Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το μέλλον των εν Ελλάδι τραπεζών

WSJ: «Η Ελλάδα πωλείται φθηνά και η Γερμανία αγοράζει»...
ZEZA ZHKOY
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/news/economyinteragor_2SubCategorie&xml/&aspKath/economy&fdate=08/06/2011. Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 08.6.2011)
Σε μια περίοδο αυξημένων πιέσεων από τους Ευρωπαίους εταίρους προς την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να χορηγηθούν το νέο πακέτο βοήθειας και η πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, η Wall Street Journal επισημαίνει σε χθεσινό δημοσίευμά της ότι η «η Ελλάδα πωλείται φθηνά και η Γερμανία αγοράζει», κάνοντας επίσης λόγο στον τίτλο του δημοσιεύματος για «κυνήγι προσφορών στην Ελλάδα».
Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ως παράδειγμα τον ΟΤΕ σημειώνοντας πως για το 10% η Deutsche Telekom πλήρωσε μόλις 400 εκατομμύρια ευρώ, όταν πριν από τρία χρόνια είχε δώσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ για το 30%. Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά και στο ενδιαφέρον γερμανικών εταιρειών για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, αλλά και για το ενδιαφέρον του τσεχικού ενεργειακού ομίλου CEZ για είσοδο στην εγχώρια αγορά ενέργειας.
Ενώ εξαιρετικά επικίνδυνη και περίπλοκη χαρακτηρίζεται η ενδεχόμενη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους εμφανίζεται περιπεπλεγμένη, παρά τα βήματα που έχουν γίνει στην κατεύθυνση αυτή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και των ευρωπαϊκών τραπεζών, προειδοποιούν οι ξένοι τραπεζίτες. Παράγων αβεβαιότητας είναι οι μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι οποίοι προειδοποιούν, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι μπορεί να χαρακτηρίσουν ως «χρεοκοπία» την ενδεχόμενη επαναγορά από τις τράπεζες ελληνικών ομολόγων, όταν αυτά λήξουν.
Ο συστημικός κίνδυνος αποτυπώνεται ήδη και στις τράπεζες, οι μετοχές των οποίων καταρρέουν. Η καταιγιστική φημολογία κλονίζει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία των ελληνικών τραπεζών, που δέχονται στην κυριολεξία μια «αιματηρή» φυγή των ξένων επενδυτών. Κάτω από τις 1.300 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο οποίος έχασε 1,98%. Αρνητικοί πρωταγωνιστές στη χθεσινή κατρακύλα του χρηματιστηρίου ήταν οι μετοχές των τραπεζών και του ΟΤΕ. Η μετοχή της Eurobank κατέγραψε πτώση 5,37%, του Τ.Τ. έχασε το 4,56% της αξίας της, της Κύπρου έπεσε 4,44%, της Εθνικής 4,09%, του ΟΤΕ βυθίστηκε 6,24% και του ΔΟΛ απαξιώθηκε σε ποσοστό 8,70%.
Εγκλωβισμένες οι ελληνικές τράπεζες στη φημολογία ότι δεν θα αποφευχθεί η αναδιάρθρωση, καταρρέουν δεχόμενες καταιγιστικά πυρά τόσο από κερδοσκοπικά όσο και συντηρητικά κεφάλαια. Η επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους και η διατήρηση των δυσμενών συνθηκών δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες είναι κοινός τόπος. Καθυστερούμενα δάνεια, μαζικές εκροές καταθέσεων και βαριά έκθεση σε κρατικά ομόλογα κ.ά.
Οι ελληνικές τράπεζες ενσωματώνουν όλες τις αρνητικές εκτιμήσεις που έχουν σχέση με το ελληνικό Δημόσιο και εξισώνονται με την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων. Η μη «ελεγχόμενη» κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με τη ραγδαία αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη μαζική φυγή των τραπεζικών καταθέσεων και το βαρύ φορτίο των κρατικών ομολόγων που σωρηδόν έχουν αγοράσει οι τράπεζες ύστερα από τις πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, πυροδοτούν συνεχή μπαράζ πωλήσεων των τραπεζικών μετοχών.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κ. Μίχαλος, κατά τη διάρκεια του χθεσινού συνεδρίου των Financial Times με θέμα: «The Future Of Banking In Greece», ζήτησε από τον τραπεζικό κλάδο να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες κινήσεις, όπως είναι οι συγχωνεύσεις και οι ενοποιήσεις. «Οσο οι επιχειρήσεις κλείνουν ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, κανένας δημοσιονομικός στόχος δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθεί. Κι όσο το οικονομικό κλίμα στη χώρα παραμένει αρνητικό, ούτε και οι τράπεζες θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να επιβιώσουν. Επομένως, ας αναλάβει λοιπόν ο καθένας τις ευθύνες του», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ζητούμε όμως από το τραπεζικό μας σύστημα, όπως και από την κυβέρνηση, να συνειδητοποιήσει ότι αν η επιχειρηματικότητα πεθάνει, θα πεθάνει μαζί της και κάθε προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας», είπε ο κ. Μίχαλος.