Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Νέο Αρχηγό και γρήγορα

Πολύ σωστά επισημαίνει ο Α. Παπαχελάς σε άρθρο του στην «Καθημερινή» της 1.11.2009, ότι οι τα στελέχη και οι οπαδοί της Ν.Δ. από την 4η Οκτωβρίου και μετά επιθυμούν δύο αντιφατικά πράγματα: Από την μία να εκλεγεί νέος αρχηγός και από την άλλη να γίνει πολιτική συζήτηση για τα αίτια της ήττας.

Η αντιφατικότητα είναι και για μένα προφανής: Η εκλογή του νέου αρχηγού φρενάρει τις όποιες πολιτικές συζητήσεις για τα αίτια της ήττας, καθώς πολύ λογικά οι υποψήφιοι αποφεύγουν την κριτική για το παρελθόν και κοιτάζουν μόνο προς το μέλλον, ενώ η όποια πολιτική συζήτηση για τα αίτια της ήττας «καθυστερεί» την εκλογή του νέου αρχηγού με την έννοια ότι μπορεί να χρειάζεται πολύς καιρός και πολλή συζήτηση για να καταλήξει κάπου η όλη αναζήτηση.

Δύο λοιπόν είναι τα δεδομένα, πάνω στα οποία για εμένα πρέπει να κινηθεί η Ν.Δ.: 1) Υπάρχει απόλυτη ανάγκη να έχει άμεσα η παράταξη νέο αρχηγό, ώστε να μπορεί άμεσα να ασκήσει αντιπολίτευση στην ήδη παραπαίουσα κυβέρνηση του Γιωργάκη (αυτό τελικά του ταιριάζει πιο πολύ) και να έλθει άμεσα πάλι η παράταξη σε θέση μάχης για την εξουσία και 2) Είναι πολύ δύσκολο, αλλά και ψυχοφθόρο, να γίνει κριτική στον Κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του, όσο είναι ακόμη αρχηγός.

Συνεπώς, προτείνω να αφήσουν κατά μέρος όλοι τις συζητήσεις για τα αίτια της ήττας και επικεντρωθούν στην εκλογή νέου αρχηγού.

Η συζήτηση για τα αίτια της ήττας μπορεί να γίνει μόνο υπό το νέο αρχηγό, ο οποίος θα καθορίσει και εν πολλοίς τις σχέσεις της παράταξης με τον απερχόμενο Πρόεδρο.

Ήτοι, κρατάμε τίποτα από τα 5,5 χρόνια του Κ. Καραμανλή ή πάμε για κάτι εντελώς καινούργιο;

Θα πάμε δεξιότερα ή αριστερότερα;

Κρατάμε το «σεμνά και ταπεινά» (που αν είχε τηρηθεί, θα ήταν ακόμα στην εξουσία η Ν.Δ.) έναντι της όλης σαπίλας που ήδη βγάζει το ΠΑΣΟΚ;

Θα στείλουμε επιτέλους όλους τους Βατοπεδινούς και όλους όσους έχουν σχέση με τη Siemens σπίτι τους;

Παραμένω επίσης σταθερός στην άποψη ότι το πρώτο μέλημα του νέου αρχηγού της Ν.Δ. θα πρέπει να είναι το φάγωμα του Λάος, ήτοι το άνοιγμα προς τα δεξιά. Η Ν.Δ. δεν μπορεί να ξαναγίνει κυβέρνηση, όταν υπάρχει και άλλο κόμμα δεξιότερα του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 5,63 %. Παραδοσιακά στην Ελλάδα οι «δεξιοί» είναι λιγότεροι από τους «αριστερούς». Αν υπάρχει το Λάος στο παιχνίδι, πολύ δύσκολα η Ν.Δ. θα φτάσει ένα 42-43% που απαιτείται για να ξαναγίνει κυβέρνηση.

Για αυτό ακριβώς το λόγο (και μεταξύ άλλων πολλών βέβαια) η εκλογή της Ντόρας θα πρέπει να αποκλειστεί. Διότι αν εκλεγεί, θα ανεβάσει αυτόματα τα ποσοστά του Λάος σε δυσθεώρητα ύψη και θα κάνει τη νέα ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ. απλώς όνειρο απατηλό.

Υ.Γ. 1 Για τα μειονεκτήματα της Ντόρας θα επανέλθω σύντομα δριμύτερος.

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ Χ