Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ Ε.Δ. ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


 Σε ανατροπή των αποφάσεων της προκατόχου της σχετικά με την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν προχώρησε σήμερα η κυβέρνηση δίνοντας εντολή για ακύρωση της μετακίνησης της ελληνικής δύναμης στη Χεράτ και την παραμονή της στην πρωτεύουσα Καμπούλ.
Απόφαση που έχει ως άμεση συνέπεια οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να παραμείνουν με μηδενική εμπειρία πραγματικών πολεμικών επιχειρήσεων και για τα επόμενα χρόνια!
Η σχετική εισήγηση επικυρώθηκε σήμερα σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Η απόφαση αυτή ελήφθη χθες το απόγευμα σε σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Το Ελληνικό Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ) θα παραμείνει στην Καμπούλ. Ειδικότερα το ΚΥΣΕΑ φαίνεται ότι αποφάσισε:
- Να παραμείνει το Ελληνικό Τάγμα στην αφγανική πρωτεύουσα.
- Να αποσταλούν 54 μέλη της αεροπορίας.
- Να επεκταθεί για 6 μήνες επιπλέον η παραμονή των δύο ελληνικών υγειονομικών μονάδων στο γερμανικό στρατόπεδο.
- Αποστολή 19 αντί 48 στρατιωτικών συμβούλων (OMLT)
Να ενισχυθεί το ταμείο αρωγής της ISAF με το ποσό των 600.000 ευρώ και να δοθούν 3 εκατομμύρια ευρώ για την ανασυγκρότηση του αφγανικού στρατού.
Επιπρόσθετα, και ως προσπάθεια αντιστάθμισης της παραπάνω απόφασης η ελληνική πλευρά μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, σχεδιάζει να συνεισφέρει μεταξύ άλλων σε Επαρχιακές Ομάδες Ανασυγκρότησης (Ρrovincial Reconstruction Teams- ΡRΤ) που διοικούν Λιθουανοί, Εσθονοί, Τσέχοι και Ισπανοί πέραν των Ούγγρων, όπου ήδη συνεισφέρουμε οικονομικά.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι Έλληνες στρατιώτες δεν θα εμπλακούν σε αμιγώς στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν.
Το γεγονός αυτό είναι θετικό από την άποψη ότι περιορίζεται αισθητά η πιθανότητα να έχουμε νεκρούς και τραυματίες Έλληνες στρατιώτες. Το γεγονός αυτό θα έπληττε σίγουρα την εικόνα της κυβέρνησης.
Από την άλλη όμως μεριά, θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί στρατιώτες από την Βουλγαρία, την Λιθουανία, τη Τσεχία, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Εσθονία κλπ πολεμούν σε μάχιμες θέσεις, ενώ εμείς δεν το αποφασίζουμε; Οι στρατιώτες αυτοί δεν έχουν οικογένειες και μανάδες να τους περιμένουν;
Οι κυβερνήσεις τους δεν φοβούνται την αντίδραση των πολιτών και το γενικότερο πολιτικό κόστος;
Γιατί οι Τούρκοι – που αρεσκόμαστε να τους χαρακτηρίζουμε μπουνταλάδες – είναι σε θέση, όχι μόνο να συμμετέχουν σε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά να αναλαμβάνουν και την διοίκηση μάχιμων ΝΑΤΟΪΚΩΝ μονάδων!! Βέβαια, οι Τούρκοι δεν χρειάζονται το ΝΑΤΟ για να αποκτήσουν πολεμική εμπειρία και να προσαρμόσουν αντίστοιχα τα διδάγματα που προκύπτουν από αυτές, καθώς διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις στο Κουρδιστάν καθημερινώς τα τελευταία χρόνια.
Ο ρόλος του στρατιώτη είναι στο πεδίο της μάχης. Καλύτερα να μην στέλναμε καθόλου στρατιώτες, παρά να τους έχουμε ΜΟΝΙΜΩΣ στα μετόπισθεν να παρέχουν χωματουργικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες (όπως άλλωστε αποτυπώνεται ευκρινώς εις την ανωτέρω φωτογραφία).
Εάν στο παραπάνω προσθέσουμε και την ταχύτατη ελάττωση του αριθμού των ασκήσεων που εκτελούνται τα τελευταία χρόνια από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (λόγω οικονομικής κρίσης, λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, λόγω εκλογών κτλ), τότε έχουμε ένοπλες δυνάμεις που έχουν ελάχιστη ως μηδενική πολεμική εμπειρία τα τελευταία 25 χρόνια!!!
Δηλαδή, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους κοινούς δημόσιους υπαλλήλους.
ΥΓ. Η Ελληνό-Ισραηλινή συνεργασία αποκτά και βιομηχανική διάσταση όπως θα αποκαλύψουμε σύντομα !!
Ο Πληροφοριοδότης