Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το φαβορί για την ηγεσία του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

Ιδανική για την ηγεσία του ΔΝΤ θεωρείται η Κριστίν Λαγκάρντ. Αλλά...  
ZEZA ZHKOY
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_21/05/2011_442850. Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 20.5.2011)
Όχι επειδή το λέει η παράδοση, πως η ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προσφέρεται σε Ευρωπαίο και ιδιαίτερα σε Γάλλο. Αλλά, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ θεωρείται ιδανική γι’ αυτή τη θέση σε έναν ταραγμένο κόσμο, με την Ευρωζώνη να υποφέρει από την κρίση χρεών. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη εξέλιξη και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, από την επιλογή της Λαγκάρντ.
Ωστόσο, όμως, η Κίνα δεν αναγνωρίζει την επί 66ετίας ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, βάσει της οποίας ένας Ευρωπαίος θα διοικεί το ΔΝΤ κι ένας Αμερικανός την Παγκόσμια Τράπεζα, και διεκδικεί τώρα με πείσμα την ηγεσία.
Το ΔΝΤ παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στη διεθνή οικονομία σήμερα. Την ερχόμενη δεκαετία, θα δούμε πολλαπλές κρίσεις χρέους ως απόρροια των υπερβολών της περασμένης δεκαετίας. Οι ιστορικές μεταρρυθμίσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αναγκαίες και αναπόφευκτες προκειμένου να αντικατοπτρισθεί η μετατόπιση της οικονομικής ισχύος στον παγκόσμιο άτλαντα, που έχει μεταβάλει τις ισορροπίες δύναμης και επιρροής μεταξύ των μελών του.
Χάρη στην υπέρμετρη φιλοδοξία του Ντομινίκ Στρος-Καν, το ΔΝΤ καθιερώθηκε σήμερα ως αναντικατάστατος θεσμός στην κρίση χρέους των χωρών, ενορχηστρώνοντας τη διάσωση της Ελλάδας. Επιχειρώντας να αποτινάξει την παλιά εικόνα του αρτηριοσκληρωτικού δασκάλου πολιτικής, το Ταμείο μεταλλάχτηκε σε επενδυτική τράπεζα πολυμερών θεσμών.
Το 2010, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τη Λαγκάρντ για τη δύναμη των γυναικών σε περιόδους κρίσεων. Χαμογέλασε και απάντησε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση θα ήταν αρκετά διαφορετική εάν η Lehman Brothers ονομαζόταν Lehman Sisters, δηλαδή όχι αδέλφια αλλά αδελφές. Μια δήλωση που έγραψε ιστορία. Οι γυναίκες είναι οι πλέον κατάλληλες να αναλάβουν την κατάσταση σε περιόδους αναταραχής λόγω της αυτοκυριαρχίας τους, της υπευθυνότητας και του ρεαλισμού, με τον οποίο αντιμετωπίζουν το οποιοδήποτε πρόβλημα, έχει δηλώσει η ίδια.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, η κορυφαία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2009 για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης από το 1929, σύμφωνα με τους Financial Times, συνδυάζει την ευρωπαϊκή πολιτική κουλτούρα της με την εμπειρία της στον σκληρό κόσμο της αμερικανικής επιχειρηματικής ελίτ. Ο οπλισμός αυτός αποδεικνύεται ιδιαζόντως πολύτιμος στην αρένα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τον Νοέμβριο του 2009, η Κριστίν Λαγκάρντ κατέκτησε την πρώτη θέση μεταξύ των καλύτερων Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για τον δυναμισμό που επέδειξε στη διαχείριση της κρίσης. Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή της εφημερίδας Financial Times, η επίδοσή της ήταν εξαιρετική στη διεθνή οικονομική σκηνή. Η Λαγκάρντ τοποθετήθηκε από τον Σαρκοζί στον υπουργικό θώκο τον Ιούνιο του 2007. Οπως επισημαίνουν τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Financial Times, χάρις και στις κινήσεις της η γαλλική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα μεταξύ των βιομηχανικών χωρών, με καλή ισορροπία και χωρίς να εξαρτάται ούτε από τις εξαγωγές ούτε από τις διογκωμένες τιμές ακινήτων, με έναν ευρύ και σταθεροποιητικό δημόσιο τομέα.
Γεννημένη το 1956 από γονείς πανεπιστημιακούς, σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομικά στο Παρίσι και συνέχισε τις σπουδές της στις Ηνωμένες Πολιτείες, λαμβάνοντας εξειδίκευση στο εργατικό δίκαιο και στα θέματα του εμπορικού ανταγωνισμού. Το 1981 εισήλθε στον όμιλο διεθνών νομικών υποθέσεων Baker & McKenzie, το 1995 εντάχθηκε στην εκτελεστική επιτροπή της εταιρείας και το 1999 εξελέγη πρόεδρος.
Η Κριστίν Λαγκάρντ εισήγαγε τη φιλοσοφία που τοποθετούσε σε πρώτη θέση τον πελάτη και επί των ημερών της τα κέρδη της Baker & ΜcKenzie αυξήθηκαν 30%, εξ ου και επανεξελέγη πρόεδρος το 2002.