Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τη στάση της κ. Μέρκελ


Οι «κόκκινες γραμμές» της «σιδηράς» καγκελαρίου
ZEZA ZHKOY
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_28/09/2011_457450)
Η Αγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, έστειλε μήνυμα στη χώρα μας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να καλύψει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.
Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι αναγνωρίζει πως οι αδυναμίες του ενός είναι αδυναμία όλων, και η δύναμη του ενός είναι δύναμη όλων, τονίζοντας: «Περιμένουμε από την Ελλάδα να τηρήσει όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η τρόικα και μετά θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να τη βοηθήσουμε στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης». Παραδέχθηκε, όντως, ότι οι Ελληνες σηκώνουν μεγάλο βάρος και πληρώνουν για πράγματα για τα οποία δεν ευθύνονται άμεσα. Και επανέλαβε ότι η Γερμανία αναμένει την αξιολόγηση της τρόικας και σημείωσε πως εκτός από περικοπές η Ελλάδα χρειάζεται και ανάκαμψη. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή της για το task force, υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, που βρίσκεται στην Ελλάδα.
Υπάρχει «ισχυρή πολιτική βούληση» για αλλαγές, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειάζεται για να μπει η χώρα σε πορεία ασφάλειας. Ομως, η κυβέρνηση του Τιτανικού εξαγγέλλει νέους φόρους στους ιθαγενείς... Επίσης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για το task force, γιατί, όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα έχει ανάγκη από την τεχνογνωσία για να μπορέσει να αναδείξει «τις δυνάμεις και τα πλεονεκτήματά μας».
Απαντώντας σε ερωτήσεις, η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε ότι ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, για «τις οποίες ίσως δεν ευθύνεται άμεσα», πρόσθεσε ότι γίνεται αποτίμηση των τεκταινομένων στην Ελλάδα από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και αναφέροντας ότι η αποτίμηση αυτή θα είναι το μέτρο, τόνισε ότι με βάση αυτό το μέτρο θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές των υποχρεώσεών της.
Η επιρροή της Αγκελα Μέρκελ παραμένει σαφής. Τα μέτρα τα οποία επιβάλλουν τα Μνημόνια στις δημοσιονομικά αδύναμες χώρες οφείλουν να εφαρμοστούν «ένα προς ένα». Στο ίδιο πλαίσιο, η υλοποίηση «φιλόδοξων και εμπροσθοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» είναι καίριας σημασίας και συνιστούν «ευθύνη των κυβερνήσεων». Ωστόσο, αφ’ ότου εφαρμόστηκε το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, είναι προφανές ότι αποτυγχάνει. Τώρα οι δανειστές μας παραδέχονται ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο Β.
Όντως, το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στο ότι απουσιάζει ένα αξιόπιστο σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις «αποκλίνουσες» χώρες, τις δομικές ανισορροπίες μεταξύ της Γερμανίας και των νοτιοευρωπαϊκών χωρών, και κυρίως το ότι οι πενιχρές προοπτικές ανάπτυξης των τελευταίων θα επιδεινωθούν από τη δημοσιονομική τους δυσπραγία και τα μέτρα λιτότητας.
Η Ευρωζώνη και ολόκληρη η Ε.Ε. μαζί της «δεν θα επιβιώσουν» εάν δεν επιλυθούν τα σημερινά δημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων χωρών και το μείζον ζήτημα των οικονομικών ανισορροπιών στην Ευρωζώνη. Οι Γερμανοί δεν θέλουν να ακούνε πως η δική τους απροθυμία για δαπάνες και το εμπορικό τους πλεόνασμα συνεισφέρουν στην εκτίναξη της ζήτησης και στα ελλείμματα στη νότια Ευρώπη. Οι Γερμανοί θεωρούν επείγουσα την αντιμετώπιση των ανισορροπιών, αλλά δεν προτείνονται ποινές για όσους δεν ακολουθούν τις σχετικές συστάσεις.
«Λογικά, η 6η δόση θα πρέπει να εκταμιευθεί» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Πιστεύω ότι γνωρίζω πως η τρόικα θα επιστρέψει αύριο ή μεθαύριο στην Αθήνα», δήλωσε ο Γιουνκέρ. «Δεν βλέπω τον λόγο να μην επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες», είπε μιλώντας στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής. «Αυτό που εγώ γνωρίζω», είπε, «είναι ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, επειδή διαπιστώθηκαν ασυμφωνίες στο θέμα της αποτίμησης των στοιχείων που δόθηκαν από την ελληνική πλευρά».
«Απ’ ό,τι πληροφορούμαι τώρα, έχει ήδη επιτευχθεί μία σύγκλιση θέσεων πάνω σ’ αυτό το θέμα και δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες» είπε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup. Ερωτηθείς σχετικά με το αν θεωρεί βέβαιη την εκταμίευση της 6ης δόσης, της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Γιουνκέρ εκτίμησε ότι «εφόσον οι συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα ολοκληρωθούν με επιτυχία και γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές διαβεβαιώσεις για την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκε ότι θα ληφθούν, η 6η δόση θα πρέπει λογικά να εκταμιευθεί».