Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Η «κατάρα» και τα τετελεσμένα του σχεδίου Ανάν!!


Πριν από μερικές ώρες ανακοινώθηκαν και στην Ελληνική Κυβέρνηση τα αποτελέσματα των τελευταίων διαπραγματεύσεων για την επίλυση στο Κυπριακό. Τα αποτελέσματα είναι τα αναμενόμενα, καθώς οι γνωρίζοντες την κατάσταση στην περιοχή συνδυάζοντας την «κατάντια» του Ελληνικού κράτους, δεν περίμεναν παρά να ακούσουν τις νέες διεκδικήσεις των Τούρκων. Οι Τούρκοι λοιπόν σκλήρυναν ακόμα περισσότερο την στάση τους απέναντι στην αδύναμη πλέον Ελλάδα. Η χώρα μας αδυνατεί πλέον να προασπίσει και διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με αποτέλεσμα ακόμα και το σχέδιο Ανάν να φαντάζει πλέον ιδανική λύση.
Ειδικότερα λοιπόν ο κ. Χριστόφιας παρέθεσε τα νέα σημεία τριβής με την Τουρκική πλευρά τα οποία και είναι:
- Το σχέδιο Ανάν προέβλεπε αναλογία εκ περιτροπής προεδρίας 2:1, ενώ τώρα οι Τουρκοκύπριοι (Τ/Κ) ζητούν 3:2.
- Η σύνθεση του τότε προεδρικού συμβουλίου ήταν 4:2, ενώ τώρα οι Τ/Κ ζητούν συμμετοχή 7:5 στην Κυβέρνηση της ομοσπονδίας.
- Στο σχέδιο Ανάν προβλεπόταν ένα FIR, ενώ τώρα ζητούνται 2 FIR για την Κύπρο.
- Το 2004, προνοούνταν ενισχυμένες πλειοψηφίες για λήψη αποφάσεων μόνο στη Γερουσία, ενώ τώρα οι Τ/Κ ζητούν το ίδιο και για την Κάτω Βουλή.
- Τότε μόνο 5-6 οργανισμοί της δημόσιας υπηρεσίας προβλεπόταν να έχουν διευθυντή και υποδιευθυντή από διαφορετικές κοινότητες, ενώ τώρα η πρόταση είναι για όλες τις υπηρεσίες.
- Το σχέδιο Ανάν έδινε στα κρατίδια δυνατότητα υπογραφής διεθνών συμφωνιών στο εμπόριο και τον πολιτισμό, ενώ τώρα οι Τ/Κ ζητούν διεθνείς συμφωνίες σε όλες τις αρμοδιότητες.
- Τότε τα κρατίδια δεν είχαν λόγο στις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής της ομοσπονδίας, ενώ τώρα επιδιώκεται αυτή η πρόνοια σε αρμοδιότητες που αφορούν τις πολιτείες.
- Για τη λήψη των αποφάσεων προβλεπόταν μία ψήφος από κάθε κοινότητα, ενώ τώρα οι ψήφοι είναι 2 από κάθε κοινότητα.
- Το σχέδιο Ανάν προνοούσε αναγνώριση των πράξεων του ψευδοκράτους, μόνο αν αυτές ήταν συμβατές με το διεθνές δίκαιο. Τώρα ζητείται αναγνώριση όλων των πράξεων.
Συνεπώς, οι Τούρκοι μην έχοντας πλέον να χάσουν τίποτα, σκληραίνουν ακόμα περισσότερο την στάση τους αυξάνοντας τις διεκδικήσεις τους για την επίλυση του Κυπριακού.
Να είστε βέβαιοι ότι σε διαδικασία διαπραγματεύσεων θα πετύχουν τουλάχιστον τα μισά από τα παραπάνω. Δηλαδή θα έχουν πετύχει ακόμα περισσότερα από εκείνα που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο Ανάν.
Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι εάν δεν αλλάξει κάτι σύντομα επί τω βελτίω, τότε μην εκπλαγείτε αν ζήσουμε ακόμη και αλλαγή των συνόρων μας και ξυπνήσουμε σε μια γεωγραφικά μικρότερη Ελλάδα.
Ο Πληροφοριοδότης