Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

ΕΝΟΨΕΙ ΤΡΙΚΥΜΙΑΣ…

Κύριοι, όλα κατατείνουν ότι το προσεχές μέλλον θα είναι ζοφερό από κάθε άποψη. Εν μέσω κατάρρευσης ουσιαστικά των μεγάλων αγορών παγκοσμίως, ο πολίτης κάθε σχεδόν χώρας δυτικού τύπου βιώνει μία κατάσταση πρωτόγνωρη για αυτόν. Δυσκολεύεται να πιστέψει ότι οι οικονομίες μίας ζωής ευρίσκονται εν κινδύνω, καίτοι είναι κατατεθειμένες σε τραπεζικά ιδρύματα. Αδυνατεί να πιστέψει ότι τα χρήματά του κινδυνεύουν πιο πολύ υπό τη «φύλαξη» των τραπεζών, παρά από τους κλέφτες που ενδέχεται να μπουκάρουν εις την οικία του. Μέχρι πρότινος, η ανησυχία του ήταν ότι οι καταθέσεις του είχαν μηδενική σχεδόν απόδοση, τώρα όμως τρέμει μήπως η τράπεζα του βαρέσει κανόνι και μένει πανί με πανί.
Ο δυτικός κόσμος είχε την τύχη να ζήσει μία ιστορικά μοναδική χρονική περίοδο ειρήνης εξήντα και πλέον ετών, περίοδο που το βιοτικό επίπεδό του ανέβηκε όσο ποτέ άλλοτε. Μπορεί να υπήρχαν περίοδοι οικονομικής στασιμότητας ή ακόμη και ύφεσης, όμως ήταν μικρής έντασης και διάρκειας. Η εν λόγω κρίση αποτελεί για τον δυτικό πολίτη ένα σοκ, ένα τεράστιο πλήγμα εις την αισιοδοξία του, καθώς για πρώτη φορά νιώθει ότι κινδυνεύει να χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του. Εν πολλοίς το πλήγμα που υφίσταται είναι ψυχολογικό και το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσο διάστημα θα κατορθώσει να διατηρήσει την ψυχραιμία του και δεν θα επέλθει ο πανικός με καταστροφικές συνέπειες.
Δυστυχώς ευρισκόμαστε εις την αρχή ακόμη της κρίσεως. Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πότε και πως θα λήξει. Φυσικό είναι οι δηλούντες ως «αρμόδιοι» να προβαίνουν εις καθησυχαστικές δηλώσεις, το ίδιο και τα παπαγαλάκια τους, τι να κάνουν άλλωστε; Να παραδεχθούν ότι επίκειται μεγάλη καταστροφή και μετά να επέλθει το χάος; Απλώς κερδίζουν χρόνο, ελπίζοντας ότι το ντόμινο κάπου θα σταματήσει.
Υ.Γ.1ο.Δεν φαντάζομαι να περιμένει κανείς αποτελεσματική αντίδραση από τους εδώ κυβερνώντες. Εδώ τα θαλάσσωσαν εις τα εύκολα, τώρα που είναι πραγματικά πολύ δύσκολα θα επιτύχουν κάτι;
Υ.Γ. 2ο. Πιο πολύ κλαίω για τα αποθεματικά των Ταμείων. Ναι, τα αποθεματικά των Ταμείων που έγιναν δομημένα. Σύνταξη εις τα 100 και βλέπουμε…
Υ.Γ. 3ο. Στελέχη ιδιωτικών τραπεζών μου λένε για το σεβαστό κατά τα άλλα άγχος των μικροκαταθετών που προβαίνουν εις την ανάληψη των καταθέσεών τους, ακόμη και σπάζοντας προθεσμιακούς και πληρώνοντας το σχετικό πρόστιμο, με σκοπό να τα καταθέσουν σε πιο «κρατικές» τράπεζες.
Υ.Γ. 4ο. Συμβουλή οικονομολόγου: Σπάστε τα χρήματά σας σε διάφορες τράπεζες για να ελαχιστοποιήσετε το ρίσκο.
Υ.Γ. 5ο. Τα «καλά» τα παγκοσμιοποίησης πληρώνουμε.
Υ.Γ. 6ο. Μην πιστεύεται σε φήμες γιατί εις την αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται…
Υ.Γ. 7ο. Ψυχραιμία γιατί τα πολύ δύσκολα έπονται…
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ