Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Alpha + Eurobank = Κατάρ


Τα πετροδόλαρα επενδύονται στην ασφάλεια των ευρωτραπεζών!
ZEZA ZHKOY
Αν και η επένδυση των πετροδολαρίων στα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου συντείνει στον έλεγχο του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ, των οποίων το δημόσιο έλλειμμα κυμαίνεται πλέον σε επίπεδα ρεκόρ, είναι ενδεικτική της εξάρτησης της Αμερικής από τα ξένα κεφάλαια.
Οι Αμερικανοί επενδυτές πρέπει να είναι ευτυχείς για το γεγονός ότι οι επενδύσεις πετροδολαρίων κατευθύνονται παγίως σε αμερικανικά ομόλογα, διατηρώντας έτσι -λόγω της υψηλής ζήτησης- χαμηλό το κόστος του δανεισμού. Ομως, σήμερα, η διαφοροποίηση των επενδύσεών τους σε τράπεζες της Ευρώπης «καθώς υφίσταται γεωπολιτικός κίνδυνος»… ευνοεί τη συγκυρία ακόμη και για επενδύσεις σε ελληνικές τράπεζες. .
Παρά την εφιαλτική κρίση χρεών και κυρίως παρά τις αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες της Ευρώπης -ακριβέστερα της Ευρωζώνης- αυτή προσείλκυσε περισσότερο από το ήμισυ των κεφαλαίων που επενδύθηκαν συνολικά στον πλανήτη από τα κρατικά κεφάλαια του Κόλπου, παρά την παραμονή της ισοτιμίας του ευρώ συγκριτικά με το δολάριο σε επίπεδα υψηλά και πάντως όχι ευνοϊκά από ανταγωνιστικής απόψεως. Αναφορικά με τους επιχειρηματικούς τομείς στους οποίους επενδύουν, αυτοί παραμένουν -και εν καιρώ υφέσεως- οι υπηρεσίες (κυρίως οι χρηματοοικονομικές), τα ακίνητα και οι τηλεπικοινωνίες.
Η επενδυτική Αρχή του Κατάρ παρείχε τη σωτήρια επενδυτική ένεση που ήταν απαραίτητη για τη δημιουργία της Alpha - Eurobank, διασώζοντας πρωτίστως τους κ. Κωστόπουλο και Λάτση. Πέντε νέες κοινές μετοχές Alpha Bank για κάθε επτά κοινές μετοχές Eurobank EFG που κατέχουν, θα λάβουν οι μέτοχοι της Eurobank EFG, που αντιστοιχεί σε σχέση ανταλλαγής 0,714 μετοχές Alpha Bank για κάθε μία μετοχή Eurobank EFG. Με βάση την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής, η pro-forma μετοχική σύνθεση του νέου ομίλου θα αποτελείται κατά 57,5% από μετόχους της Alpha Bank και κατά 42,5% από μετόχους της Eurobank EFG.
Η συγχώνευση της Eurobank EFG και της Alpha Bank θα υλοποιηθεί διά απορροφήσεως της πρώτης από τη δεύτερη. Η διαδικασία της συγχώνευσης αναμένεται να περατωθεί έως το τέλος του έτους, ύστερα από έγκριση των εκτάκτων γενικών συνελεύσεων των τραπεζών καθώς και τις απαιτούμενες εγκρίσεις των εποπτικών αρχών.
Από τη συγχώνευση η νέα τράπεζα θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά και οικονομικά μεγέθη: Η επωνυμία της νέας τράπεζας είναι Alpha - Eurobank, με λογότυπο τα χρώματα της Alpha Bank. Συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ και συνολικές χορηγήσεις 100 δισ. ευρώ. Δίκτυο καταστημάτων εντός και εκτός Ελλάδος που ξεπερνά τα 2.200, με περισσότερους από 30.000 εργαζομένους. Πελατειακή βάση άνω των 8 εκατομμυρίων πελατών. Ο νέος τραπεζικός όμιλος θα έχει σημαντική παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με συνολικό δίκτυο 1.300 και πλέον καταστημάτων σε οκτώ χώρες, και θα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων στη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Σερβία.
Πιο συγκεκριμένα, στη Ρουμανία θα έχει μερίδιο αγοράς 11%, στη Βουλγαρία 14%, στη Σερβία 11% και στην Κύπρο 9%. Συνολικές χορηγήσεις εκτός Ελλάδος 21 δισ. ευρώ. Χορηγήσεις 6,9 δισ. ευρώ στη Ρουμανία, 5,3 δισ. ευρώ στη Βουλγαρία και 2,2 δισ. ευρώ στη Σερβία
Ο νέος όμιλος θα περιλαμβάνεται στους 25 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην Ευρωζώνη με pro-forma συνολικό ενεργητικό 146 δισ. ευρώ.
Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής θα είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος και επικεφαλής του διοικητικού σχήματος θα είναι δύο συνδιευθύνοντες σύμβουλοι, ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης, υπεύθυνος των κεντρικών λειτουργικών υπηρεσιών (εταιρικό κέντρο), και ο κ. Νικόλαος Νανόπουλος, υπεύθυνος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο Γ. Κωστόπουλος είπε ότι «οι στρόφιγγες είναι ανοικτές, αλλά νερό δεν υπάρχει», ενώ πρόσθεσε ότι «σαφώς θα αλλάξει η τάση με τη νέα τράπεζα». Ο Νίκος Νανόπουλος ανέφερε ότι «ευελπιστούμε ο Ελληνας καταθέτης να φέρει τα χρήματά του στη νέα αυτή τράπεζα. Με τα χρήματα αυτά θα συμβάλουμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά».