Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Ο «Ηγεμόνας» και τα Στρουμφάκια...


Σε λίγες μέρες από σήμερα ξεκινά η μεγάλη αεροναυτική άσκηση του Τουρκίας με την επωνυμία «EGEMON» (δηλαδή «Ηγεμόνας»). Η άσκηση θα διεξαχθεί στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Μέχρι εδώ όλα καλά καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι οργανώνουν τέτοια άσκηση στο Αιγαίο. Το ανησυχητικό είναι ότι αυτή την φορά έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν ναυτικές δυνάμεις από την Αγγλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και φυσικά την Γαλλία (.... μην ξεχνάμε το σύνθημα «Ελλάς-Γαλλία νέα συμμαχία» του προέδρου Σαρκοζί).
Οι Τούρκοι έχουν ήδη φροντίσει να μοιράσουν χάρτες όπου τα νησιά πέραν του 25ου παράλληλου εμφανίζονται με διαφορετικό χρώμα από ότι η υπόλοιπη Ελληνική επικράτεια, ενώ ασκήσεις θα διεξαχθούν εντός του Ελληνικού FIR.
Μέχρι εδώ πάλι καλά...., το πανηγύρι όμως έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές ημέρες καθώς για την Άσκηση γνωρίζαμε καιρό τώρα αλλά το Υπουργείο Εξωτερικών καθησύχαζε το Υπουργείο Άμυνας ότι έχει δήθεν συνεννοηθεί με τις Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες τους διαβεβαίωναν ότι δεν πρόκειται τελικά να πάρουν μέρος στην άσκηση… Τελικά όμως ΟΛΟΙ αποφάσισαν να κάνουν ένα ταξιδάκι στο Αιγαίο. Τώρα μαθαίνουμε ότι πάλι το Υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν πρόκειται να ασκηθούν εντός του FIR και των Εθνικών χωρικών υδάτων.
Έτσι βρισκόμαστε σήμερα όπου οι Έλληνες Επιτελείς βλέπουν ότι πάλι αυτοί θα αναγκαστούν να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά καθώς στο Υπ. Εξωτερικών ασχολούνται με άλλα πολύ «σοβαρότερα» θέματα, ως έχουμε πολλές φορές αναφέρει εις αυτό το blog…
Θυμάστε πριν από περίπου έξι μήνες ότι το Υπ. Εξωτερικών πανηγύριζε για την επιτυχίας της Νατοϊκής άσκησης στον Άγιο Ευστράτιος (ναι, ναι και ο Άγιος Ευστράτιος είναι Ελληνικός !!!). Τότε μας είχε προκαλέσει εντύπωση η μη αντίδραση της Άγκυρας. Τώρα όμως καταλαβαίνουμε ότι η Άγκυρα εξαργύρωσε τον Άγιο Ευστράτιο με μια μεγάλη περιοχή στα Δωδεκάνησα.
Τί είναι όμως αυτό που φοβίζει περισσότερο του Έλληνες Επιτελείς; Όχι το να μην ρίξουμε κάποιο Νατοϊκό αεροπλάνο που παραβιάζει τον Εθνικό Εναέριο χώρο, αλλά αντίθετα για το ποια θα είναι η δική μας αντίδραση όταν η Νατοϊκή αρμάδα πηγαίνει για απόβαση στον Doganbay και κάπου στην μέση κληθεί σε γυμνάσια «Έρευνας & Διάσωσης» στο Αιγαίο εντός των Ελληνικών Χωρικών υδάτων. Τότε θα κληθούμε να αναχαιτίσουμε τα Αγγλικά, Βελγικά, Γαλλικά και Ολλανδικά ελικόπτερα που θα ψάχνουν τους ναυαγούς; Αυτό είναι που φοβόμαστε καθώς μια τέτοια κίνηση θα σημάνει de facto αναγνώριση συναρμοδιότητας-συγκυριαρχίας στο Αιγαίο.
Όλα τα παραπάνω δεν αποδεικνύουν τίποτα αλλά από το γεγονός ότι πλέον δεν μας παίρνει κανένας στα σοβαρά. Έχουμε γίνει ο περίγελος στην Ευρώπη και η φήμη μας αυτή δυστυχώς αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς.
Ο Πληροφοριοδότης