Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

"ΕΥΝΟΥΧΟΙ ΕΝΩΘΕΙΤΕ. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ"

Ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή, ότι καμία ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ κυβέρνηση στο κόσμο δε μπορεί να θέλει το κακό της χώρας που κυβερνά, ούτε φυσικά επιδιώκει από καπρίτσιο να γίνεται δυσάρεστη στους πολίτες (και τους ψηφοφόρους της). Οπότε μπορεί κάποιος να της προσάψει μόνο λανθασμένους χειρισμούς ή πιθανόν έλλειμμα στην ικανότητα διακυβέρνησης (βλ. μικροκομματικές αντιλήψεις, αναποφασιστικότητα, έλλειψη ιδεών, κλπ.), αλλά όχι δόλο. Ως εκ τούτου τα σενάρια συνομωσίας τα αφήνω σε άλλους!
Ας πάμε και στο δικό μας παραμύθι τώρα: Είχε κάποτε και η Ελλάδα εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά πλέον την κρατάει όμηρο η γνωστή κακιά μάγισσα «Τρόικα» και με το σκουπόξυλό της την αναγκάζει να πάρει σκληρά και επώδυνα μέτρα για να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά!
Δυσκολεύομαι, όμως, εγώ ο αφελής να καταλάβω, τί σχέση έχει με τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών η συζήτηση για αύξηση του ορίου απολύσεων και για μείωση των αποζημιώσεων (και καταβολή τους σε δόσεις) στον ιδιωτικό τομέα. Διότι η κοινή λογική λέει, ότι οι απολύσεις και η αύξηση της ανεργίας θα επιτείνουν την κρίση.
Επίσης, δεν μπορεί να έχει σχέση με τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών το σενάριο
για μη καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα με πρόσχημα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όταν στη πράξη θα μειωθούν οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και παράλληλα θα μειωθεί η αγοραστική δύναμη, κλπ. Ούτε βέβαια το σενάριο περί αλλαγών στη διαδικασία προσφυγής στον Ο.Μ.Ε.Δ - στις περιπτώσεις που δεν εξασφαλίζεται η συναίνεση εργοδότη και εργαζόμενων για τις κλαδικές συμβάσεις (ναι βρε κουτά, ορισμένες φορές δεν υπάρχει συναίνεση) - με στόχο να αποφευχθεί το υποχρεωτικό της διαιτησίας.
Αυτά τα σενάρια και πολλά ακόμα, αν γίνουν πράξη, στην ουσία θα έχουν στόχο την αύξηση των κερδών του κάθε μεγαλοκαρχαρία αδιαφορώντας για τον απλό εργαζόμενο. Κι αν υποθέσουμε (που πολύ αμφιβάλλω), ότι με αυτό το τρόπο «μας βγαίνουν τα νούμερα», σίγουρα δε μας βγαίνει από το μυαλό ότι οι μοναδικοί κερδισμένοι για πολλοστή φορά θα είναι αυτοί που, σε τελική ανάλυση, με τις νοοτροπίες και τις πρακτικές τους προκάλεσαν και την κρίση!
Τελικά, η κακιά μάγισσα μάλλον δε κρατάει σκουπόξυλο, αλλά βούρδουλα... και μην περιμένετε ιππότη σε άσπρο άλογο να μας σώσει γιατί θα αργήσει. Βλέπετε η ανηφόρα είναι μεγάλη κι αυτός έρχεται με ποδήλατο (με ταχύτητες)!
Υ.Γ. : Ο τίτλος είναι από σύνθημα σε τοίχο.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
U FOUL