Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ο θάνατος του υπολογιστή και τα νέα "χαζά" μηχανάκια

Από τον GK
To σύννεφο θα βρέξει... λουκέτα
Όλα στο σύννεφο και τίποτα πια στο PC, που μεταμορφώνεται τα τελευταία χρόνια αργά αλλά σταθερά.
Από μια ισχυρή μηχανή που μπορεί να αποτελέσει κέντρο για οποιαδήποτε λειτουργία, αφήνει τα σκήπτρα σε "χαζά" μηχανάκια που είναι άμεσα εξαρτώμενα από το Ιnternet και τρέχουν τις εφαρμογές τους σε κεντρικούς απομακρυσμένους servers.
Ο στόχος ένας και μοναδικός: άμεση και γρήγορη χειραγώγηση των χρηστών τόσο ως προς το περιεχόμενο το οπoίο μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους αλλά και ως προς τη χρήση του ίδιου του μηχανήματος. Τι και αν θέλουμε να αντιγράψουμε ένα CD; Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να το κάνουμε μόνο μέσω ενός software που τρέχει στους κεντρικούς servers μιας δισκογραφικής εταιρείας. Τι και αν χρειαζόμαστε τα αρχεία μας που έχουμε αποθηκεύσει στο σύννεφο; Αν δεν έχουμε πληρώσει συνδρομή, θα είναι ασφαλή μεν, κλειδωμένα δε.
Η βιομηχανία που είναι στημένη γύρω από τα υπολογιστικά συστήματα, ανακαλύπτει σιγά-σιγά ότι το μεγαλύτερο λάθος ήταν η δημιουργία του πρώτου προσωπικού υπολογιστικού συστήματος. Πανίσχυρες προσωπικές μονάδες οι οποίες δεν ελέγχονταν από ένα κεντρικό σημείο και με λογισμικό "ανοικτό", που μπορούσε να ξεκλειδώσει/κλειδώσει/διαμορφώσει ό,τι θέλει και όπως το θέλει.
Το λάθος το κατάλαβαν και έτσι προσπαθούν να μεταμορφώσουν το Ιnternet από έναν χώρο πλήρους ελευθερίας σε ένα σύννεφο με συνδεδεμένα μηχανάκια που θα βλέπουν κεντρικούς servers μεγάλων εταιρειών. Άλλο, όμως, το Ιnternet και άλλο το σύννεφο, όπως όλο και πιο συχνά το ακούμε. Το σύννεφο έχει όρια, τα οποία τα καθορίζει ο άνεμος που φυσάει.
(Πηγή : http://e-pcmag.gr/techtalk/sunnefo-tha-brexei-louketa)
GK