Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ένας χρόνος προεδρίας Σαμαρά. Γενέθλια χωρίς πάρτι…


Από τον Μυστήριο
Εχθές συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την πανηγυρική εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ. Μία νίκη που επιτεύχθηκε χάρη στην άνευ προηγουμένου κινητοποίηση και συμμετοχή της πλατιάς μάζας των ψηφοφόρων της ευρύτερης δεξιάς παράταξης κόντρα σε όλους και όλα.
Για πρώτη και μοναδική φορά ο παραδοσιακός δεξιός/δεξιά άρπαξε την ευκαιρία που του δόθηκε και μίλησε, αποδοκιμάζοντας όλους όσους ήσαν υπεύθυνοι για την καταστροφική διακυβέρνηση του κ. Καραμανλή.
Απέναντι σε βαρώνους, βαρωνίσκους, χαμαιλέοντες, διαφθαρμένα στελέχη, το σύνολο των διαπλεκόμενων ΜΜΕ, δεν έκανε πίσω, άντεξε και επέλεξε.
Ψήφισε με κυριότερο κίνητρο να τιμωρήσει όλους όσους ευθύνονται για την διάψευση των προσδοκιών του. Άλλωστε, αποτελεί κοινό τόπο ότι περισσότερο η ψήφος του διαπνεόταν με την λογική να καταψηφίσει, παρά να υπερψηφίσει…
Από τούτη δω τη σκοπιά, με πάρα πολλά άρθρα (http://ed-mysterious.blogspot.com/2009/11/dora-hear-dora-there-everywhere.htmlhttp://ed-mysterious.blogspot.com/2009/11/blog-post_24.html, http://ed-mysterious.blogspot.com/2009/11/blog-post_7880.html, http://ed-mysterious.blogspot.com/2009/11/blog-post_10.html κλπ) φρονώ ότι συνδράμαμε με τις όποιες δυνάμεις μας στην προσπάθεια αφύπνισης της γαλάζιας παράταξης και στην ανάδειξη του κ. Σαμαρά στην προεδρία της ΝΔ. Ουχί φυσικά γιατί είχαμε απολύτως πειστεί για την ορθότητα των λόγων του, αλλά κυρίως διαβλέποντας τους κίνδυνους που ελλόχευαν από την αναρρίχηση της κ. Μπακογιάννη στην ηγεσία.
Απλώς, ας φανταστούμε πως θα ήταν σήμερα το πολιτικό σύστημα με τον κ. Παπανδρέου από τη μία και την κ. Μπακογιάννη από την άλλη, αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, να συμφωνούν και να υποχωρούν σε όλα προς ευχαρίστηση του διεθνούς παράγοντα και των ημεδαπών εκπροσώπων τους.
Στον κ. Σαμαρά πιστώνεται σε κάθε περίπτωση ότι τόλμησε να εναντιωθεί στη συμπαιγνία του Μνημονίου, όταν πάλι όλοι και όλα, εντός και εκτός Ελλάδος, προωθούσαν την λύση αυτή για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.
Η επιλογή του αυτή δικαιώθηκε στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όταν κατάφερε η ΝΔ να συγκρατήσει τις δυνάμεις της και να πετύχει σημαντικά ποσοστά.
Όμως, όπως απεδείχθη και από τον δεύτερο γύρο, η αντιμνημονιακή επιλογή δεν φθάνει για να καταστεί η ΝΔ ξανά κόμμα εξουσίας. Άπαντες, λαός και επιχειρήσεις, αναγνωρίζουν και βιώνουν μεν την αποτυχία του προγράμματος που προβλέπει το Μνημόνιο, όμως θέλουν να μάθουν ποια είναι η αντιπρόταση της ΝΔ και δη του κ. Σαμαρά. Η κοινωνία απαιτεί συγκεκριμένες θέσεις και κυρίως εφαρμόσιμες. Στο σημείο αυτό, ας μου επιτραπεί να πω, ότι οι θέσεις της ΝΔ δεν πείθουν, είναι τουλάχιστον ελλιπείς και χρήζουν περεταίρω επεξεργασίας.
Επίσης, χωρίς να παραγνωρίζω την ανεπάρκεια ενός πολύ μεγάλου μέρους του στελεχιακού δυναμικού της ΝΔ, θεωρώ ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει πετύχει ακόμη να δημιουργήσει μία νέα ηγετική ομάδα που θα τον πλαισιώσει με νέα και άφθαρτα στελέχη της κοινωνίας. Αν αύριο γίνουν εκλογές και τις κερδίσει η ΝΔ, πάλι τους ίδιους αποτυχημένους υπουργούς της κυβερνήσεως Καραμανλή θα δούμε να αναλαμβάνουν υπουργικούς θώκους. Η επιλογή του κ. Κικίλια στερούμενη των αναγκαίων ποιοτικών χαρακτηριστικών ήταν επόμενο να μην αποδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη.
Αν εξαιρέσει κανείς την επιλογή του κ. Λυκουρέντζου ως νέου Γραμματέα του κόμματος και του κ. Σκορδά ως νέου Διευθυντή και τρεις – τέσσερις άλλους, οι υπόλοιποι που στελεχώνουν το κόμμα είναι μία από τα ίδια…
Ο κ. Σαμαράς χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για να ανορθώσει την παράταξη και προφανώς το ξέρει. Θα πρέπει επίσης να πείσει και εκείνους, οι οποίοι έχουν ακόμη ενδοιασμούς για το πρόσωπό του για τους γνωστούς λόγους. Πάντως, το άνοιγμα στην κοινωνία αποτελεί μονόδρομος (http://ed-mysterious.blogspot.com/2010/11/blog-post_7977.html).
Σε κάθε περίπτωση και δεδομένων των αναταράξεων που προκαλεί το νέο κόμμα της κ. Μπακογιάννη, είναι πολύ πιθανό η ΝΔ να περάσει ακόμη δυσκολότερες στιγμές. Ίσως μάλιστα να μην έχει πιάσει ακόμη πάτο.
Οπότε ψυχραιμία και υπομονή…
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ