Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

ΣΕ ΓΝΩΡΙΜΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Αγαπητέ Μυστήριε, φίλοι δεξιοί, απανταχού νεοδημοκράτες, αν αναρωτιέστε τι έχει συμβεί τις τελευταίες ημέρες και βιώνουμε όλοι τους πανηγυρισμούς των Πασόκων, τους νέους Υπουργούς και γενικά την όλη πασοκική λαίλαπα, απλά μην ανησυχείτε. Έχουμε γυρίσει στα γνώριμα μονοπάτια της εσωστρέφειας και της αντιπολίτευσης.

Τα μονοπάτια αυτά τα έχουμε ζήσει επί σειρά ετών. Ασχολούμαι καθημερινά με την πολιτική και τους πολιτικούς τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια και θυμάμαι ήδη από το 1981 να γίνονται οι ίδιες και οι ίδιες συζητήσεις. Από το 1981 και μετά η Ν.Δ. ψάχνεται και τίποτα δεν βρίσκει. Στα 8 χρόνια του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 1989, η Ν.Δ. απάντησε με μόλις 3,5 χρόνια του Κ. Μητσοτάκη. Στα 10,5 χρόνια (1993-2004) η Ν.Δ. απάντησε με μόλις 5,5 χρόνια του Κ. Καραμανλή. Το πόσα χρόνια θα πάρει στη Ν.Δ. να ανακάμψει ένας Θεός μόνο το ξέρει.

Αυτό όμως που βιώνουμε τώρα, οφείλουμε να το αφουγκραστούμε και να το καταλάβουμε. Το ΠΑΣΟΚ (και στην εποχή του Παπαντρέα και στη μετά Παπαντρέα εποχή) έχει μόνο έναν ισχυρό σύνδεσμο μεταξύ των Πασόκων: την κατάληψη και διατήρηση της εξουσίας. Δεν θυμάμαι ποτέ κανέναν Πασόκο να εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις για την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, σε ρόλο Τατούλη ή Μανώλη. Επέλεξαν τον Γιώργο Παπανδρέου (πρώην George ή Γιωργάκη) και τον στήριξαν με μόνο γνώμονα το γεγονός ότι μπορούσε να τους επαναφέρει στην εξουσία. Καρφί νομίζω δεν τους καίγεται για τη χώρα ή τον «τόπο» όπως λένε οι πολιτικοί με την γνωστή ξύλινη γλώσσα τους.

Δεν μπορούν επίσης να μας ξεγελάσουν ότι θα κάνουν κάτι για τα απλά καθημερινά προβλήματα των Ελλήνων. Το σύστημα ΠΑΣΟΚ ήδη δουλεύει για τις επόμενες γερές «δουλειές», παρά τα αντιθέτως ισχυριζόμενα από τον νέο Πρωθυπουργό. Ο ίδιος ήταν επί χρόνια Υπουργός επί Σημίτη, δεν μπορεί κάτι θα είχε ακούσει για μίζες κλπ. Απλά τώρα που το παίζει αυτοκράτορας, μάλλον δεν θα τις μαθαίνει, γιατί ο αρχηγός πρέπει να φαίνεται πάντα «καθαρός». Αλλά η νοοτροπία των Πασόκων δεν έχει αλλάξει και την ξέρουμε όλοι καλά.

Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα να λύσουμε επιτέλους τη γλώσσα μας και αφού είμαστε στη γνώριμη για εμάς θέση της αντιπολίτευσης, να πούμε την όλη αλήθεια τουλάχιστον στον εαυτό μας. Η αποτυχία στη διακυβέρνηση της χώρας είναι συνολική για τη Ν.Δ. Δεν κατάφερε ούτε να τακτοποιήσει όλα τα γαλάζια παιδιά, ούτε και να κάνει συνολικά καλό για όλους τους Έλληνες.

Νομίζω όμως ότι είναι λάθος να πέφτει όλο το ανάθεμα στον Κ. Καραμανλή. Για πολύ καιρό (νομίζω από το 2007) η Ν.Δ. βούλιαζε και ο Καραμανλής την κράτησε σχεδόν μόνος του στην εξουσία. Υπήρξε για πολύ καιρό η ατμομηχανή που τραβούσε όλο το υπέρβαρο φορτίο που κουβαλάει η παράταξη της Ν.Δ. Αυτό το φορτίο (σκάνδαλα, επικρίσεις από στελέχη, βαρώνοι, βλάκες ή αλαζόνες Υπουργοί) τελικά παρέσυρε και τον Καραμανλή.

Τώρα καταλαβαίνουμε ότι έχει κλατάρει η ατμομηχανή που μας τραβούσε τόσο καιρό και απλά μας κακοφαίνεται. Χωρίς να σημαίνει ότι και ο ίδιος δεν έκανε λάθη (π.χ. καθυστέρηση στις αποφάσεις του, πρόωρες εκλογές), τα όποια λάθη του δεν ήταν αποφασιστικά για το μέγεθος της ήττας στις εκλογές.

Για την ώρα αυτό που χρειάζεται να συγκρατήσουμε είναι ότι τις εκλογές τις έχασε συνολικά η όλη Ν.Δ. και δεν είναι μόνον ήττα του Κ. Καραμανλή. Η όλη παράταξη είχε και εξακολουθεί να έχει πρόβλημα, αδυνατώντας να εκφράσει επαρκώς όλο τον κεντροδεξιό χώρο. Στα καλά της δεν μπορεί να πάει πολύ πάνω από το 45% και στα άσχημα της κατεβαίνει εύκολα στο 33,48%.

Να θυμίσω μόνο επιγραμματικά ότι το 2004 με 10,5 χρόνια εξουσίας στην πλάτη και πλείστα σκάνδαλα και με τον Καραμανλή να έρχεται τότε ως πραγματικός οδοστρωτήρας (με συνθήματα όπως «η επανίδρυση του Κράτους») το ΠΑΣΟΚ πάλι πήρε 40,55 %!!! Το 2007 επίσης πήρε 38,10%, όταν ήταν σχεδόν υπό διάλυση!!!

Υ.Γ.1 Η νέα Κυβέρνηση οφείλει ήδη πολλά γραμμάτια που χρειάστηκε να υπογράψει για να ανέβει στην εξουσία (ΜΜΕ κλπ.), τα οποία πρέπει τώρα να ξεπληρώσει και τα οποία και σαφώς περιορίζουν τις όποιες δυνατότητές της. Να δούμε τώρα πως θα αντιμετωπίσει τα μέσα που τον έκαναν Πρωθυπουργό.

Υ.Γ. 2 Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου πρέπει να είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που μιλάει τα Ελληνικά σαν να μην είναι η μητρική (ή καλύτερα πατρική) του γλώσσα. Μοιάζει πιο πολύ με κάποιον ξένο που έχει μείνει πολλά χρόνια στην Ελλάδα και μιλάει καλά τα ελληνικά, παρά με κάποιον πραγματικό Έλληνα!!! Πάντως για ξένο τα μιλάει πολύ καλά τα Ελληνικά!!!

Υ.Γ. 3 Το πρώτο μέλημα του νέου αρχηγού της Ν.Δ., όποιος και να είναι, θα πρέπει να είναι το φάγωμα του Λάος. Για αυτό το ζήτημα.

ΑΓΝΩΣΤΟΣ Χ