Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Μείναμε από συμμάχους



Από την μία μεριά η Τουρκία εμφανίζεται ενισχυμένη και να διεκδικεί «αναβάθμιση του ρόλου της» στην περιοχή. Παράλληλα απαιτεί να της αναγνωριστεί ρόλος διαμεσολαβητή με το Ιράν και τις αραβικές χώρες της περιοχής.
Βέβαια τα πράγματα ξεκαθάρισαν και με τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Το δήλωσε το Νταβούτογλου ανοιχτά και μάλιστα σε ελληνικό έδαφος «Η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο και θα πρέπει να το συζητήσουμε με την Ελλάδα»!!!
Δυστυχώς η ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΟΜΑΔΑ επαληθεύεται για ακόμα μια φορά, καθώς με την πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με κάθε επισημότητα στις «καταπιέσεις της Τουρκικής» μειονότητας στην Θράκη.
Από τούτη δω τη στήλη είχαμε προειδοποιήσει πριν από αρκετούς μήνες, ότι ο επόμενος στόχος δεν είναι το Αιγαίο (εκεί τα Τουρκικά αεροπλάνα παρελαύνουν καθημερινά πάνω από Ελληνικό έδαφος!!!), αλλά η μειονότητα στην Θράκη. Και εκεί δεν περιμένουμε εισβολή και γι’ αυτό αμυνόμαστε, ο εχθρός είναι εντός των πυλών.
Παράλληλα, η Βουλγαρία φαίνεται ότι υπέκυψε τελικά στις πιέσεις των Δυτικών και κυρίως των Τούρκων και ξανασκέφτεται τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Έτσι μόλις χτες ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει μια «μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων» για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού η οποία και θα κρατήσει για 18 μήνες!!! Πρακτικά δηλαδή «άντε γεια».
Το πρόβλημα το έχει η Ελληνική Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς κληρονόμησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση την απόφαση για την αγορά ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-3, κόστους πάνω από 1,3 Δις €!!! Η απόφαση αυτή είχε δικαιολογηθεί ότι αποτελεί ως αντισταθμιστικό όφελος των Ρώσων για την κατασκευή του αγωγού.
Τώρα όμως που δεν έχουμε αγωγό πώς θα δικαιολογήσουν την ανωτέρω πανάκριβη αγορά εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας στον Ελληνικό λαό; Ειδικότερα, όταν άρχισαν να κόβουν από παντού;
Μόνο ο κ. Κόκκαλης φαίνεται να παρακαλάει καθημερινά να υπογραφεί η σύμβαση αυτή καθώς αναμένεται το κομμάτι που θα αναλάβει να είναι της τάξης των 200 εκ €.
Το πλέον όμως περίεργο είναι ότι και οι Ισραηλινοί έκαναν πίσω στην πρόσφατη προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών.
Θα επανέλθουμε....
Ο Πληροφοριοδότης