Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Είμαστε ένα βήμα πριν την κατάρρευση;


Από τον Μυστήριο
Στην αρχή της κρίσης, όταν πέρσι την άνοιξη ακούστηκε για πρώτη φορά ότι υφίσταται άμεσος κίνδυνος να κηρύξει στάση πληρωμών και να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, θεωρούσα ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ότι δεν πρόκειται να συμβεί.
Χωρίς φυσικά να διαθέτω επαρκείς οικονομικές γνώσεις, ίσως από ένστικτο, ήμουν πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουν. Η αρχική πεποίθησή μου ενισχύθηκε όταν λάβαμε το πρώτο δάνειο των 110 δις από το ΔΝΤ και την ΕΕ, καθώς πίστεψα ότι ο διεθνής παράγων φοβόταν πιθανή κατάρρευση του ελληνικού κράτους. Έτσι ανάλαβαν το σχετικό ρίσκο να μας δανείσουν, και για το λόγο αυτό μας επέβαλαν εκτός από το τοκογλυφικό επιτόκιο και την εκποίηση δημόσιας περιουσίας.
Τόσο η πρωτοφανής ανικανότητα της κυβερνήσεως να προωθήσει τις πράγματι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις (μόνο στο κόψιμο μισθών και στην θέσπιση νέων φόρων αρίστευσε…), όσο το γεγονός ότι το Μνημόνιο αποδείχθηκε εν πολλοίς ανεφάρμοστο και αναποτελεσματικό με πολλές αστοχίες στις προβλέψεις του, έφεραν την Ελλάδα στην ίδια ή ακόμη και χειρότερη θέση από πέρσι.   
Ο φόβος ότι η Ελλάδα θα είναι η νέα Lehman Brothers κινητοποίησε εκ νέου τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες, τόσο τα κράτη όσο τις μεγάλες τράπεζες. Ήταν σφόδρα πιθανό ότι τυχόν κατάρρευση της Ελλάδος και των ελληνικών τραπεζών θα συμπαρασύρει τις μεγαλύτερες τράπεζες, αρχικώς της Ευρώπης εν συνεχεία και των ΗΠΑ. Είναι απολύτως βέβαιο ότι το τραπεζικό σύστημα των Βαλκανίων και της Κύπρου θα δεχόταν ανεπανόρθωτο πλήγμα…
Έτσι, προκειμένου να ηρεμήσουν προσωρινώς τις αγορές που έψαχναν το νέο θύμα τους (με πρώτους υποψηφίους τις ευρωπαϊκές χώρες του νότου) οι ανωτέρω συμφώνησαν σε ελάχιστο χρόνο να προβούν στην χορήγηση στην Ελλάδα ενός άλλου δανείου μαμούθ.
Φαίνεται, ότι προς το παρόν το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, κάθε ημέρα που περνάει, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενισχύονται και βελτιώνουν την θέση τους, είτε ξεφορτώνοντας τα ελληνικά ομόλογα και αυξάνοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Σχεδόν άπαντες στο εξωτερικό προεξοφλούν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει φέρνοντας εις πέρας τις υποχρεώσεις της. Αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να χρεοκοπήσει, αφού η ελληνική κοινωνία θα αδυνατεί να αντέξει τις απαιτήσεις του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων.  
Έτσι, οι ξένοι πια αγοράζουν χρόνο. Όταν κρίνουν ότι η κατάρρευση της χώρας μας δεν θα τους καταφέρει μεγάλο πλήγμα, είναι πλέον βέβαιο ότι θα μας αφήσουν στην τύχη μας. Βέβαια, θα έχουν φροντίσει προηγουμένως να εκποιήσουν ό,τι περιουσιακό μας στοιχείο προλάβουν…
Όντας λοιπόν πεπεισμένος για την ανικανότητα της κυβερνήσεως αλλά και του πολιτικού μας συστήματος και μην έχοντας καμία εμπιστοσύνη σε αλλοεθνείς «σωτήρες», αρχίζω να πιστεύω ότι η κατάρρευση της Ελλάδος αποσοβήθηκε μόνο προσωρινά. Το δράμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επαναληφθεί το Σεπτέμβριο...
Υ.Γ. 1ο. «Η κυριαρχία της Ελλάδας θα περιοριστεί σημαντικά». Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup…  
Υ.Γ. 2ο. Αν κινδυνεύσουν οι καταθέσεις μας, τότε ναι, μόνο τα τανκς θα τους σώσουν εκεί μέσα...
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ