Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Κυρίες και Κύριοι, ο αγώνας εξουσίας εις την Τουρκία ανάμεσα σε Ισλαμιστές και Κεμαλιστές καλά κρατεί. Τελευταίο επεισόδιο της συγκρούσεως ήταν η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου περί απαγόρευσης λειτουργίας του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) κατηγορώντας το για διασυνδέσεις με το PKK. Όπως ήταν επόμενο εις το άκουσμα της ειδήσεως χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν μαζικά σε πόλεις της Νοτιανατολικής Τουρκίας αλλά και εις την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη συγκρουόμενοι με τις δυνάμεις ασφαλείας με νεκρούς και πολλούς τραυματίες.
Η ανωτέρω απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου επί της ουσίας ακυρώνει τις προσπάθειες του κ. Ερντογάν να επιτύχει την πολιτική λύση του Κουρδικού Προβλήματος μέσω ανοιγμάτων του τούρκικου κράτους προς την κουρδική μειονότητα. Ο κ. Ερντογάν αντέδρασε έντονα εις την απόφαση αυτή δηλώνοντας μάλιστα ότι η Τουρκία έχει καταστεί νεκροταφείο πολιτικών κομμάτων, ενθυμούμενος προφανώς την πρόσφατη αποτυχημένη προσπάθεια του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απαγορεύσει την λειτουργία και του κόμματός του.
Ο κ. Ερντογάν και οι Ισλαμιστές προσδοκώντας αφενός μεν εις την εκλογική στήριξη των Κούρδων αλλά και αντιλαμβανόμενοι ότι το Κουρδικό δεν λύνεται με στρατιωτικά μέσα, προσπάθησαν να προωθήσουν σειρά μέτρων επαναστατικών και ρηξικέλευθων για τα δεδομένα του τούρκικου καταστημένου υπέρ της κουρδικής μειονότητας, η οποία αριθμεί περί τα 10-12.000.000 Κούρδους. Άλλωστε επί 25 έτη η Τουρκία παρά την υπεροπλία της και την πολιτική γενοκτονίας του κουρδικού πληθυσμού που ακολούθησε, δεν κατόρθωσε να λυγίσει το κουρδικό αντάρτικο.
Πάνω από σαράντα χιλιάδες νεκροί, χιλιάδες χωριά εις την νοτιανατολική Τουρκία κατεστραμμένα και εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν εις τις μεγάλες πόλεις είτε εις το εξωτερικό, όπου συγκροτήθηκαν θύλακες αντίστασης.
Σήμερα άλλωστε η μεγαλύτερη κοινότητα Κούρδων ζει εις την Πόλη. Και οι Τούρκοι όμως έχουν πληρώσει ακριβά τον πόλεμο αυτό με χιλιάδες στρατιώτες τους νεκρούς, οικονομική αιμορραγία από τον πολύχρονο πόλεμο και οπισθοδρόμηση των εμπόλεμων περιοχών.
Η Τουρκία γνωρίζει ότι το δημογραφικό πλεονέκτημα των Κούρδων δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με την δύναμη των όπλων και ο κ. Ερντογάν προτιμά προφανώς να συνδιαλλαχθεί με τους Κούρδους και να τους καταστήσει συμμάχους και συνεταίρους του, παρά να τους έχει για πάντα απέναντί του, καθώς γνωρίζει ότι η διάσπαση της Τουρκίας είναι θέμα μόνο χρόνου είτε δια αυτονόμησης είτε ακόμη και διά της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν. Για το λόγο αυτό επιλέγει να κρατήσει τους Κούρδους εντός της Τουρκίας έστω και με αυξημένα δικαιώματα. Άλλωστε εις το Ιρακινό Κουρδιστάν οι εκεί Κούρδοι έχουν δημιουργήσει de facto το δικό τους κράτους, αν και προς το παρόν δεν θέλουν να έλθουν σε σύγκρουση με τους Τούρκους.
Το βαθύ κράτος της Τουρκίας λοιπόν αδυνατεί να δεχθεί την αναβάθμιση της θέσεως των Κούρδων ενεργώντας φοβικά και σπασμωδικά, καθώς αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει να κερδίσει τίποτε από την εξέλιξη αυτή. Άλλωστε το ίδιο είχε εν πολλοίς επιβάλει την σκληρή αντιμετώπιση της κουρδικής μειονότητας – αλλά και κάθε μειονότητας – προκειμένου να προκαλέσει συνθήκες πόλωσης και να ελέγξει πλήρως την δημόσια ζωή εις την γείτονα χώρα.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι το μπραντεφέρ εξουσίας που εξελίσσεται εις την Τουρκία δεν θα έχει γρήγορα τέλος ενώ και το Κουρδικό θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων για την συνοχή της χώρας.
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ