Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ

Κυρίες και Κύριοι, όλοι μας φαντάζομαι, έχουμε αναρωτηθεί πόσο θα επηρεάσει η οικονομική κρίση την τσέπη μας. Κάτι τα νέα από την «ευημερούσα» Δύση με τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη στέλνοντας εκατοντάδες χιλιάδες εις την ανεργία, κάτι οι τρομοφοβικές εξαγγελίες και αναλύσεις των εγχώριων Μ.Μ.Ε. έχουν προκαλέσει φοβία εις όλους ημάς.
Βεβαίως υφίστανται κλάδοι της οικονομίας εις την ημεδαπή που ήδη έχουν υποστεί τις συνέπειες της χρηματοοικονομικής κατάρρευσης και του συνακόλουθου φόβου που έχει προκληθεί. Για παράδειγμα διάβασα πρόσφατα αναφορικά με την αγορά των αυτοκινήτων, ότι οι πωλήσεις Ι.Χ., καινούριων και μεταχειρισμένων από το εξωτερικό έχουν πέσει κατά 30%. Παράγοντες μάλιστα της αγοράς προβλέπουν ότι θα κλείσουν τουλάχιστον 300 σημεία πώλησης Ι.Χ. εντός του επόμενου έτους με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι εις το κλάδο να μείνουν χωρίς εργασία. Η αλήθεια είναι ότι η ζημιά είχε ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο με τις εξαγγελίες του κ. Αλογοσκούφη περί επαναφοράς των τεκμηρίων (τις οποίες φυσικά και μάζεψε μετά, αλλά η ζημιά είχε γίνει), οι οποίες μούδιασαν η αγορά.
Ο φόβος για το μέλλον, συνεπώς ο φόβος για το άγνωστο, έχει μειώσει την κατανάλωση εις το αναγκαίο εις όλους τους τομείς. Φίλος που διατηρεί περίπτερο μου εκμυστηρεύτηκε ότι ο τζίρος της επιχείρησής του έχει πέσει τους τελευταίους μήνες. Ο κόσμος διστάζει να αγοράσει το παραπάνω, ακόμη και είδη περιπτέρου…
Ποιος να τολμήσει αλήθεια να ανοιχθεί και να ρισκάρει, όταν κάθε βράδυ τα Μ.Μ.Ε. με το γνωστό τρομολαγνικό υφάκι τους σπέρνουν την καταστροφολογία ως συνήθως χωρίς επιχειρήματα με μόνο σκοπό την «καταραμένη» τηλεθέαση; Αποτέλεσμα η αγορά ακινήτων να ευρίσκεται σε χειμερία νάρκη. Ρόλο εις την έλλειψη ενδιαφέροντος των αγοραστών εν προκειμένω έχει παίξει αφενός ότι τιμές των ακινήτων παραμένουν ακόμη αδικαιολόγητα υψηλές καθώς οι κατασκευαστές «κάθονται» εις τα υπερκέρδη των περασμένων ετών, αφετέρου δε ότι οι Τράπεζες χορηγούν τα δάνεια με το σταγονόμετρο και μάλιστα με υψηλά επιτόκια παρά την ένεση – εδώ γελάμε – των 28 δις.
Η ψυχολογική κρίση έχει κτυπήσει και τους κλάδους που προσφέρουν υπηρεσίες πολυτελείας, όπως θέατρα, κινηματογράφους και κυρίως μπαρ, club και κέντρα διασκεδάσεως (μπουζούκια δηλαδή και μουσικές σκηνές. Εγώ φυσικά και δεν έχω πάει ποτέ σε μουσική σκηνή…). Παλιά ο κόσμος θα έβγαινε ακόμη και Πέμπτη, τώρα πάει και η Παρασκευή και έμεινε το Σάββατο…
Οι αριθμοί ενίοτε λένε και την αλήθεια: Αύξηση 143,58% σημείωσε τον Ιανουάριο η αξία των ακάλυπτων επιταγών, η οποία ανήλθε στα 226,5 εκατ. ΕΥΡΩ, ενώ η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών ήταν 25,4 εκατ. ΕΥΡΩ, σημειώνοντας αύξηση 20,32%.σύμφωνα τα στοιχεία της εταιρείας Τειρεσίας Α.Ε. Την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2008, η καθαρή ροή νέων τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις ήταν μειωμένη κατά 62,7% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2007, ενώ η ροή των στεγαστικών δανείων μειώθηκε κατά 52,5% και των καταναλωτικών δανείων κατά 68%.
Η αγορά έχει στεγνώσει, καθώς οι Τράπεζες αρνούνται να χορηγήσουν επαγγελματικά δάνεια και οι καταναλωτές φοβούνται ή δεν έχουν χρήματα για να προβούν σε αγορές. Αποτέλεσμα έλλειψη ρευστότητας και φυσικά «κανόνια».
Η διεθνής κρίση δεν έχει περάσει ακόμη εις την εγχώρια πραγματική οικονομία της χώρας, εκτός φυσικά από τους ανωτέρω κλάδους, η αβεβαιότητα όμως έχει κλονίσει το ηθικό όλων.
Όταν λοιπόν η ψυχολογία της αγοράς είναι εις το ναδίρ, δεν είναι δυνατό να υπάρξουν δυναμικές κινήσεις αναζωογόνησης και αλλαγής του δυσμενούς κλίματος.
Οπότε η πλειοψηφία παραμένει επί της ουσίας όμηρη εις τη μελλοντολογία και τον φόβο που της προκαλεί…
Υ.Γ. 1ο. Φυσικά ευθύνεται και η διεθνής κρίση για τη δεινή θέση της ελληνικής οικονομίας. Είναι όμως απολύτως παραπλανητικός ο ισχυρισμός των διοικούντων, Κυβερνήσεως και Τραπεζιτών ή καλύτερα μάλλον αντίστροφα, ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάς δήθεν θα μεγαλουργούσε. Η διεθνής κρίση απλώς αποτελεί την καλύτερη δικαιολογία για την ανικανότητα όλων να δώσουν λύσεις εις τα διαχρονικά εγγενή προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, με το αδηφάγο και σπάταλο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να «μεγαλουργεί» μόνο όταν κάνει μπίζνες με το Δημόσιο.
Υ.Γ. 2ο Υποτίθεται όταν τα 28 δις εδόθησαν για να κινηθεί η αγορά...
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ