Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Πόσο αξία έχει ο "άσχετος" μέσα στη φωτογραφία μου;

Από τον GK
Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες που κρύβουν "διαμάντια".
Ε... μη μου πείτε ότι όλες σας οι φωτογραφίες απεικονίζουν μόνο εσάς ή τα οικεία σε εσάς πρόσωπα. Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκατε τι κάνουν τόσοι άγνωστοι μέσα σε δικές σας φωτογραφίες;
Τόσα ταξίδια, τόσες διαδρομές, ωραίες στιγμές, άσχημες, νυχτερινές διαδρομές με πολλά γέλια, και πάντα αυτό που μένει σταθερό είναι αυτοί οι άγνωστοι που πολλές φορές μοιάζει να ποζάρουν στο δικό σας φακό. Πολλά από αυτά τα πρόσωπα που για εσάς απλώς πιάνουν χώρο στο κάδρο σας, ίσως να θεωρούν θησαυρό αυτή τη φωτογραφία. Μπορεί γι' αυτούς να είναι μια φωτογραφία που ούτε καν ξέρουν ότι υπάρχει. Μια ανάμνηση από τα φοιτητικά τους χρόνια, μια βραδιά που είχαν περάσει διασκεδάζοντας, τα σχολικά τους χρόνια που δεν είχαν απαθανατίσει, ένα ταξίδι που έκαναν παλιά και μέσα στα χρόνια έχασαν τις φωτογραφίες.
Το Facebook κάνει πραγματικότητα αυτή την αναζήτηση προσώπων σε όλες τις φωτογραφίες. Απλώς κατά τη διάρκεια του upload μιας φωτογραφίας θα πρέπει να μπορεί να σκανάρει όλο το κάδρο και να αναζητά πρόσωπα σε αντιστοιχία με την παγκόσμια βάση προσώπων που ήδη έχει φτιάξει. Η τεχνολογία υπάρχει. Το Picasa το κάνει για όλες τις φωτογραφίες που έχετε στον υπολογιστή σας. Και κάτι μου λέει ότι αυτό έχει στο νου του να κάνει με τη βοήθεια της Google και τη δυνατότητα που σας παρέχει να δημιουργείτε online φωτογραφικά album.
Εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι πως αν περιμένω κάτι από τον Άγιο των Χριστουγέννων, είναι αυτό. Για να ανακαλύψουμε τις "φάτσες μας" μέσα από φωτογραφίες που ούτε καν ξέρουμε ότι υπάρχουν. Βέβαια, ίσως τις βρούμε σε πόζες και σημεία που ούτε καν θέλαμε να ξέρουμε ότι υπάρχουν, γι' αυτό και λίγη προσοχή δε βλάπτει ;-)
(Πηγή : http://e-pcmag.gr/techtalk/poso-axia-exei-o-asxetos-mesa-sti-fotografia-mou)
GK