Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Το Ισραήλ ψάχνει για νέους συμμάχους στην περιοχή

Πριν ακριβώς από δεκατρία χρόνια, Τουρκία και Ισραήλ αποφάσισαν να ενσωματώσουν στην κοινή εξωτερική τους πολιτική τον αμερικανικό στρατηγικό σχεδιασμό για την Μέση Ανατολή και για την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

Η παραπάνω συμφωνία συμπεριέλαβε και σημαντικό αριθμό αμυντικών συμφωνιών τόσο σε θέματα εξοπλισμών όσο και σε θέματα εκπαίδευσης των αξιωματικών των δύο χωρών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ως προς τα εξοπλιστικά προγράμματα, οι Ισραηλινές αμυντικές βιομηχανίες κλήθηκαν να συνεργαστούν με τις αντίστοιχες Τούρκικες για την μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς όπως τα ηλεκτρονικά, οι σχεδιάσεις με σύνθετα υλικά και τεχνολογίες σχετικές με τον ηλεκτρονικό πόλεμο. Αντίστοιχα οι Ισραηλινοί πιλότοι απέκτησαν την δυνατότητα να πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από το Τουρκικό έδαφος και να εκπαιδεύονται σε πτήσεις μεγάλης διάρκειας και πολυπλοκότητας.

Σήμερα, τα δεδομένα αλλάζουν άρδην σε σημείο που ο μέχρι πρόσφατα ισχυρός Τούρκο-ισραηλινός άξονας να αναθεωρείται από τις νέες γεωστρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης Ερντογάν. Οι λόγοι είναι πολλοί και συνδέονται κυρίως με την αλλαγή των συμφερόντων της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και καχυποψία που αναπτύχθηκε μεταξύ των χωρών, όταν οι Ισραηλινές εταιρείες ανακάλυψαν ότι οι Τούρκοι είχαν αντιγράψει τα συστήματά τους και τα προωθούσαν με άλλα ονόματα στην διεθνή αγορά!

Φαίνεται λοιπόν ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης νέων συμμάχων στην περιοχή με πρώτη υποψήφια την χώρα μας. Ήδη έχουν προχωρήσει αποφάσεις για πραγματοποίηση κοινών αεροναυτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας.

Ειδικότερα, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η διεξαγωγή της δεύτερης φάσης της κοινής Ελληνό-ισραηλινής συνεκπαίδευσης εντός τους FIR Αθηνών. Η άσκηση αυτή θα έχει δύο σκέλη και αφορά:

- Τον εναέριο ανεφοδιασμό ελληνικών μαχητικών F-16 από ισραηλινά ιπτάμενα τάνκερ (KC-707 "Saknai") στη περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης

- Τη συνεκπαίδευση σε επιχειρήσεις Έρευνας & Διάσωσης Μάχης (CSAR) με τη συμμετοχή ισραηλινών ελικοπτέρων CH-53D "Yas'ur 2000".

Σε αντίθεση με την άσκηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου, η νέα αυτή άσκηση θα είναι αναβαθμισμένη και θα περιλαμβάνει την προσγείωση και εξυπηρέτηση των ισραηλινών αεροσκαφών σε Ελληνικά αεροδρόμια, καθώς και την πραγματοποίηση κοινών εκπαιδευτικών εξόδων.

Φαίνεται λοιπόν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πρόσκληση της Ισραηλινής κυβέρνησης για αναθέρμανση και σύσφιξη των μεταξύ μας σχέσεων. Παράλληλα αναμένεται να αποτελέσει και πρόκληση για την Ελληνική κοινωνία καθώς είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας δεν καλοβλέπει την συνεργασία αυτή.

Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλα βήματα ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της χώρας μας και του Ισραήλ.

Χρειάζεται επιτέλους να επιδείξουμε σοβαρότητα και να σχεδιάσουμε τις κινήσεις μας σε βάθος χρόνου και σύμφωνα με το εθνικό μας συμφέρον.

Ο Πληροφοριοδότης