωρίς να αναλάβουν καμία απολύτως δέσμευση έναντι του Τζίγκερ! Θα μπορούσαν να εμφανιστούν στη γενική συνέλευση του ΠΑΟ, να αγοράσουν το σύνολο της αύξησης, να αποκτήσουν ένα τεράστιο ποσοστό κι έπειτα μέσω διαδοχικών αυξήσεων να κάνουν την ομάδα δική τους. Ούτε MοU δεν θα χρειάζονταν, ούτε δεσμεύσεις για την Παιανία, ούτε τίποτα! Ολα αυτά που έγιναν, αν ποτέ ολοκληρωθούν, εξυπηρετούν τον Βαρδινογιάννη περισσότερο από τον πρίγκιπα! Αυτός καίγεται να υπενοικιάσει την Παιανία. Αυτός μπορεί να έχει προβλήματα, αν δεν πασάρει κάπου τις συμβάσεις με τον Μπόμπολα και τον Βωβό. Αυτός θέλει να φύγει, χωρίς να πληρώσει ούτε καν για το εφετινό άνοιγμα. Μην το ξεχνάμε.
Απίστευτο
Η όλη ιστορία μου φαίνεται τόσο απίστευτη, ώστε ίσως η αλήθεια της να προκύπτει, αν τη δούμε ανάποδα. Τι είναι άραγε πιο πιθανό; Να εμφανιστεί κάποιος και να πει στον Τζίγκερ «είμαι έτοιμος να κάνω όλα αυτά που ζητάς» ή να ψάχνει ο Τζίγκερ έναν τρελό που να του πει «θα κάνω όλα αυτά που ζητάς»; Η λογική -τουλάχιστον η δική μου- λέει το δεύτερο: είναι πιο πιθανό να βρήκε ο Τζίγκερ τον πρίγκιπα, μέσω κάποιων γνωστών του στην Τζέντα π.χ., παρά να έχει εμφανιστεί ο Τσάκας στον Τζίγκερ κι αυτός να τον πήρε στα σοβαρά!
Εξηγήσεις
Αν αυτή η προσέγγιση έχει μία δόση αλήθειας, όλα εξηγούνται. Μήπως ο Βαρδινογιάννης έχει εντοπίσει κάποιον Σαουδάραβα που μπορεί να δεχτεί να αποκτήσει τις μετοχές του; Μήπως κάποιοι δικοί του άνθρωποι ανέλαβαν να ολοκληρώσουν το deal και ο Τζίγκερ τους δίνει χρόνο; Μήπως ο... προφήτης του πρίγκιπα, Βλάσης Τσάκας, δεν είναι παρά η ανεξέλεγκτη παράμετρος που εμφανίζεται σε κάθε περίπλοκη ιστορία; Μήπως ο ρόλο του είναι να υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια και να κάνει φασαρία, ώστε να τραβήξει την προσοχή όλων; Μήπως επιλέχτηκε, γιατί ως σόουμαν που παίζει στα δάχτυλα την αθλητικογραφία, το 'χει ξανακάνει στη Θεσσαλονίκη χρόνια πριν; Μήπως για αυτό μιλάει για τον Τζίγκερ και λειώνει;
Ζάχαβι
Τι μέλλει γενέσθαι; Αν οι άνθρωποι του Τζίγκερ «ψήσουν» τον Αλ Σαούντ, ο Τζίγκερ θα του πασάρει την ΠΑΕ. Στην αντίθετη περίπτωση, δεν αποκλείεται να υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο παραχώρησης μάνατζμεντ, π.χ. με συμμετοχή γνωστών μάνατζερ όπως π.χ. ο Ζάχαβι, που έλεγε κάπου πρόσφατα ότι είναι έτοιμος να μπει στον ΠΑΟ με «αντίκρισμα» τον λογαριασμό που ο Τσάκας επικαλείται. Πιθανότατα ο Ζάχαβι θα εμφανιστεί χωρίς πρίγκιπα, αλλά ελπίζω με τον Τσάκα, τον όποιον τώρα που τον βρήκαμε, απαγορεύεται να τον χάσουμε…
Ερωτήσεις
Επειδή αρκετή πλάκα κάνουμε με τον Βλάση Τσάκα, αλλά χρειάζεται να ρίχνουμε πού και πού λίγο φως στην απίθανη αυτή ιστορία, καλό θα ήταν όσοι μιλάνε με τον εν λόγω συμπαθέστατο συνέταιρο του πρίγκιπα, να του κάνουν δύο απλές ερωτήσεις που μπορεί να κρύβουν ενδιαφέρουσες απαντήσεις:
1) Γνωρίζει κάποιον σεβαστό κύριο ονόματι Γιάννη Γενεράλη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γερακάρι του Ρεθύμνου ΚΑΙ είναι επιχειρηματίας, ο οποίος δραστηριοποιείται (και) στον ξενοδοχειακό τομέα; Είναι αλήθεια ότι ήταν μαζί του στα εγκαίνια του οίκου ευγηρίας «ΑΓΚΑΛΗ Home» τον περασμένο Αύγουστο στο Ρέθυμνο;
2) Είναι αλήθεια ότι ο κ. Γενεράλης είναι γενικός διευθυντής των εγκαταστάσεων του ομίλου Βαρδινογιάννη στην Τζέντα και ζει εκεί από το 1975, χωρίς ωστόσο να έχει αποκοπεί από την Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται συχνά, αφού κάνει και επενδύσεις, όπως ο οίκος ευγηρίας στον οποίο αναφέρθηκα; Είναι αλήθεια ότι ο κ. Γενεράλης είναι παντρεμένος με κυρία που δηλώνει, όποτε βρίσκεται στο Ρέθυμνο, αδερφή του πρίγκιπα Αλ Σαούντ;
Αν η απάντηση στις απλές αυτές ερωτήσεις είναι «ναι», τότε η ιστορία μπαίνει σε τάξη. Η οικογένεια γνωρίζει την ύπαρξη του πρίγκιπα μέσω του υπαλλήλου της, κ. Γενεράλη, και ο Τσάκας γνωρίζει τον Γενεράλη κι αναλαμβάνει να κάνει τον «συνεταίρο του πρίγκιπα». Ο Τζίγκερ τους έχει εξασφαλίσει τον χρόνο, οι υπόλοιποι προσπαθούν να αποσπάσουν μία καταφατική απάντηση και ο κ. Γενεράλης προφανώς συζητά με τους Αραβες και για κάποιες άλλες δουλειές στην Κρήτη. Ολο αυτό έχει ένα νόημα, όλα τα άλλα που έχουμε δει, όχι.