Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

ΑΝ ΕΙΧΕ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ

Κυρίες και Κύριοι, με τα λίγα περί οικονομικών που σκαμπάζω, φρονώ ότι από τα προσφάτως εξαγγελθέντα από την Κυβέρνηση φορολογικά μέτρα, αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της εγχώριας οικονομικής κρίσεως. Τα εν λόγω μέτρα είναι αποσπασματικά υπό το κράτος του πανικού, ελήφθησαν δε χωρίς να επιδειχθεί η απαιτουμένη για τις περιστάσεις φρόνηση.

Επί της ουσίας μόνο ως φορομπηκτικά δύνανται να χαρακτηρισθούν, δεδομένου ότι ο κύριος σκοπός και μοναδική στόχευση αυτών αποτελεί η επιβολή εφάπαξ φορολογικών εισφορών, ενώ απουσιάζει η συνέχεια και η προοπτική. Ενώ διεθνώς έχει γίνει αποδεκτό ότι η οικονομική κρίση αντιμετωπίζεται δραστικότερα με μέτρα που αποσκοπούν εις την τόνωση της καταναλώσεως για να κινηθεί το χρήμα εις την αγορά, εδώ επιλέγεται η εύκολη λύση της επιβολής νέων χαρατσιών.

Αντί να υποχρεώσει η Κυβέρνηση τις Τράπεζες να ανοίξουν την στρόφιγγα χορηγώντας δάνεια εις τους πολίτες για να τονωθεί η αγορά δια της καταναλώσεως και των επενδύσεων, τα ημεδαπά golden boys επέλεξαν ακριβώς αντίθετο, ήτοι να χορηγούν δάνεια με το σταγονόμετρο. Αλήθεια εκείνα το 28 δις ΕΥΡΩ που δόθηκαν γαλαντόμως από την Κυβέρνηση εις τις Τράπεζες τι απέγιναν; Προς ποίων την εξυπηρέτηση δόθηκαν τελικώς, των τραπεζιτών ή των πολιτών…;

Αντί η Κυβέρνηση να προσπαθήσει να περιορίσει τις άσκοπες σπατάλες του δημοσίου τομέα και την διαφθορά, επιλέγει να φορολογήσει τους έχοντες εισόδημα άνω των 60.000 ΕΥΡΩ. Σιγά τα ωά, αν επέλεγε να φορολογήσει πραγματικά και ουχί για τα μάτια του κόσμου τους άνω των 6.000.000 ΕΥΡΩ, τότε ναι, να την επιβραβεύαμε…

Η Κυβέρνηση αυτή, αν είχε τα κότσια, όφειλε και οφείλει να πατάξει το πλιάτσικο που γίνεται εις τις προμήθειες των δημοσίων νοσοκομείων όπου εκατοντάδες εκατομμύρια ΕΥΡΩ γίνονται βορά των επιτηδείων.

Όφειλε να καταργήσει τις χιλιάδες – πιστέψτε με – επιτροπές, συμβούλια, παρασυμβούλια των ουκ έστι αριθμός δημοσίων οργανισμών πάσης φύσεως, μέσω των οποίων επιχορηγούνται τα γαλάζια και ουχί μόνο τέκνα.

Όφειλε να επιβάλει πραγματικούς ελέγχους εις τις συμβάσεις των δημοσίων έργων, ούτως ώστε να μην θησαυρίζουν οι εθνικοί μας νταβατζήδες – αλήθεια τι απέγιναν αυτοί – εις βάρος όλων μας.

Όφειλε να απλοποιήσει του πολίτη όλες τις συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες για να πάψουν να είναι κέντρα συναλλαγής και διαφθοράς.

Όφειλε να δείξει πρώτα αυτή ότι θα εφαρμόσει πράγματι εις την πράξη την πρωθυπουργική ρήση «σεμνά και ταπεινά» για να δώσει το παράδειγμα και το στίγμα σε όλους ότι εποχές που όλοι έκλεβαν παντοιοτρόπως έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Καθώς όμως η Κυβέρνηση αυτή παρά τις προσδοκίες απέτυχε εις όλα τα ανωτέρω και σε πολλά ακόμη, έχει τεθεί εις το περιθώριο των εξελίξεων και αναμένει απλώς το μοιραίο…

Τα Σέβη μου.

ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ