Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Μία Ελλειμματική Χώρα


Εύχομαι σε όλες και όλους Χρόνια Πολλά, Υγεία, Ευτυχία και πολλά Ευρώ!!!
Αγαπητέ Μυστήριε, θα ήθελα να επισημάνω μερικές αλήθειες για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, οι οποίες ελάχιστα ακούγονται ή γράφονται, μάλλον διότι δεν είναι αρεστές στους πολιτικούς και στους δημοσιογράφους αυτής της χώρας.
Πρώτον, η χώρα μας ευτυχώς βρίσκεται στην Ευρωζώνη. Αν ήμασταν ακόμα με τη δραχμή, τα σημερινά δημοσιονομικά χάλια θα μας είχαν οδηγήσει σε σειρά υποτιμήσεών της και θα είχαμε γίνει μία Αργεντινή ή μία Ισλανδία και το Δ.Ν.Τ. θα είχε υπαλλήλους μόνιμους κατοίκους στην Ελλάδα.
Δεύτερον, η χώρα μας, δυστυχώς, ήταν τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια μία ελλειμματική χώρα. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι κάθε χρόνο το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει λιγότερα από όσα δαπανά (ή μάλλον σπαταλά). Η χώρα μας, αν ήταν επιχείρηση, πολύ απλά θα χαρακτηριζόταν ως ζημιογόνος. Και όλα αυτά τα 30 χρόνια ήμασταν ζημιάρηδες, απλώς φέτος είχαμε ζημία κάπως μεγαλύτερη.
Τρίτον, επειδή οι Ισολογισμοί μας δεν «κλείνουν» πρέπει πάντα κάποιοι να μας δανείζουν για να «βγαίνουμε», να συνεχίζουμε και να επιβιώνουμε ως χώρα. Κοινώς εξάγουμε το χρόνιο πρόβλημά μας και το φορτώνουμε σε άλλες χώρες και οργανισμούς, οι οποίοι γίνονται οι δανειστές μας και εμείς η οφειλέτιδα χώρα τους. Έλα όμως που σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή είτε επειδή οι δανειστές μας τα φέρνουν δύσκολα για τους δικούς τους λόγους, είτε επειδή ανησυχούν για τα λεφτά τους, κλείνουν την κάνουλα και αποφασίζουν να τα δίνουν με το σταγονόμετρο.
Τέταρτον και σημαντικότερο, εμείς είμαστε πάλι αυτοί που έχουμε ανάγκη και θα ζητάμε δανεικά από την Κοινότητα. Οι Financial Times γράφουν πως ο (κ.) Παπακωνσταντίνου έχει ζητήσει από την Κοινότητα περίπου 54 δις Ευρώ για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα για τα επόμενα 3 χρόνια (και για να δώσει και κάποια από αυτά που έχει υποσχεθεί). Τώρα πως είναι δυνατόν να ζητάμε δανεικά για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, αλλά από την άλλη να κάνουμε και τους μάγκες που τάχα ενοχλήθηκαν από τις υποδείξεις των κοινοτικών;
Αυτό είναι πολύ απλά η Ελλάδα!!! Πηγαίνετε αν θέλετε στην Τράπεζα που έχετε πάρει στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο και που δεν έχετε ξεπληρώσει καθόλου κεφάλαιο τα τελευταία 30 χρόνια (επειδή πληρώνετε μόνο τόκους) και πείτε τους ότι: Όχι μόνο θα με δανείζεις κ. Τραπεζίτη όσα θέλω και όποτε τα θέλω, αλλά δεν θα μου κάνεις ούτε ερωτήσεις, ούτε τι θα τα κάνω, ούτε τίποτα!!!
Πέμπτον, αναρωτιέμαι τι θα συμβεί αν οι κ.κ. της Κοινότητας νοιώσουν και αυτή κάποια ενόχληση ας πούμε από τις απαντήσεις των Ελλήνων Υπουργών και τους πουν, ότι πολύ απλά δεν σας δανείζουμε όσα χρήματα ζητάτε, αλλά μόνο τα μισά. Τότε μήπως οι κ.κ. του ΠΑΣΟΚ δεν θα έχουν ενοχλήσεις και δεν θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν, όταν θα δίνουν μισούς μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους ή μισές συντάξεις στους συνταξιούχους ή θα αγοράζουν τα μισά αεροπλάνα και οι Τούρκοι και θα τα αγοράζουν ολόκληρα;
Τώρα φαντάζομαι να γίνεται αντιληπτή η τεράστια γκάφα των Γιωργάκηδων (Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου) να «διορθώσουν» το έλλειμμα από το αληθές 8,5% στο φουσκωμένο 12,7%, μόνο και μόνο για εσωτερική λαϊκή κατανάλωση.
Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ Χ