Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Οι πρόσφατες εξελίξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οδεύουμε προς κατάρρευση του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, οπότε καταρρέει η αγορά των ΤΟΜΑ BMP-3 και προφανώς θίγονται τα συμφέροντα του Κόκκαλη!!!
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας κυρίου Sergei Shmatko, «Εξετάζεται η συγχώνευση των δύο ανταγωνιστικών αγωγών Μπακού –Τσεϊχάν και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη». Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο υπουργός κατά το πρόσφατο ταξίδι του Ρώσου Προέδρου στη Τουρκία. Επισημαίνεται ότι ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ουσιαστικά έχει σταματήσει να εξελίσσεται ως πρόγραμμα με βασικό υπαίτιο την Βουλγαρία και την απαίτηση για πραγματοποίηση επιπρόσθετων «περιβαλλοντολογικών μελετών». Πρακτικά δηλαδή ματαιώνεται το πρόγραμμα του Ελληνικού αγωγού.
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε ότι η Boυλγαρία δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τη στάση της όσον αφορά τις απαιτήσεις της για καλύτερα οικονομικά οφέλη και περιβαλλοντική προστασία. Κατά συνέπεια θα εξεταστεί εκ νέου η συγχώνευση του προγράμματος κατασκευής του αγωγού με αυτό του Μπακού – Τσεϊχάν, ο οποίος ήδη υλοποιείται.
Για την παραπάνω εξέλιξη σας είχαμε ενημερώσει έγκαιρα από τη «ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΟΜΑΔΑ» (http://ed-mysterious.blogspot.com/2010/03/blog-post_19.html και http://ed-mysterious.blogspot.com/2010/04/blog-post_5133.html), καθώς ήταν ξεκάθαρο ότι η στάση της Βουλγαρίας οδηγούσε το πρόγραμμα σε ακύρωση.
Εκτός όμως από τα προφανή για την χώρα μειονεκτήματα (απώλεια εσόδων, υποβάθμιση στρατηγικής σημασίας στην περιοχή, ενδυνάμωση της ενεργειακής θέσης της Τουρκίας κλπ), υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες. Όπως για παράδειγμα η συμφωνία αγοράς 450 Ρωσικών ΤΟΜΑ από τον Ελληνικό Στρατό κόστους περί τα 2 δις Ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά αυτή παρουσιάστηκε ως αντιστάθμισμα της Στρατηγικής Ελληνο-ρωσικής ενεργειακής συνεργασίας στον Αγωγό. Έτσι τώρα κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει το κόστος της αγοράς αυτής.
Συνεχίζοντας λοιπόν, αυτός που θίγεται περισσότερο από την προβλεπόμενη ακύρωση της αγοράς των ΤΟΜΑ, είναι η INTRACOM, το μερίδιο της οποίας υπερέβαινε τα 190 εκατομμύρια Ευρώ!!! Οπότε ο κ. Κόκκαλης χάνει ένα σημαντικό μέρος εσόδων και μάλλον έπεται συνέχεια...
ΥΓ1. Το μόνο έργο που θυμάμαι να υπέγραψε ο Καραμανλής ήταν το Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη... Τα σχόλια δικά σας
ΥΓ2. Άντε τώρα να αγοράσει παίχτες και προπονητή στον Θρύλο… Μάλλον τον Αλεξανδρή μας βλέπω.
Ο Πληροφοριοδότης