Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΤΑΖΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΟΥ

Τώρα που ο αυτοκράτορας του Ολυμπιακού δεν είναι πια μεγαλομέτοχος, θα μπορούσα να γράψω για την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια στο Θρύλο.
Αλλά γι’ αυτό θα χρειαζότανε εγκυκλοπαίδεια, όχι ένα ποστάρισμα στο blog, γιατί και γνωρίζω και θυμάμαι πολλά.
Θα κάνω σήμερα ένα μίνι αφιέρωμα στους «προπονητές» που έφερε τα χρόνια αυτά ο Πρόεδρας.
Πριν όμως θα πω μερικά πράγματα προς την εσωτερική αντιπολίτευση. Δηλαδή για διάφορους Ολυμπιακούς που έκραζαν ή κράζουν ακόμα τον Κόκκαλη, γιατί ή δεν θυμούνται ή δεν έζησαν ή ασχολήθηκαν με το άθλημα μετά το ’96 και είναι τόσο Ολυμπιακοί, όσο Έλληνες ήταν αυτοί που εξόρισαν φυλάκισαν και στο τέλος καταδίκασαν σε θάνατο τον Κολοκοτρώνη (όταν τα πράγματα γινόντουσαν σκούρα, τον έφερναν πίσω βέβαια).
Όταν λοιπόν ανέλαβε ο Παμμέγιστος την ομάδα, το Ρέντη σε ένα ρεπορτάζ της ΕΡΤ1 τότε, το λέγανε βάλτο και η παρακμή του Ρέντη. Όταν δε, με είχε πάει ο πατέρας μου, μικρό παιδάκι, τότε συνετρίβην ψυχολογικά. Τώρα το Ρέντη όλοι μπορείτε να το δείτε πως είναι.
Όταν ανέλαβε ο Τρισδιάστατος τον Θρύλο, οι θύρες απέναντι από την 7 κλείνανε η μία πίσω από τη άλλη με κίνδυνο ...κατεδάφισης!!!!!!! Τώρα στο υπερσύγχρονο Καραϊσκάκη όλοι κάνουν τη λεζάντα τους.
Όταν ανέλαβε ο Υπερατλαντικός Πρόεδρος μας, οι αντίπαλοι μας φωνάζανε «τι σας νοιάζει η τρίτη θέση στο ΟΥΕΦΑ θα σας βγάζει». Τώρα πια είναι όλοι τους και μόνοι μας. παίρνει ο ΠΑΟ ένα τίτλο κάθε επτά χρόνια και τον πανηγυρίζουν όλοι μαζί. Αεκτζήδες (αυτοί με ιδιαίτερο ζήλο πιο πολύ και από τους βάζελους τους ίδιους) Παοκτζήδες ακόμα και ο μηδέν βαθμοί Κόκε ήθελε να το πάρει ο Βάζελος.
Όταν ανέλαβε ο Εθνάρχης, είχαμε δύο πρόσφατες 4αρες από τους βαζέλες. Τους τις γύρισε πίσω και τις δύο με μια ακόμα δώρο μέσα στη Λεωφόρο.
Όταν ανέλαβε ο Θείος, χάναμε από τα Τέμπη όταν παίζαμε με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Όχι μόνο σπάσαμε την παράδοση, αλλά κάναμε 12 σερί ματς πρωταθλήματος αήττητοι.
Όταν ανέλαβε ο Ογκόλιθος, είχαμε παντού χρέη (μέχρι και στη Ντιναμό Κιέβου). Τώρα δεν χρωστάμε φράγκο, γιατί άλλο χρέη, άλλο τρέχοντα έξοδα.
Πάμε τώρα στους προπονητές που έκαναν τη θητεία τους επί Σωκράτη.
Το βασικό πρόβλημα ήταν ότι ο πρόεδρος ήξερε περισσότερη μπάλα από τους διεκπεραιωτές που έφερνε.
Από τα τέλη τη σεζόν ’93 που ανέλαβε, δεν θα πω τίποτα για τους πρώτους προπονητές (Πέτροβιτς, Λίμπρεχτς, Διαμαντόπουλος, Περσίας) και φτάνουμε στον βάτραχο ή πρίγκιπα του ποδονίφτη.
Dusan Bajevic.
Highlights: Στα πρώτα 7 ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είχε απολογισμό 6 νίκες και 1 μια ισοπαλία. Η πρόκριση στους 8 του Champions League.
Μαύρες τρύπες: Ρέζιτς, Αμπονσά, Ντακόλ (το παλτό του αιώνα), αλλά το μνημειώδες έργο του Ντούσαν είναι τα ματς με την ΑΕΚ. Απολαύστε:
Ολυμπιακός – ΑΕΚ με Ντούσαν προπονητή, εμείς 2 νίκες η ΑΕΚ 7 και 3 ισοπαλίες.
Ολυμπιακός – ΑΕΚ, αφού έφυγε ο Ντούσαν από εμάς: νίκες Ολυμπιακού 19 νίκες, ΑΕΚ 7 και 3 ισοπαλίες.
Τώρα προσπαθεί να πάρει το τελευταίο του πρωτάθλημα με τη αγαπημένη του ΑΕΚ, αφού έχει διχάσει όσο κανένας άλλος την ιστορική αυτή ομάδα της Φιλαδέλφειας.
Alberto Bigon.
Highlights: η καμπαρντίνα, η νίκη με τα τανκς που έλεγε η Ώρα για Σπορ, παρουσία του αφεντικού στις άδειες κερκίδες του «Νίκος Γκούμας»
Μαύρες τρύπες: Η καθιέρωση του Πουρσαϊτίδη, αποκλεισμός από το κύπελλο, έβαλε σε κίνδυνο το πρωτάθλημα.
Επτά χρόνια αφότου τον έστειλε ο πρόεδρος και τον χρυσοπλήρωσε, ήταν εισοδηματίας και δεν δούλεψε πουθενά!!!
Γιάννης Ματζουράκης.
Highlights: Γλίτωσε τον τίτλο που πήγε να χάσει ο Μπιγκόν με 8 στα 8 στο τέλος και την γκέλα του ΠΑΟ στην Πάτρα.
Μαύρες τρύπες: ματς πρόκρισης στο Ζερλάν με την Λυόν. Ο Τζιοβάννι βάζει γκολάρα κανονική, ο διαιτητής το ακυρώνει, αφήνοντάς μας κάγκελο και ο Ματζούρ βγάζει ...τον Ζίο και βάζει τον Οφορίκουε και εκεί τελείωσε και η πρόκριση και ο μάγος παραλίγο να τον δείρει τον κυρ Γιάννη.
Συχνά πυκνά αναλύει σε όλες τις εφημερίδες μας θέματα του Ολυμπιακού.
Τάκης Λεμονής.
Highlights: Οι 2 τεσσάρες επί του βάζελου, τα 12 γκολ (6+4+2) σε 3 μήνες στην ΑΕΚ το 2001. Ο πανηγυρισμός του στο 4-3 επί της ΑΕΚ στον 6ο σερί τίτλο.
Μαύρες τρύπες: Πήγε να διώξει τον Τζιοβάννι και τελικά έφαγε το κεφάλι του, ο τελικός με τον ΠΑΟΚ στα Φιλαδέλφεια και η ατάκα «χτίζουμε κάτι καλό».
Τώρα χτίζει στην Κύπρο.
Γιάννης Κόλλιας.
Highlights: η πρόσληψή του.
Μαύρες τρύπες: 2 ισοπαλίες στο πρωτάθλημα, 3 ήττες στην Ευρώπη. 0-2-3 απολογισμός.Άραγε ποιος ξέρει τι κάνει ο μπαρμπαγιάννης;
Srecko Katanets.
Highlights: απαιτούσε από τους παίχτες να κάνουν σκληρή προπόνηση (ανήκουστο), τους έβαζε πρόστιμα για το ωράριο συνέχεια.
Μαύρες τρύπες: Η μνημειώδης δήλωση περί ψύχωσης με το 7ο. Ανήκουστο. Κορυφαία στιγμή του Κόκκαλη που τον έστειλε για μια δήλωση. Είναι σα να έλεγε κάποιος στον Χίτλερ περί ψύχωσης για το 3ο Ράιχ.
Και ο αθεόφοβος τώρα είναι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα... Αυτό πα να πει τύχη…
Οleg Ρrotasov.
Ηighlights: το 3-0 της Ριζούπολης που έκρινε το νέο ρεκόρ. 7 σερί πρωταθλήματα.
Μαύρες τρύπες: Το 7-0 από τη Γιουβέντους, η απώλεια του 8ου με τις 2 σερί ήττες στη Ριζούπολη από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.
Ως παίχτης πάντως έγραψε μεγάλη ιστορία.
Νίκος Αλέφαντος.
Highlights: Το δούρειο πρωτάθλημα. Ανέλαβε για να σώσει την παρτίδα και παραλίγο να τα καταφέρει με την επική εμφάνιση μέσα στη Λεωφόρο. Τον έφαγε ο Δούρος.
Μαύρες τρύπες: Το 3-1 από τον ΠΑΟ στον τελικό της Νέας Σμύρνης.
Η καθημερινή ανάλυση του μουντιάλ στο Τηλεάστυ έκανε πάταγο.
Trodd Sollied.
Highlights: τα 2 πρωταθλήματα που πήρε από το Δεκέμβριο.
Μαύρες τρύπες: οι βαριές εντός έδρας ευρωπαϊκές ήττες, 2-4 με Βαλένθια, 1-3 με Ρόζενμποργκ, 1-4 με Λιόν.
Παρότι δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, ήταν συμπαθής ο Τρόντ.
Josep Segura.
Highlights: η μύτη του.
Μαύρες τρύπες: τα τέσσερα από την ΑΕΚ.
Πρέπει να είναι τώρα στην ακαδημία της Λίβερπουλ.
Ernesto Valverde.
Highlights: εύκολο πρωτάθλημα, τον πήγαινε πολύ ο κόσμος.
Μαύρες τρύπες: Ανόρθωση, Σεντ Ετιέν.
Τον έκανε σημαία η θύρα 7, λίγο άνω του μετρίου για μένα.
Για τους 3 που έκατσαν πέρυσι στο πάγκο της ομάδας, αρνούμαι να γράψω καν τα ονόματα τους. Ήταν μυρωδιές, άμπαλοι. Δεν πειράζει όμως 1 χρονιά μαύρη στις 14 επιτρέπεται.
Υ.Γ. Μαρινάκη από σένα θέλω τουλάχιστον 10 στα 14 για να μπορείς να πεις, ότι ήσουν αντάξιος του θρυλικού Κόκκαλη.
ΕΡΥΘΡΟΣ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ