Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διαβάζοντας το κείμενο του οικονομολόγου Κωνσταντίνου Μαυρίκου που φιλοξενήθηκε στο blog μας, μου προέκυψαν κάποια ερωτήματα και κάποιες ενστάσεις σε όσα αναφέρει (http://ed-mysterious.blogspot.com/2010/05/h.html).
Θα τα πάω βήμα - βήμα.
«Στηρίξτε τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, γιατί έτσι θα στηρίξετε τις θέσεις εργασίας σας και θα δημιουργήσετε θέσεις εργασίας για συμπατριώτες σας!!!
Σκεφτείτε μερικά απλά παραδείγματα αλλαγών και τις επιπτώσεις τους:
i. Αντί για τυρί gouda ψωνίστε Λογάδι Ηπείρου ή Μακεδονικό Τυρί. Λιώνουν το ίδιο καλά στην πίτσα και στα τοστ
Με ποια λογική λέγεται αυτό δεν μπορώ να καταλάβω. Δηλαδή το gouda δεν το εισάγει Ελληνική εταιρία; Δεν απασχολεί Έλληνες εργαζομένους; Να ρωτήσω επίσης, τα «Ελληνικά» τυριά πόσο «Ελληνικά» είναι; Τι συμφερόντων είναι οι εταιρίες; Το γάλα είναι Ελληνικό;
«ii Αντί για Coca Cola, Pepsi Cola, αγοράστε αναψυκτικά Lux, Εψα.»
Καταρχήν και στις δύο εταιρίες εργάζονται Έλληνες!! Κάτι τέτοια έφτασαν την Coca Cola να κλείσει δύο εργοστάσια της στην Ελλάδα. Επίσης να αναφέρω ότι η Lux ανήκει στην 3E. Δηλαδή στην Coca cola…
"ii. Αντί για Heineken και Amstel, αγοράστε Kraft, Βεργίνα ή προτιμήστε ελληνικά κρασιά."Ναι! Δώστε την ευκαιρία στην Amstel να διώξει καμιά χιλιάδα υπαλλήλους! Ή μάλλον καλύτερα, στηρίξτε Ελληνική μπύρα για να μοσχοπουληθεί σε ξένη εταιρία !!(Mythos)
"iv. Αντί για μακαρόνια Barilla, Misco που παράγονται από πολυεθνική, αγοράστε μακαρόνια Μέλισσα."
Τo εργοστάσιο της Μίσκο στην Πάτρα είναι πλέον παρελθόν… Είχε την ίδια μοίρα με αυτό της NISSAN, της GOODYEAR κλπ…..
"iii. Αντί για .. προσούτο, αγοράστε ελληνικά αλλαντικά."
Ελληνικά αλλαντικά ή αλλαντικά που ήταν Ελληνικά και είναι πλέον ξένων συμφερόντων;
"iv. Αντί για σκληρό τυρί Δανίας, αγοράστε ελληνικά κεφαλοτύρια (παράδειγμα Γκλίτσα, Όλυμπος)."
Τα οποία φτιάχνονται από 100% Ελληνικό γάλα ε; Στηρίξτε λοιπόν τους Βούλγαρους γαλακτοπαραγωγούς !
"v. Αντί για γάλα εισαγωγής Βερόπουλου και Lidl αγοράστε γάλα, ΑΓΝΟ, ΜΕΒΓΑΛ, Όλυμπος, ΔΕΛΤΑ."
Να υπενθυμίσω ότι η ΔΕΛΤΑ είναι της MIG, η οποία έχει και μερίδιο και στην ΜΕΒΓΑΛ ! Επίσης η LIDL και γενικότερα οι πολυεθνικές ερχόμενες στην Ελλάδα μαζί με τα κακά τους, φέρνουν και τα καλά τους. Απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους και σε πολλές περιπτώσεις έχουν αιμοδοτήσει την Ελληνική βιομηχανία.
"vi. Αντί για Ουίσκυ, αγοράστε τσίπουρο, ούζο, τσικουδιά."
Όποιος βρει ούζο Ελληνικών συμφερόντων (όχι ετικέτας), παρακαλώ να μου το πει.
"ix. Αντί για σοκολάτες Nestle, αγοράστε σοκολάτες ΙΟΝ."
Όντως, η ΙΟΝ είναι Ελληνική…
"x. Αντί για ταξίδια εκτός Ελλάδας, προτιμήστε φέτος την Ελλάδα και μόνο!!"
Ναι δώστε την ευκαιρία σε αυτούς που ασχολούνται με τον τουρισμό να μας χρεώνουν 6€ την χωριάτικη και 50% πάνω σε προϊόντα και υπηρεσίες, για να δουλεύουν αυτοί 3 μήνες και μετά να τα ξύνουν !! Στην καλύτερη περίπτωση, γιατί στα τουριστικά θέρετρα πλέον δεν βρίσκεις γκαρσόνι να μιλάει Ελληνικά…
"Δείτε τις επιπτώσεις τους:
1. Όταν αγοράζετε προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών, αποδυναμώνετε τις ελληνικές παραγωγές. Αποδυναμώνοντας Ελληνικές Παραγωγές, βοηθάτε στην επιδείνωση της ανεργίας. Αντίθετα ενισχύοντας Ελληνικές Παραγωγές σε τόσο δύσκολους καιρούς, βοηθάτε την διατήρηση και αύξηση θέσεων εργασίας!!
2. Όταν αγοράζετε εισαγόμενα προϊόντα, ουσιαστικά δίνετε ένα 50% των χρημάτων σας σε εργοστάσια άλλων χωρών που απασχολούν αποκλειστικά αλλοδαπούς.
Σκεφτείτε επίσης ότι αν η κάθε Ελληνική Οικογένεια στρέψει 500 ευρώ ετησίως σε ελληνικά προϊόντα, τότε για κάθε χίλιες oικογένειες, θα αυξηθεί άμεσα η ζήτηση ελληνικών προϊόντων κατά 500.000 ευρώ και θα δημιουργηθεί μια τελική κυκλοφορία χρήματος ισοδύναμη με περίπου 4.500.000 ευρώ στην αγορά!!
Ή πιο απλά, 1000 οικογένειες μπορούν να δημιουργήσουν 100-150 θέσεις εργασίας τουλάχιστον!!! Αλλάζοντας απλά την κατανάλωση από προϊόντα πολυεθνικών και από εισαγόμενα προϊόντα. Τελικά σκεφτείτε ότι αν όλοι μας υιοθετήσουμε μια τέτοια συνήθεια, τότε 1.000.000 οικογένειες θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε στην πρόσληψη 100.000-150.000 συμπατριωτών μας!!!
Επομένως όταν κάνετε την επόμενη αγορά σας, σκεφτείτε ότι ίσως να βοηθάτε μεσοπρόθεσμα την επαγγελματική σας εξέλιξη ή την επαγγελματική εξέλιξη αγαπημένων σας προσώπων.
Αγαπητοί Συμπατριώτες ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!!
Αγοράστε μόνο Ελληνικά προϊόντα τα οποία θα ξεχωρίζετε από τον αριθμό στο BAR CODE....
TA EΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ 520
ΚΑΘΕ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΜΕΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ.
(Τα 3 πρώτα ψηφία δείχνουν την χώρα προέλευσης)"
Όχι πάντα. Δείχνουν επίσης και τη χώρα για την οποία παράγεται ένα είδος…
Ωραία και ιδιαίτερα συγκινητικά τα παραπάνω….
Χειρότερο όμως από το ψέμα είναι η μισή αλήθεια
Και κάποια άλλα παραδείγματα.
ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ & ΕLECTRO WORLD είναι μία εταιρία (DIXONS)
MEDIA MARKT & SATURN είναι επίσης η ίδια εταιρία
TOYOTA & LEXUS
SCODA – VOLKSWAGEN – SEAT
Μπορώ να καταγράψω αμέτρητα τέτοια παραδείγματα
Η ρήση «διαίρει και βασίλευε» έχει εφαρμοσθεί πλήρως στην παγκόσμια αγορά. Δεν ξέρεις που πραγματικά πηγαίνουν τα χρήματα σου, τα οποία το πιθανότερο είναι να καταλήγουν σε 1-2 πορτοφόλια ανά μπίζνα.
Γενικότερα τα πάντα στις ημέρες μας αντιμετωπίζονται με μια ελαφρότητα και με μια διάθεση, ότι εγώ τα ξέρω όλα και ότι εγώ θα σας σώσω ή εγώ ξέρω το σωστό.
Όλα αυτά γίνονται στου κασίδη το κεφάλι, δηλαδή του απλού υπάλληλου – εργαζόμενου, ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με το κεφάλαιο (ντόπιο ή εισαγωγής).
Οι προσεγγίσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και να παίρνουμε τα μέτρα ασφάλειας.
Αν λοιπόν μειωθούν οι πωλήσεις της coca cola κύριε οικονομολόγε και χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, τότε τι θα βγεις να πεις;
Δεν υπερασπίζομαι κανέναν. Απλά λέω, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όσο κάποιοι προσπαθούν να μας τα παρουσιάσουν.
Η παγκοσμιοποίηση είναι ένα παιχνίδι, το οποίο δε μπορεί να παιχτεί με ελληνικούς όρους, «γιούρια στον ταβλά με τα κουλούρια». Ούτε οι ηρωισμοί τέτοιου τύπου έχουν όφελος.
Για να φυλάξεις τα πρόβατα πρέπει να τα βάλεις με τον λύκο. Και για να τα βάλεις με τον λύκο πρέπει να είσαι λύκος !
Εις το επανιδείν.
Ο ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ