Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Κυβέρνηση αποτυχίας


Η καταρρακωμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης... προκαλεί επιθέσεις
ZEZA ZHKOY
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_13/09/2011_455784)
Η διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα και οι ρητορικές ερμηνείες του κ. Βενιζέλου πήραν την πρέπουσα ταπεινωτική απάντηση από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, δεν πρόκειται απλώς περί αυτού. Οι βίαιες λεκτικές επιθέσεις των Γερμανών και οι προειδοποιήσεις από τους πάντες παραδίδουν μια ολόκληρη χώρα στο έλεος των αγορών.
Ο ελληνικός λαός έχει τρομοκρατηθεί από τις απειλές για τη μη εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου, αλλά και τις συνέπειες της πολιτικής μιας δόλιας και ανίκανης κυβέρνησης, που σπαράσσεται από τις πυκνές και δριμείες αλληλοεπικρίσεις και τις ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις.
Η Αγκελα Μέρκελ με ωμή γλώσσα και χωρίς ενδοιασμούς έσπευσε να υιοθετήσει τη θέση του αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ για συντεταγμένη πτώχευση της χώρας μας. Μια πιθανή συντεταγμένη πτώχευση της Ελλάδας δεν θα πρέπει να θεωρείται «ταμπού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, υιοθετώντας πλήρως την άποψη του Γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Ο κ. Ρέσλερ «εξέφρασε με δικά του λόγια τους στόχους του συνόλου της γερμανικής κυβέρνησης», επισήμανε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, όπως μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Με το βλέμμα μάλιστα περισσότερο στο εσωτερικό της Γερμανίας, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «υπάρχει ισχυρή ενότητα εντός της κυβέρνησης», μετά τη δήλωση Ρέσλερ.
Το Βερολίνο επανέλαβε πως η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη. Σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Φίλιπ Ρέσλερ υπογράμμισε ότι, για να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη, «πρέπει να σταματήσουν πια να υπάρχουν ταμπού», αποσαφηνίζοντας πως «αυτό περιλαμβάνει, εάν χρειαστεί, μια τακτική χρεοκοπία της Ελλάδας εάν είναι επίσης διαθέσιμα τα απαραίτητα όργανα». Προς το παρόν δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα προς τούτο «εργαλεία», στα οποία αναφέρεται ο Ρέσλερ στο σχετικό άρθρο. Αυτά θα διαμορφωθούν μετά τον υπό σύσταση Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, ESM, από το 2013.
Οι κυβερνητικοί εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) έχουν κλιμακώσει τις λεκτικές επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, με στελέχη τόσο του «αδελφού» κόμματος του CSU όσο και των Φιλελεύθερων να μη διστάζουν να κάνουν λόγο για ελληνική χρεοκοπία ή για έξοδο από την Ευρωζώνη. Ενα από τα αρκετά παραδείγματα, ιδιαίτερα από τις τάξεις των Φιλελευθέρων, είναι η δήλωση του γενικού γραμματέα του κόμματος Κρίστιαν Λίντερ πως «σε τελική ανάλυση, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί ή να θελήσει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη».
Παράλληλα, οι προβλέψεις–σοκ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίναξαν τις επιθέσεις εις βάρος της χώρα μας. Στο 9,5% θα κλείσει το έλλειμμα της Ελλάδας το 2011 και στο 9,3% το 2012, εκτιμά η Κομισιόν, με βάση τις εαρινές εκτιμήσεις. Η Κομισιόν τονίζει ότι μετά ένα ισχυρό ξεκίνημα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σημείωσε επιβράδυνση στα τέλη του 2010 και τις αρχές του 2011 και σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ανεπαρκής πολιτική συναίνεση. Σε αυτή την πρόβλεψη, δεν έχουν συνυπολογισθεί τα έσοδα που θα προκύψουν από τα βαριά μέτρα που ελήφθησαν το καλοκαίρι αλλά και το προχθεσινό χαράτσι. Για παράδειγμα, από την επιβολή του νέου ειδικού τέλους στα ακίνητα (0,50 - 10 ευρώ/τ.μ.) υπολογίζεται ότι θα αντληθούν έσοδα ύψους 4–5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2012.
Βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 7,6% φέτος από 10,5% το 2010. Ο στόχος αυτός αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για να λάβουμε την επόμενη δόση του δανείου, ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ.
Η Κομισιόν διαπιστώνει σαφή επιδείνωση της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών των κρατών–μελών της Ε.Ε. από την οικονομική κρίση και τονίζει ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει βασική πρόκληση. Ειδικότερα, η Επιτροπή σημειώνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το χρέος των κρατών–μελών της Ε.Ε. παραμένει υψηλό και θα συνεχίζει να αυξάνεται, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, η έκθεση προχωρεί σε μια επισκόπηση των εξελίξεων από τον Μάιο του 2010, τονίζοντας ότι μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σημείωσε επιβράδυνση στα τέλη του 2010 και στις αρχές του 2011. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει ακόμη ότι η ανεπαρκής πολιτική συναίνεση που διαπιστώθηκε για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων επηρέασε την εφαρμογή του προγράμματος.