Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Χωρίς κανένα Σχέδιο

Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του προσπαθούν (όπως λένε οι ίδιοι) να σώσουν τη χώρα από την χρεοκοπία, αλλά έχω την εντύπωση ότι πορεύονται χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο αντιμετώπισης του πραγματικού δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας. Έγινε η διάσωση της χώρας μας από την Ε.Ε και το ΔΝΤ με αντάλλαγμα τεχνοκρατικά μέτρα για τη μείωση των εξόδων του κράτους και θα μας δανείσουν κάπου εκατόν δέκα (110) δις Ευρώ για να την «βγάλουμε» έως το τέλος του 2012, αλλά δεν βλέπω καμία προοπτική να αντιμετωπιστεί πραγματικά το δημοσιονομικό πρόβλημα.
Με δανεικά ζούσαμε μέχρι τώρα και με δανεικά θα ζούμε και στο μέλλον. Λέγεται από οικονομολόγους ότι στο τέλος του 2012 το συνολικό χρέος μας θα είναι 450 δις Ευρώ, ήτοι περίπου 150% του ΑΕΠ μας. Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του ελπίζουν ότι μέχρι τότε το έλλειμμα θα έχει κατέβει και θα κυμαίνεται στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Συνθηκών για τη δημοσιονομική πειθαρχία. Έστω λοιπόν ότι θα έχει κατέβει, από εκεί και μετά τι θα γίνει; Ποιο είναι το σχέδιο για ανάπτυξη; Η χώρα θα έχει περάσει μία μεγάλη περίοδο ύφεσης μετά από την παγκόσμια ύφεση (συνολικά 2008-2013) και θα χρειαστεί από τώρα να δούμε τι θα κάνουμε. Οι γνωστοί σε όλους μας «αναπτυξιακοί» νόμοι δεν είναι τίποτα άλλο από επιδοτήσεις διαφόρων επαγγελματικών κλάδων, οι οποίες βέβαια δεν θα μπορούν να γίνουν πλέον χωρίς λεφτά στο κράτος.
Για τον κ. Παπανδρέου και την κυβέρνησή του
βέβαια αυτά είναι ψιλά γράμματα. Από την αρχή της πρωθυπουργίας του, εμφανίστηκε εντελώς απροετοίμαστος και ανέτοιμος, χωρίς κάποιο σχέδιο στο μυαλό του. Απλώς τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και αποφασίζει εκ των υστέρων να κάνει αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει έξι (6) μήνες πριν και αφού το έχει απορρίψει δύο και τρεις φορές προηγουμένως.
Η χώρα μας έχει τώρα ανάγκη από ένα σχέδιο, ένα πλάνο που θα δώσει και κάποια ελπίδα σε όλους αυτούς που θα τα φέρνουμε δύσκολα στα επόμενα χρόνια. Η χώρα μας έχει επίσης ανάγκη από έναν ηγέτη που θα ηγείται αυτού του σχεδίου. Δεν βλέπω αυτό το ρόλο να μπορεί να τον επωμισθεί ο κ. Παπανδρέου, αλλά ελπίζω ότι θα μπορέσει να τον αντέξει ο κ. Α. Σαμαράς.
Υ.Γ. Και για να μη νομίζετε ότι είναι πράγμα ανέφικτο να είναι η Ελλάδα οικονομικά αυτάρκης, γιατί δεν παίρνουμε ως παράδειγμα τους αδελφούς Κύπριους;;; Να σας θυμίσω ότι η Κύπρος το 2009 είχε έλλειμμα 6,1 % και εξωτερικό χρέος 56,2 % του ΑΕΠ της, ήτοι μικρότερο από τη Γερμανία (73,2), τη Γαλλία (77,6) και την Αγγλία (68,1). Και αυτοί Έλληνες δεν είναι;;; Ελληνικά δεν μιλάνε;;; Γιατί δεν τους ζητάμε να μας στείλουν κανένα Υπουργό Οικονομικών ως μεταγραφή;;;
Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ Χ