Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

'Ενα εύστοχο άρθρο για την τακτική του κ. Καρατζαφέρη

Πολιτική αναψυκτηρίου
Του Κώστα Ιορδανίδη
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_02/06/2011_1295378. Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 02.6.2011)
«Σκέπτεται» ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης να αποσύρει το κόμμα του από τη Βουλή, διότι η ενέργεια αυτή -κατά την άποψή του- θα λειτουργήσει ως «χαστούκι» σε ένα «λιποθυμισμένο» σύστημα και ενδέχεται να προκαλέσει εκλογές. Καλό άθλημα το σκέπτεσθαι.
Ευπρόσδεκτη η παραδοξότητα που εκστόμισε ο κ. Καρατζαφέρης σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, διότι η πολιτική ατμόσφαιρα είναι όντως ζοφερή και οι πολίτες σε κατατονική κατάσταση.
Εάν απόσυρση των βουλευτών του ΛΑΟΣ σημαίνει αποχή τους από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τότε έχουμε μία κλασική περίπτωση αργομισθίας, που ασφαλώς δεν οδηγεί σε εξυγίανση του συστήματος. Εάν πάλι στόχος του κ. Καρατζαφέρη είναι να πείσει τους εκλεγμένους βουλευτές του κόμματός του σε παραίτηση και ταυτοχρόνως όλους τους επιλαχόντες στις 12 περιφέρειες, στις οποίες ο συνδυασμός του κόμματός του εξέλεξε αντιπροσώπους, τότε απλώς θα προκαλέσει επαναληπτικές εκλογές και οι έδρες θα καλυφθούν από το κόμμα που θα πλειοψηφήσει.
Αυτά βεβαίως τα γνωρίζει δίχως αμφιβολία ο κ. Καρατζαφέρης - δεν απαιτείται δα να είναι κάποιος επαΐων περί τα κοινοβουλευτικά. Απλώς ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εισήγαγε την πρώτη ημέρα του Ιουνίου πολιτική αντίληψη αναψυκτηρίου. Καλώς έπραξε. Πίσω ολοταχώς με άλλα λόγια στο Γκριν Παρκ και στον καλλιτεχνικά συμπαθέστατο Γιώργο Οικονομίδη. Βγάζει τον θίασό του από την πίστα, στέλνει τους βουλευτές του στο κοινό ή μάλλον στους «αγανακτισμένους» πολίτες του Συντάγματος.
Βλέπουμε με συμπάθεια την προσπάθεια του κ. Καρατζαφέρη να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής. Είναι αντιληπτό επίσης ότι η υπερψήφιση του Μνημονίου δεν αντιμετωπίσθηκε με ενθουσιασμό από τους οπαδούς του, ενώ η υποστήριξη του νέου Μνημονίου μπορεί να ενισχύσει κεντρόφυγες τάσεις. Λαϊκή Δεξιά και φιλελευθερισμός αγγλοσαξονικού τύπου δεν είναι έννοιες συμβατές, γι’ αυτό ενδεχομένως η «λύση» της αποσύρσεως των βουλευτών.
Αλλά σε εποχές κρίσεως και παρακμής όλοι έχουν άποψη, όλοι έχουν ιδέες, όλοι έχουν λύσεις να προτείνουν και δυστυχώς ασχολούμεθα με όλους. Από τον κ. Καρατζαφέρη, και όσο θα προχωρούν η κρίση και το θέρος, θα αναμείνουμε με ενδιαφέρον και άλλες δημιουργικές προτάσεις.