Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

ΚΥΡΙΟΙ, ΔΕΝ ΒΡΕΧΕΙ. ΣΑΣ ΦΤΥΝΟΥΝ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ...

Κυρίες και Κύριοι, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών μπορεί να μην αποτέλεσε τον καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων, έδειξε όμως σε όλους, κόμματα και πολίτες, ότι τίποτε πια δεν είναι δεδομένο.
Επί της ουσίας έχασαν όλοι, πλην του ΛΑΟΣ…
Καθώς το 47,37% του εκλογικού σώματος επιλέγει την αποχή, ήτοι ένας εις τους δύο, τα ποσοστά που τελικώς έλαβαν τα κόμματα είναι καθ’ όλα πλασματικά και αναντίστοιχα με την πραγματική επιρροή τους εις την κοινωνία.
Η Ν.Δ. λοιπόν, λαμβάνοντας το 32,29% των εγκύρων ψηφοδελτίων, κυβερνά σήμερα έχοντας τη συναίνεση και την αποδοχή του 16,15% του εκλογικού σώματος. Το δε ΠΑΣΟΚ, που αξιώνει εκλογές και αυτοπαρουσιάζεται ως εν αναμονή κυβέρνηση, τίμησαν με την ψήφο τους το 36,64% των ψηφισάντων, ήτοι 18,32% του εκλογικού σώματος. Αντιστοίχως τα αυτά ισχύουν και για τα μικρότερα κόμματα.
Φυσικά και δεν θα είναι αυτή η εκλογική δύναμη των δύο κόμματων εις την επόμενη εκλογική δοκιμασία, όμως τη δεδομένη αυτή στιγμή η επιδοκιμασία των πολιτών ταυτίζεται απολύτως με τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων επί του εκλογικού σώματος.
Είναι τουλάχιστον κωμικό να βλέπει κανείς τα στελέχη της Ν.Δ. να πανηγυρίζουν που έχασαν μόνο με 4,5% μονάδες και ουχί με +6%, λες και υπάρχει μεγάλη διαφορά. Ο κ. Καραμανλής και οι πρωτοκλασάτοι διατείνονται ότι έλαβαν το μήνυμα, αλλά παρά όλα αυτά έκαναν τις συνήθεις βαρύγδουπες και κενές περιεχόμενου δηλώσεις. Κύριοι, είστε εκτός τόπου και χρόνου. Πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου της Ν.Δ. σας έφτυσε κατάμουτρα και εσείς ακόμη νομίζετε ότι ψιχαλίζει. Από τις βουλευτικές εκλογές του 2007 έχουν εγκαταλείψει τη Ν.Δ. 1.340.000 ψηφοφόροι, ήτοι μέσα σε ούτε δύο έτη η Ν.Δ. έχει απωλέσει το 45% της δύναμής της. Αν μάλιστα ανατρέξουμε εις το 2004, τα νούμερα είναι καταθληπτικά. Δεν έχει γίνει προφανώς αντιληπτό ότι επιδεικνύοντας αυτήν την αλαζονική συμπεριφορά, εις τις επόμενες εκλογές οι ψηφοφόροι που ήδη γύρισαν την πλάτη εις την Κυβέρνηση, είτε απέχοντας (η πλειοψηφία), είτε ψηφίζοντας ΛΑ.Ο.Σ. και άλλα μικρότερα κόμματα, θα είναι πιο εύκολο πια για αυτούς να σας διαολοστείλουν για ακόμη μία φορά…
Το ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζει γιατί δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς. Έχοντας μία τελειωμένη προ πολλού κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να πείσει ότι αποτελεί εναλλακτική λύση. Η νίκη του δεν έχει εκλογική δυναμική, απλώς κέρδισε επειδή η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του προσήλθε να ψηφίσει. «Κατόρθωσε» μάλιστα να λάβει λιγότερες ψήφους από τις προηγούμενες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Ούτε ο George δεν πίστευε ότι ήλθε πρώτος και νίκησε τον Κώστα, δεν είναι δα και συνηθισμένος άλλωστε εις τις πρωτιές…
Το Κ.Κ.Ε. θεωρεί εαυτό κερδισμένο επειδή ήλθε τρίτο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τα «αυγά και τα πασχάλια». Όπως όλα τα αριστερά και κομμουνιστικά κόμματα πανευρωπαϊκά δεν κατόρθωσε να κερδίσει από την οικονομική κρίση, πως άλλωστε, όταν έχει μείνει προσηλωμένο σε λογικές του 1917 ή ακόμη και του 19ου αιώνα…
Μετά τη Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών. Τα συντρόφια της Κουμουνδούρου αντιλήφθηκαν βιαίως ότι η επαναστατική τους ονείρωξη δεν ενθουσιάζει κανένα σοβαρό πολίτη, τα δε «καλόπαιδα» που κανάκευαν είτε δεν ξύπνησαν είτε το έριξαν εις την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ φόβισε με την δεκεμβριανή συμπεριφορά του, κρίνοντας δε από τα αποτελέσματα της Α΄ και Β΄ Αθηνών είναι προφανές ότι πλήρωσε τη στάση εις το θέμα του γηπέδου του ΠΑΟ εις το Βοτανικό.
Το ΛΑΟΣ είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών. Καρπώνοντας τη δυσαρέσκεια των οπαδών της Ν.Δ. για θέματα ηθικής τάξεως, για το έλλειμμα ασφάλειας τόσο κατά τη διάρκεια των ταραχών του Δεκεμβρίου όσο και της αύξησης του λεγόμενου «καθημερινού» εγκλήματος, αλλά και της ραγδαίας και ανεμπόδιστης αύξησης του αριθμού των λαθρομεταναστών, πέτυχε να διπλασιάσει σχεδόν τα ποσοστά του. Θα είναι όμως πολύ δύσκολο να αντέξει την πίεση που θα ασκήσει Ν.Δ. εις τις επόμενες εκλογές.
Οι Οικολόγοι – Πράσινοι πέτυχαν μεν να εκλέξουν ευρωβουλευτή, το αναιμικό τελικά ποσοστό όμως που έλαβαν (3,49%), δεν τους δίνει και πολλές ελπίδες επιβίωσης εις τις επόμενες βουλευτικές εκλογές να ξεπεράσουν το όριο του 3%, δεδομένων των συνθηκών πόλωσης που θα επικρατήσουν. Οι αντεθνικές θέσεις γενόμενες εγκαίρως γνωστές εις τους νεοδημοκράτες, απέτρεψαν αυτούς που είχαν, δημοσκοπικά τουλάχιστον, εκδηλώσει την πρόθεση να τους ψηφίσουν.
Εις το προηγούμενο άρθρο είχα διατυπώσει την άποψη ότι η αποχή αποτελεί πολιτική πράξη σε πείσμα όλων αυτών που προσπαθούσαν να την απαξιώσουν. Η μαζικότητα δε της αποχής συνετέλεσε έτσι ώστε η εν λόγω πολιτική πράξη να επιφέρει και πολιτικό αποτέλεσμα, έστω και πρόσκαιρο…
Υ.Γ. 1ο. Παλιότερα κάποιοι παραλλήλιζαν τη Ν.Δ. με τον Παναθηναϊκό λόγω της κοινής αδυναμίας τους να έλθουν πρώτοι. Μετά τους πανηγυρισμούς των στελεχών της επειδή έχασαν μόνο με 4,5%, η Ν.Δ. μοιάζει πιο πολύ με την ΑΕΚ, η οποία είχε διοργανώσει φιέστα επειδή είχε έλθει δεύτερη…
Υ.Γ. 2ο. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι αναλύσεις για τα αποτελέσματα των κομμάτων εις τις λεγόμενες παραγωγικές ηλικίες. Η Ν.Δ. λοιπόν εις τις ηλικίες 25-44 έλαβε περίπου το 25% μόνο, το ΠΑΣΟΚ το 31%, το Κ.Κ.Ε. το 9%, το ΛΑΟΣ το 10,5% (ήτοι τρίτο σε προτίμηση) και ο ΣΥΡΙΖΑ το 6,5%.
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ